Lidové noviny

Špionské hrátky

Moskvu vypovězení diplomatů nebolí. Spíš potěší

- Marek Hudema

Vdetektivc­e někdy přijde neočekávan­ý zvrat a to samé se teď stalo ve skutečnost­i i v Česku v případu „muže s ricinem“. Ruského špiona, který měl plánovat vraždu tří pražských komunálníc­h politiků. Vše je jinak. O vraždy nešlo, jen o nevraživos­t, ale Česko přesto rázně vyhošťuje dva ruské diplomaty. Aby ukázalo Moskvě svoji sílu a to, že s námi není legrace. Anebo je to celé úplně jinak?

Podle současné české oficiální verze na sebe dva ruští diplomaté v Praze, tedy přesněji řečeno dva špioni pod krytím ruské ambasády, vzájemně nevražili. Podřízený špion poslal českým tajným službám vymyšlený anonymní dopis, kde svého nadřízenéh­o označil falešně za agenta zabijáka. Tím ho chtěl zdiskredit­ovat, nechat vykopnout z Česka a zaujmout jeho místo. Zahltil české tajné služby, které tomu zpočátku věřily, zbytečnou prací, zesměšnil je a vyvolal diplomatic­kou roztržku poté, co informace o údajném ruském zabijákovi utekly do médií. Došlo k zhoršení rusko-českých vztahů, což si Česko nepřálo. A za to se teď rozhodla Praha oba ruské špiony vyhostit. Protože Moskva se k tomu neměla.

Oficiální verze ale vyvolává určité pochybnost­i. Z historie sovětských tajných služeb, na které ty ruské navazují, víme, že závist mezi rozvědčíky bujela a že k udání nadřízenéh­o nepřátelsk­ým úřadům docházelo. Pokud se to ale proláklo, následoval trest. Dotyčný byl minimálně odvolán domů, případně šel ke zdi, a pokud to byl opravdu velký zrádce, tak i zaživa do rozpálené pece. Že by nyní něco takového Moskva ponechala bez povšimnutí a dotyčný zůstal na svém místě, je podivné. Ledaže by šlo o ruskou zpravodajs­kou hru nebo celá situace Moskvě vyhovovala. A opravdu, zdá se, jako by si vyhoštění svých špionů a další zhoršení česko-ruských vztahů Rusko z nějakých důvodů přálo. Už ostatně protestuje a chystá další eskalaci. Rázné české bouchnutí do stolu v tomhle světle najednou vypadá úplně jinak. Jako blamáž naší diplomacie i tajných služeb a pěkný náběh na ruské vidle.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia