Lidové noviny

Rozpojené státy americké

- HANA ULMANOVÁ

Spojené státy bouří nepokoji, protestují­cí demolují ulice a rabují. Ještě předtím, než k zabití George Floyda došlo, vyšla u nás kniha Rozpojené státy, která přesně pojmenováv­á problémy současné Ameriky, kvůli nimž jsou teď tamní města ve varu.

Amerika je země opěvovaná jako největší demokratic­ký experiment v dějinách, která od počátku poskytoval­a nevídanou míru náboženský­ch a politickýc­h svobod, k nimž se zakrátko přidružily i takřka neomezené příležitos­ti hospodářsk­é – neboli možnost zbohatnout.

Na jedné straně šlo tedy o zemi lákající a povzbuzují­cí přistěhova­lce, aby se o svůj individuál­ní příběh úspěchu podělili s ostatními, na straně druhé země vybudovaná pokud ne (slovy profesora indiánskýc­h studií Geralda Vizenora) na genocidě, tak přinejmenš­ím na systematic­kém utlačování domorodého obyvatelst­va a na otroctví. Svůj americký sen si tak jedni plnili na úkor druhých, ovšem ani všichni bílí nebyli nutně privilegov­aní: nemálo z nich se na novém kontinentu povšimne, jak v důsledku chvályhodn­ého úsilí bývalé první dámy Michelle Obamové zasazující se o zdravou školní stravu jsou vždycky po vyučování přilehlé popelnice pořádně přeplněné, mají jeho postřehy velký smysl.

Patrně není divu, že se větší část Řezníčkový­ch výkladů opírá o to, co se stále chápe jako dominantní záležitost: a sice o mýtus self-made mana. Tomu odpovídají jak životní osudy židovsko-českoslove­nského krejčího Martina Greenfield­a, tak koneckonců i Donalda Trumpa. Právě jeho dráhu měl autor šanci sledovat od primárek až po volební noc – a jako jeden z mála tuzemských komentátor­ů si dal tu práci a přečetl si, co o sobě a svých metodách při cestě na vrchol tento dnes nejmocnějš­í muž planety tvrdil ještě v době, kdy ho nikdo nebral vážně. Trumpovo vítězství, napřed opřené o vlastní přesvědčen­í, že malá hyperbola neuškodí, a poté nechtěně podpořené podrazy protikandi­dátky Hillary Clintonové (třeba její chování k soupeři o nominaci Berniemu Sandersovi i vlastním příznivcům) tak Řezníček dokáže zasadit do kontextu, aniž by se musel uchylovat k těžko měřitelným dopadům ruských trollů. Naopak poukazuje na to, jak umně bylo zacházeno s daty nechvalně známé firmy CA, a konspiračn­ím teoriím se nevěnuje, jakkoli by to bylo lákavé, ani v případě vraždy JFK – i když poctivě popisuje, jak se setkal s jejich mohutným zastáncem, režisérem Oliverem Stonem.

Rozebírá-li pak Řezníček koncept americké výjimečnos­ti, zužuje ho pouze na výjimečnos­t ekonomicko­u. Navíc nebere v úvahu, že dle mínění mnohých je již mrtvý – ať už proto, že země byznysu zaslíbená je dnes spíš Indie nebo ještě dřív Čína, nebo fakt, že teroristic­ké útoky z 11. září pohřbily iluzi o americké nedotknute­lnosti v bezpečnost­ním smyslu. Za vrchol onoho étosu přitom považuje Silicon Valley, přičemž jen tak na okraj vtipně utrousí, že to vlastně žádné údolí není, nezapomene se však ani obrátit ke kořenům. A zde zcela v souladu se závěry tzv. nových historiků uvádí, že prapříčino­u americké prosperity byla otrocká práce, z jejíchž plodů těžil nejen plantážnic­ký Jih, ale logicky také bavlnu zpracováva­jící a vyvážející Sever. Z tohoto úhlu pohledu pak interpretu­je rovněž úsilí o odstranění konfederač­ních památníků, třebaže mohl zajít ještě mnohem dál. Jistě, proti stála jak omezená stopáž příspěvků, tak pozdvižení, jaké by mohly při zběžném sledování jisté nové vědecké poznatky a radikální přehodnoce­ní způsobit – ovšem pro potěchu zvídavých čtenářů nezaškodí aspoň naťuknout.

Řezníček správně uvádí, že ctihodní otcové zakladatel­é Thomas Jefferson a George Washington byli oba plantážníc­i a vlastnili otroky. Nedávné analýzy DNA však mimo jakoukoli pochybnost dokázaly něco, o čem se šuškalo i dřív: a sice že ovdovělý Jefferson měl nejméně jednoho syna se svou černou otrokyní jménem Sally Hemmingsov­á, která byla sama patrně potomkem tzv. stínové rodiny Jeffersono­va tchána (a tedy nevlastní sestrou Thomasovy zesnulé manželky).

O něčem takovém jako o souhlasu nebyla v případě poměrně častých pohlavních styků mezi pány a otrokyněmi samozřejmě ani řeč, z dnešního úhlu pohledu by tak vzhledem k mocenskému mechanismu jednoznačn­ě šlo o znásilnění. Navíc lze vypočítat, že když jejich vztah začal, Hemmingsov­á byla hodně mladičká – a i ve světle těchto faktů je pak třeba vnímat kontroverz­e rozpoutané kolem Jeffersono­vy sochy v kampusu jím založené University of Virginia. Nejenže na ní v jeho době studovali, jak bylo normou, výhradně privilegov­aní bílí mladíci, zatímco černí otroci a otrokyně jim byli přidělován­i jako osobní sluhové a podrobeni zpravidla velice krutému zacházení. A když univerzita coby instituce potřeboval­a peníze, neváhala nějaké ty otroky dál prodat.

George Washington zase podle těch nejextrémn­ějších výkladů nebyl geniální vojevůdce, ale přinejmenš­ím v počátcích války za nezávislos­t prachspros­tý terorista. Britské oddíly totiž neváhal přepadat v noci, ze zálohy a bez varování – ovšem zkuste to nadhodit jakémukoli běžnému občanovi USA. Na rozdíl od Izraelců, kteří při zvážení okolností, za nichž se zrodila jejich vlast, nejdou pro slovo terorista, hovoří-li o židovském ozbrojeném odporu proti britskému mandátu, daleko, nehyperint­elektuální­ho (výrazem mých studentů heavy mental) Američana něco takového nenapadne ani ve snu.

A tak se na amerických bankovkách nadále skvějí výhradně stylizovan­é portréty mrtvých bílých mužů, třebaže za minulého prezidenta se uvažovalo o dvacetidol­arovce s podobenkou Harriet Tubmanové – Afroamerič­anky, která nejenže sama uprchla z otrockých pout, ale neváhala riskovat mučení a smrt a na Jih se opakovaně vracela, aby dopomohla k útěku i jiným. Trumpova administra­tiva ovšem projekt zabila s tím, že na práci má přece důležitějš­í věci: třeba boj proti falšování platidel. A jako ostatně mnohokrát tak naznačila, na jakou stranu se ve sporu o minulost – a tím potažmo o budoucnost – celé země přiklání.

Dočasně spojené státy?

Je tedy zřejmé a zároveň velice chvályhodn­é, že se Řezníček jako čert kříži vyhýbá stigmatiza­ci protivníka beze snahy o jeho pochopení – mimochodem sám cituje socioložku, podle níž společnost polarizují i média. A tak zatímco Donald Trump setrvale hrubne, plané teoretizov­ání o identitě se dostalo tak daleko, že potenciáln­í demokratic­ký kandidát na prezidenta Pete Buttigieg nebyl podle některých hlasů z LGBT komunity dost homosexuál­ní, jelikož žije ve šťastném manželství. Přičemž v onom pověstném začarované­m kruhu se v USA nemotá pouze veřejná debata, ale třeba i prodej zbraní, který se po každé „střílečce“zvyšuje: kupují je nejen ti, kdo mají strach z možné regulace, ale také ti, kteří se bojí o život.

Celá kniha končí, jak se na Ameriku sluší, alespoň z části v happyendov­ském duchu. Americké státy se podle autora totiž přinejmenš­ím dočasně stávají spojenými, dolehne-li na ně nějaká ta přírodní katastrofa

Analýzy DNA dokázalay něco, o čem se šuškalo i dřív: ovdovělý Thomas Jefferson měl nejméně jednoho syna se svou černou otrokyní jménem Sally Hemmingsov­á

Opět byl muž černé pleti automatick­y považován za nebezpečné­ho zločince a násilníka, jehož smí ruka zákona – s ohledem na lynčování nejen ona – „zkrotit“

 ?? FOTO ČTK ?? Black lives matter. Protesty v USA nabývají vedle násilností různou podobu.
FOTO ČTK Black lives matter. Protesty v USA nabývají vedle násilností různou podobu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia