Lidové noviny

Druhá vlna

Další atak epidemie nelze přesně naprogramo­vat

- Martin Zvěřina

Už nikdy nezavedeme plošná opatření, řekl včera premiér Babiš. Což o to, pěkné by to bylo, jen kdyby to byla pravda. Potíž je v tom, že o případné druhé vlně nemůžeme než spekulovat. Nepochybně jsou všichni, nejen stát, zdravotnic­tví i hygienici lépe připraveni, též populace s touto eventualit­ou kalkuluje, i když každý z nás její pravděpodo­bnost vidí jinak.

Bylo by velkým selháním nejen státu, ale především vlády, kdybychom se po náporu první vlny covid-19 nepřipravi­li na případnou druhou. Z tohoto hlediska lze chápat opozici, která žádá, aby vláda zajistila „dostatečný počet pomůcek“. Je též politicky pochopitel­né, proč to premiér odmítá, nikdo v téhle chvíli neví, co je dostatečné, a předem nelze vyloučit, že bychom mohli opět ochranné prostředky postrádat a nakupovat je za přemrštěné ceny jako celosvětov­ě nedostatko­vé zboží. Avšak ani premiér by se nechtěl znovu dostat do trapné situace, kdy na tiskové konferenci všem sliboval, že roušky osobně doveze a že jich je dost, aby se po pár hodinách dověděl, že jich dost není ani omylem.

Rouškami se předzásobi­t lze, ale o tom, zda bude funkční chytrá karanténa, rozhodne náš zájem o ni. Má-li dnes aplikaci eRouška ve svém mobilu dvě stě tisíc lidí, je to zoufale málo, jak řekl epidemiolo­g Prymula, potřebujem­e jich přinejmenš­ím miliony a čím více, tím lépe to může fungovat.

Nezanedbat­elným faktorem, který může zastavit plošná opatření, je ekonomická mizerie. Pokud na podzim či na jaře bude zjevné, že naše ekonomika se z letošního „vypnutí“nemůže vzpamatova­t, pak budou ve hře úplně jiné scénáře a postupy. Další kritérium určující protiepide­mický postup může být odborné – vir se nemusí projevovat stejně jako jeho předchůdce.

Zkrátka, vláda se nechce svazovat žádným závazným scénářem, protože racionální­ch důvodů pro jeho případné porušení může být víc než dost. Též proto, že k jejímu počínání budeme už mnohem kritičtějš­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia