Lidové noviny

Svobody v čase karantény O

Jak to mají v době rouškové komunitáři, utilitáři a libertariá­ni

-

polarizaci české společnost­i ve vztahu k rouškám psal na tomto místě nedávno Martin Zvěřina. Možná není od věci k tomu dodat ještě trochu kontextu. Kulturní válka, která se točí kolem nošení roušek, zuří totiž v celé euroatlant­ické civilizaci.

Hezký kontext tomu dal komentátor Bloombergu John Authers, který žije v New Yorku.

Když pandemie vypukla, zdálo se chvíli, že se ve společnost­i ujalo „zlaté pravidlo“o tom, že nemám činit jiným něco, co bych nechtěl, aby oni činili mně. Navzájem jsme na sebe apelovali v tom, že máme být ochotní akceptovat omezení, abychom snížili úmrtnost a zranitelno­st starších, slabších a nemocných. Mluvili tak levicové i pravicové vlády a podporoval­i je i náboženští lídři včetně papeže.

Zdánlivou jednotu ale po pár týdnech vystřídala fanatická kulturní válka jakoby znepřátele­ných morálních principů. Třeba USA se rozpadly na dva znepřátele­né národy. Jeden s rouškami a druhý bez nich.

Jeden demonstruj­ící proti karanténě z amerického státu státu Michigan řekl televizi Fox News: „Karanténa je, když omezujete pohyb nemocných lidí. Tyranie je, když omezujete pohyb zdravých lidí.“

Roušky americké úřady nejprve, jak známo, nedoporučo­valy. Pak se to změnilo a někteří politici začali lidi napomínat. Jorge Elorza, starosta města Providence na Rhode Islandu, vyzval občany, že když uvidí někoho bez masky, „měli by ho sociálně zostudit, aby se příště zařadil“. Texaský televizní diskutér Brenden Dilley napsal na Twitter, že „je lepší umřít než vypadat jak blbeček s rouškou“.

Republikán­ský guvernér státu Severní Dakota Doug Burgum připomíná spoluobčan­ům, že by měli „nosit roušku a chránit více zranitelné“.

Principy, kterými se řídíme

Co pandemie prozradila o morálních principech, kterými se řídíme? Authers cituje novelu Stevena Lukese, která se jmenuje Zvídavé osvícení profesora Caritata.

Profesor Caritat vyučuje osvícensko­u filozofii v zemi zvané Militaria, která připomíná současnou Čínu. Je uvězněn za své podvratné názory. Z vězení uprchne a opoziční síly mu zařídí poznávací cestu do sousedních zemí Utilitaria, Komunitari­a a Libertaria. Má zjistit, jak nejlépe vést a organizova­t společnost: každý ví, že Militaria je špatně, ale není jasné, čím ji nahradit.

Tři země se řídí třemi různými školami morální filozofie. Utilitáři věří, že co nejvíce lidí se má mít dobře i za cenu toho, že to některým bude škodit. Komunitáři si myslí, že morální povinnosti jsou smyslem komunity, a hledají koncept společného dobra. A libertariá­ni věří, že individuál­ní svoboda je nade vše a že je třeba se bránit jakémukoli paternalis­mu.

Každá z těchto zemí bere tyto myšlenky vážně a do extrému, každá je dystopií. V naleštěné a prosperují­cí Utilitarii jsou starší běžně posíláni na humánní smrt. Potraty jsou legální, ale rozhoduje o nich vláda na základě posudku o vlivu na všeobecné štěstí. V Komunitari­i jsou lidé rozděleni do úzce vymezených táborů a vlastně se nesmí nikomu nic říct, aby se neurazil, což je trestáno jako zločin. V Libertarii se každý stará sám o sebe, vláda nechává občany na pokoji, spousta z nich spí na ulici, centra města jsou plná slizu a špíny a hrstka bohatých profituje ze závislosti plebsu na gamblingu.

Odolávat autoritě je jedna věc, bojovat za svobodu věc druhá. Jakou svobodu máme ale na mysli? Filozof Isaiah Berlin ve slavné eseji Dva koncepty svobody rozlišuje svobodu pozitivní a negativní. Pozitivní svoboda je aktivní svoboda dělat něco, negativní svoboda je být osvobozen od toho, že se vám někdo plete do života. Americká ústava vymezuje svobodu negativně, říká, co vláda nikdy neudělá, v čem musí nechat lidi na pokoji.

Většina lidí inklinuje k tomu či onomu, ale naštěstí nejsou fundamenta­listé a neberou všechno doslova

Pozitivní a negativní vize

Karanténa jistě omezuje oba druhy svobody, ale jak je to s rouškou, když chcete do obchodu? Byl zaznamenán incident, kdy se občan dožadoval vstupu do obchodu bez roušky, „protože se narodil ve svobodné zemi“. Ve městě Albany servali demonstran­ti reportérov­i roušku. Prosadili svoji pozitivní vizi svobody a znásilnili jeho negativní pojetí svobody. Byly zaznamenán­y incidenty, kdy lidé schválně plivají na ty, kdo je nabádají k nošení roušky.

Mnozí libertariá­ni jsou profesioná­lní sobci, ale karanténa a sociální odstup zlobí i komunitáře. Podle nich omezení sociálního styku poškozuje tradice a kulturu komunity. Asa Hutchinson, republikán­ský guvernér státu Arkansas, tvrdí, že „virus je třeba brát vážně, ale zavírat se doma je proti duchu Ameriky“. A argument utilitářů je jasný: karanténa destruuje ekonomiku. Nemusí ale jít jen o profit, nýbrž o omezování ostatní zdravotní péče či o nárůst sebevražd v důsledku ekonomické deprese.

Tolik výběr z Autherse. Dodejme, že různé školy a přístupy nelze sjednotit žádnou všeobjímaj­ící novou školou. Prožívat jejich konflikt budeme vždycky, to je podstata života v demokracii. Většina lidí inklinuje k tomu či onomu, ale naštěstí nejsou fundamenta­listé a neberou všechno doslova. I když to tak někdy nevypadá: na sociálních sítích vždycky z jejich podstaty a někdy i v reálu, když je doba těžká.

 ??  ?? JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS
JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia