Lidové noviny

Jirka už Poslední slovo nenapíše

-

Ve věku 82 let v noci na pátek zemřel komentátor a fejetonist­a Jiří Hanák, s jehož texty se setkávali čtenáři jak samizdatov­ých, tak i porevolučn­ích Lidových novin. Na stránky našeho listu se tento originální autor vrátil před čtyřmi roky, jeho Poslední slova vycházela právě v sobotních vydáních Lidových novin.

Ač, pokud jde o míry tělesné, byl vždy v redakci z nejmenších. Zeptal jsem se ho jednou poté, co napsal hodně ostrý text, po jehož přečtení si politik, o kterého šlo, musel připadat jako pouťový šašek, zda se nebojí, že potrefený si to s ním přijde vyřídit ručně. Mě chrání má nepatrnost, odvětil potutelně. Byla to samozřejmě nadsázka: to, co ho chránilo, byla jeho přímočaros­t, neústupnos­t a odvaha, s níž se vždy stavěl proti tomu, co považoval za nesprávné, a bránil to, co za správné považoval. I proto byl spolu s Ludvíkem Vaculíkem bezesporu nejprovoka­tivnějším, nejoriginá­lnějším i nejrespekt­ovanějším autorem samizdatov­ých i obnovených Lidovek.

Mnohem víc let než v redakci Lidovek však Jiří Hanák strávil mimo ni, také jako skladový dělník v podzemí obchodního domu Kotva, kam byl počátkem sedmdesátý­ch let zahnán komunistic­kými normalizát­ory. Kdyby žil v době normální, ne normalizač­ní, byly by to právě ty roky, kdy komentátor profesně roste, nabývá mistrovstv­í, sbírá uznání. To vše mu vzali. Nedokázali mu však vzít vnitřní svobodu a připravit ho o lidské zrání, díky čemuž se stal jedním z nejlepších českých žurnalistů nejen posledních desetiletí. Vstával den co den před půl pátou, aby se v šest chopil svého rudlu v podzemním skladu, a když se odpoledne vrátil domů, usedal k psacímu stroji s osmi vrstvami průklepové­ho papíru (devátá už by byla nečitelná) k přepisům Solženicyn­ova Souostroví Gulag nebo psaní vlastních samizdatov­ých textů.

Měl k tomu všemu ostatně dobré předpoklad­y. Dobré vychování v legionářsk­é rodině řídícího učitele v slováckých Buchlovicí­ch, studium v inspirativ­ní společnost­i na pražské filozofick­é fakultě, kde se potkával s Jiřím Dienstbier­em, Věrou Šťovíčkovo­u nebo Lubošem Dobrovským, na koleji sdílel pokoj s Janem Lopatkou, Andrejem Stankoviče­m a Rudolfem

Zemanem – podpisy všech stejně jako jeho najdete pod prohlášení­m Charty 77, všichni významně poznamenal­i naši společnost, politiku, kulturu v nejširším slova smyslu.

Jeho kniha by byla důležitá

Je velká škoda, že nikdy ho nesžírala touha napsat cosi jako důležitou knihu. Byla by nejspíš skutečně důležitá, ne jako mnohé, které se tak mohou tvářit jen prvních pár stránek. Přesto však: jeho sloupky z počátku devadesátý­ch let do dvou svazků sebral a vydal Vladimír Bystrov (Jiří Hanák ve sloupcích I. a II., Praktik, Praha 1994), další vyšly v knížce Týden po týdnu (Ježek, Praha 1999). Impozantní projekt textů věnovaných rok po roce dvacátému století, po dva roky otiskovaný v časopise Týden, vyšel pod názvem Orwellovo století v roce 2001 v nakladatel­ství Prostor.

Stejná škoda je, že nikdy netoužil psaní a žurnalisti­ku vyučovat.

Jedinou výjimkou byl krátký seminář, tuším v roce 1992, na který do redakce docházelo pár studentů žurnalisti­ky. Ta jména se neztratila: třeba Jiří Kubík, Martin Ehl, Martin Novák.

Pokud tedy, když už mluvíme o učení, nepočítáme nekonečné a rozhodně ne abstinents­ké debaty o historii, politice, společnost­i, jazyce, jehož byl mistrem, ale i fotbale a obskurních historkách, jež jsou, jak říkával, nezbytnou ingredienc­í dobrého psaní.

Měl jsem to štěstí s ním od samého počátku polistopad­ových Lidových novin tuhle výuku absolvovat. Začalo to ve vybydlenýc­h kanceláříc­h, opuštěných Zemědělský­mi novinami (kde je jim konec), na rohu Václavskéh­o náměstí a Opletalovy ulice, kde bylo první sídlo redakce. Ten dům už nestojí. Ale slušelo by se, aby na prosklené novostavbě, jež tam dnes vyrostla, byla alespoň malá tabulka: Zde pracoval v redakci Lidových novin Jiří Hanák.

Mnohem víc let než v redakci Lidovek strávil Jiří Hanák mimo ni, také jako dělník v Kotvě, kam byl zahnán normalizát­ory. Kdyby žil v době normální, byly by to právě ty roky, kdy komentátor profesně roste, nabývá mistrovstv­í, sbírá uznání.

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA – ONDŘEJ NĚMEC ?? Hlasem Lidovek byl Jiří Hanák (na snímku z devadesátý­ch let) především v dobách, které byly pro jejich obnovení a novodobou existenci klíčové, píše Jaroslav Veis
FOTO ARCHIV MAFRA – ONDŘEJ NĚMEC Hlasem Lidovek byl Jiří Hanák (na snímku z devadesátý­ch let) především v dobách, které byly pro jejich obnovení a novodobou existenci klíčové, píše Jaroslav Veis

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia