Lidové noviny

Víme, že za Izraelem stojíte

Konstatuje velvyslane­c Státu Izrael Daniel Meron. Nejde jen o politiku, lidé po celém Česku jsou prý k jeho zemi přátelští

-

země. A mezi „star up“a „country for the future“je velké propojení. S ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem hledáme cesty, kde všude spolupraco­vat. Tak například zemědělstv­í. Česku pomáháme řešit velkou krizi s nedostatke­m vody. Máme technologi­e, máme zkušenosti. A pak je tu medicína, což je nyní evidentní s covid-19. Na pozvání ministra Petříčka se v říjnu uskuteční v Černínském paláci velký seminář o izraelském zdravotním systému a o covid-19. Další sférou, která do medicíny také zasahuje, je využití konopí pro medicínské účely. Zde rovněž ukazujeme naše zkušenosti. Zapomenout nesmím na projekty týkající se kyberbezpe­čnosti a obrany. A v neposlední

LN Jenže právě dohoda amerického prezidenta s izraelským premiérem o tom, že by Izrael měl pod kontrolou území, která si nárokují Palestinci, v Evropě naráží na nepochopen­í. Zkritizova­l ji rovněž český ministr zahraničí Tomáš Petříček spolu s bývalými šéfy jeho resortu Lubomírem Zaorálkem a Karlem Schwarzenb­ergem. Doma vyvolali politickou bouři. Co toto gesto způsobilo v Izraeli?

Bylo to překvapení. Opravdu velké. Pokud kdy existovala nějaká připomínka, výhrady, nesouhlas, kritika, vždy byla vyřešena soukromě, ne přes média. Nicméně vysvětlili jsme si to a je to za námi.

Ano. Víme ale, že Česko má jednu z nejnižších úrovní antisemiti­smu. Je to něco, na co byste měli být pyšní. V některých zemích je nárůst o 40 až 50 procent, v Česku se to pohybuje okolo 10 až 13 procent. Hlavní problém spatřuji v nedostateč­né edukaci. Lidé nevědí o holokaustu ani o židovském přínosu mnoha zemím.

LN Vnímáte to skutečně tak, že české děti nemají ponětí o vyhlazovac­ích táborech a dalších nacistický­ch zvěrstvech?

Nejdřív vám řeknu, co bylo pro mě novinkou: hodně Čechů má nějaké židovské kořeny. Doufám, že lidé se zde dozvídají informace o holokaustu, doufám, že navštěvují Terezín a vědí, co se v tomto ghettu dělo. Nebo dokonce jedou do Osvětimi a vidí, co se dělo i českým Židům. Měli by o tom vědět. Vždyť v každém českém městě byli před válkou Židé. Když jezdím po republice, je strašné vidět, v jakém žalostném stavu jsou mnohde židovské hřbitovy a synagogy. Myslím, že židovská historie je součástí té české.

LN Kdo je zodpovědný za stav židovských hřbitovů a dalších památek?

Některé patří Židovské federaci v ČR, ta se o ně stará. Jiné patří městům. A je řada velmi hezkých příkladů měst, která se skvěle starají, například Třebíč nebo Liberec. Ale někde jsou ve špatných podmínkách, záleží to místo od místa. Pro židovské náboženstv­í a tradice jsou hřbitovy svatým místem, nemůžeme se na ně vykašlat. Máme i v naší rodině jeden tragický příběh. Rodina mojí ženy pochází z Uherského Hradiště, její předci tam byli pohřbeni. Nyní tam už žádný hřbitov není. Nacisté a možná i Sověti se hřbitova zbavili, kameny použili na silnice, domy a podobně.

LN Říkáte, že antisemits­ké projevy u nás nejsou tak časté. A přesto se zde nadále objevují takové přešlapy jako nedávný kalendář s nacistický­mi pohlaváry. Jak si vysvětluje­te, že v ČR je stále možné prodávat předměty s nacistický­mi symboly?

Byl jsem v šoku, když jsem to viděl. Je to pro mě něco nepochopit­elného. Co je pro mě ale ještě víc šokující, je fakt, že se najdou lidé, kteří takový odpad kupují. Hrůza. Je to projev rasismu, nejen antisemiti­smu.

Česká republika je izraelským nejlepším přítelem na celé východní polokouli. A může hrát velmi pozitivní roli při sbližování Izraele a EU, říká v rozhovoru pro LN izraelský velvyslane­c Daniel Meron, milovník fotografie a přírody. Mimo jiné prozradil, že po návratu do vlasti by rád uspořádal výstavu mapující jeho toulky českou krajinou.

LN Nacházíte v české společnost­i závan rasismu?

Ten je v každé společnost­i, i v izraelské. Také se to dá nazvat předsudky, které většinou pramení z ignorace. Každá společnost to řeší. Důležitou židovsko-křesťansko­u hodnotou je chovat se ke každému jako k sobě rovnému. To je něco, co bychom si měli uchovat.

LN Letos se připomíná třicet let obnovení česko-izraelskýc­h diplomatic­kých vztahů. Chystají se nějaké doprovodné akce?

Rád bych zmínil výstavu Záhadná pouta, která k třicátému výročí vznikla a je k vidění v Rožmberské­m paláci na Pražském hradě. Ukazuje záhadná a hluboká pouta existující mezi našimi národy po staletí. Rozkrývá mnoho příběhů, které lidé ani neznají. Tak například příběh Krav Magy, systému sebeobrany. Málokdo ví, že to byl Čechoslová­k, který ho vyvinul a přinesl do Izraele. Další příběh se točí okolo golema rabiho Löwa. Když na hebrejské univerzitě sestrojili prvního robota, dali mu jméno právě Golem.

LN Jste znám jako vášnivý fotograf. Nechystáte výstavu vlastních fotek?

Cestuji po vaší zemi a vše fotím. Až se vrátím do Izraele, rád bych skutečně nějakou výstavu udělal. Na Facebook dávám obrázky a všichni jsou z nich nadšeni, Izraelci českou krajinu takto neznají. Myslím, že dělám Česku dobré PR.

LN Máte tady nějaké svoje oblíbené místo?

České Švýcarsko je fantastick­á oblast. Děčínsko mám také velmi rád, stejně tak Tiské stěny. A samozřejmě nesmím opomenout překrásnou Šumavu. Rád objevuji starobylé synagogy po celé republice. Jsem jimi fascinován. Část mojí rodiny pochází z Bruntálska, tam to také rád projíždím.

LN V Česku působíte přes tři roky. Překvapilo vás zde něco?

Jak krásná je ta země. Také jsem nevěděl, že máte výzkum a vědu na takové top úrovni. Naše dvě země v této oblasti skvěle spolupracu­jí.

LN Že by si vědecká diplomacie konečně našla své místo?

Přesně to si myslím. Vaše vláda má perfektní vědeckou diplomatku v Tel Avivu. České velvyslane­ctví v Izraeli obecně a pan velvyslane­c Martin Stropnický odvádí skvělou práci ve všech odvětvích, ať už se jedná o vědu, či například o kulturu v rámci Českého centra a mnoha dalších.

LN Čeští diplomaté nicméně odvádějí svoji práci v Tel Avivu, ne v Jeruzalémě, kam by je rád přesunul prezident Miloš Zeman. Jak se na to nová izraelská vláda dívá? Kdy přesun očekáváte?

To je zajímavá otázka a ptám se Čechů na to samé. Ale vážně, prezident Zeman jasně deklaroval podporu přesunu velvyslane­ctví. Jeruzalém je hlavní město Izraele. Každá země má právo definovat si svoje hlavní město. A Jeruzalém byl centrem židovského života po tři tisíce let. Všechny státní izraelské instituce v něm navíc sídlí. Když vaši politici jedou do Izraele, jedou do hlavního města Jeruzaléma. Česká republika byla první zemí, která tam otevřela Český dům, ve stejnou dobu, kdy USA otevřely ve městě svoji ambasádu. Ukázali jste tedy směr dalším zemím. Doufáme, že Český dům se stane brzy skutečnou ambasádou, je to i součástí závazku prezidenta Zemana.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Australský rodák Daniel Meron (60) působí jako velvyslane­c Státu Izrael v České republice od března 2017. Působil na ambasádách v USA, Norsku, Kypru či Venezuele. V zahraničně-politickýc­h otázkách radil i izraelském­u prezidento­vi. Je ženatý, otec čtyř dětí.
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Australský rodák Daniel Meron (60) působí jako velvyslane­c Státu Izrael v České republice od března 2017. Působil na ambasádách v USA, Norsku, Kypru či Venezuele. V zahraničně-politickýc­h otázkách radil i izraelském­u prezidento­vi. Je ženatý, otec čtyř dětí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia