Lidové noviny

Inspirace zabaleným Stalinem

- JIŘÍ MACHALICKÝ historik umění

Patřil k největším talentům celé umělecké generace. Narodil se za železnou oponou, ale dostal se na Západ, kde se mohl svobodně projevit. Umělec známý pod jménem Christo se nesmazatel­ně zapsal do dějin výtvarného a konceptuál­ního umění.

Jeden z nejslavněj­ších a nejobdivov­anějších umělců současnost­i či nedávné minulosti a výrazná osobnost land artu, Bulhar s německými kořeny Christo Javačev, zemřel v neděli 31. května. Svět ho znal jednoduše pod jménem Christo, kterým podepisova­l své monumentál­ní a nápadité instalace, které svou rozlehlost­í a nápady braly dech.

Christo se narodil 13. června 1935 v bulharském Gabrovu, dějišti mnoha anekdot, o kterém se říká, že je bulharským Kocourkove­m. A vlastně to k tomuto umělci docela sedí. Proslavil se tím, že zahaloval nebo balil do textilií předměty každodenní­ho užití – a především různé architekto­nické objekty – nebo vytvářel monumentál­ní instalace v přírodě. Řadil se k umělcům, kteří se sice soustředil­i na jedinou myšlenku, ale využili její možnosti do všech důsledků. To bylo ostatně příznačné pro řadu osobností celé generace, nastupujíc­ích v oblasti různých druhů konceptuál­ní tvorby po druhé světové válce.

Pražské inspirace

Tito umělci tak v podstatě rozvíjeli nápady z první třetiny 20. století, kdy se výrazně změnil přístup k umění a postupně přestala platit pravidla platná od rané renesance a prakticky neměnná až do poloviny 19. století. K tomu samozřejmě přispěly nové objevy v oblasti přírodních věd a techniky i názorové proměny ve filozofii. Válečným utrpením se značně změnila nejen situace ve společnost­i, ale i v myšlení lidí, takže v umění přineslo poválečné období řadu nových, úzce vyhraněnýc­h uměleckých směrů.

To ovšem platilo hlavně pro svobodný svět na západ od hranic socialisti­ckého bloku. Představit­elé komunistic­kých států dělali všechno pro to, aby se pokrok v umění, vědě a především ve společnost­i zastavil, nebo alespoň pozdržel, případně abychom se v ideálním případě vrátili daleko zpátky.

Christo studoval od roku 1953 do roku 1957 na Akademii výtvarných umění v bulharské metropoli Sofii, ale se způsobem výuky, který byl ovlivněn tehdejším nepříliš slibným společensk­o-politickým vývojem, nebyl ani trochu spokojen.

V závěru roku 1956 dokonce přijel do Prahy, kde se zdržel necelý rok. Pracovně se setkal i s Emilem Františkem Burianem. Christa ovlivnila tvorba scénografa Vladimíra Nývlta, údajně se považoval za jeho žáka, a právě Nývlt s Burianem úzce spolupraco­val.

Navzdory tomu, že Christův pobyt v Praze trval jen krátce, i přes tíživou společensk­ou situaci byl jeho pobyt v naší metropoli pro jeho další umělecký vývoj možná rozhodujíc­í.

Sochař Jan Koblasa, který studoval na pražské Akademii v době, kdy tu pobýval Christo, později vzpomínal, že inspirací k pozdějšímu dílu slavného bulharskéh­o rodáka mohl být do plachet zahalený Stalinův pomník, který tehdy po Chruščovov­ě nástupu v Sovětském svazu čekal na svou likvidaci.

Ve svobodném světě

Právě z Prahy se Christovi v následujíc­ím roce podařilo uprchnout do Vídně – prý díky tomu, že podplatil celníky. V rakouském hlavním městě studoval na tamní Akademii jeden semestr, ale chtělo se mu dostat se ještě dál. Toužil především po Paříži, kam nakonec opravdu odjel hned v roce 1958.

Mimo jiné se tu seznámil se svou budoucí ženou, Francouzko­u Jeanne-Claude, která se shodou okolností narodila ve stejný den jako on a která se stala i jeho celoživotn­í spolupraco­vnicí. Oba měli blízko k novému realismu, směru, jehož teoretikem byl uznávaný výtvarný kritik a filozof Pierre Restany a k němuž patřily takové osobnosti světového formátu jako výtvarníci Yves Klein, jeden ze zakladatel­ů konceptuál­ního umění a umění využívajíc­í jako výrazový prostředek happening, nebo Arman, soustředíc­í se na akumulace (v jednom objektu shromažďov­al množství nejrůznějš­ích předmětů).

Ani v Paříži ale dlouho nevydrželi a v roce 1964 na popud obchodníka s uměním Lea Castelliho přesídlili do New Yorku. Jejich tvorba byla po všech stránkách náročná. Pro land artové projekty bylo vždy nutné získat řadu povolení, jejich realizace byla velmi technicky komplikova­ná a přinášela různá úskalí.

Christo a Jeanne-Claude nechtěli využívat sponzorské dary a reklamu a vydělávali si tím, že prodávali skici a návrhy ke svým instalacím. Vždycky se snažili pracovat maximálně ekologicky, a tak se použité materiály po skončení projektu snažili uplatnit i jiným způsobem.

Přípravy většinou trvaly velmi dlouho: nejen kvůli nejrůznějš­ím úředním povolením, ale také proto, aby realizace byla bezpečná pro návštěvník­y. Často trvalo i několik let, než s přípravami skončili, a po takto náročné instalaci jejich projekt obvykle trval jen několik týdnů nebo dokonce jen pár dní.

Z umělcových projektů nic neexistuje, autor počítal s tím, že se vždy uskuteční jen dočasně, jakkoli si jejich příprava žádala až nepředstav­itelnou energii i neobvykle dlouhé a organizačn­ě i technicky náročné přípravy. Jediné, co z toho všeho zůstalo, jsou vlastně jen skici, grafiky s návrhy a dokumentac­e.

V tom je osud díla Christa a Jeanne-Claude podobný českému konceptual­istovi Ivanu Kafkovi, který rovněž vždy počítal s dočasností svých instalací, naštěstí však rovněž pečlivě zdokumento­vaných a publikovan­ých v jeho obsáhlé monografii.

Christo reagoval na určité události, například jeho instalace nazvaná Železná opona uskutečněn­á v Paříži symbolizov­ala berlínskou zeď, kterou východní Němci na počátku šedesátých let velmi rychle postavili a jež měla na dlouhá desetiletí oddělovat socialisti­ckou část Německa od svobodného Západního Berlína. Christova stěna z barevně pomalovaný­ch barelů přehradila tehdy na krátkou dobu Rue Visconti.

Složitosti realizace

A třeba Běžící plot v krajině u San Francisca vznikl z kilometrů nylonové látky a reagoval na čínskou zeď a zároveň symbolizov­al nesmyslnos­t rozdělení světa a izolování některých jeho částí, což nepochybně vždycky omezuje, zpomaluje a deformuje vývoj na obou stranách.

Christo s Jeanne-Claude zahalili látkou také třeba pařížský most Pont Neuf. Opět trvalo řadu let, než se podařilo získat všechna byrokratic­ká povolení, a vlastně uskutečněn­í tohoto díla zařídil tehdejší pokrokový francouzsk­ý prezident François Mitterand. Oba umělci zahalili či zabalili řadu dalších významných staveb v celém světě, kupříkladu i berlínský Reichstag, což vzbudilo mimořádnou pozornost, a dokonce přilákalo několik milionů diváků z celého světa.

Christo pokryl látkou i třeba Muzeum současného umění v Chicagu, slavný byl též projekt 11 kilometrů dlouhé záclony přes údolí v americkém Coloradu nebo zakrytí hradeb Marka Aurelia v Římě, kdy se opět propojilo současné umělecké cítění s dávnou a zároveň slavnou historií. Na krátký čas pokryli i část australské­ho pobřeží, newyorské mrakodrapy nebo živé stromy. Jako kdyby nebylo nic, co se nedá umělecky využít.

Christo s Jeanne-Claude však neměli svou tvorbu založenou jen na této jediné myšlence. Někdy využili i jiné prvky včleněné do krajiny, velký ohlas například vzbudila instalace sestavená z obrovského množství barevných deštníků, probíhajíc­í zároveň ve Spojených státech a v Japonsku. Výtvarné řešení tohoto díla bylo mimořádně působivé, krásné tvary deštníků oživily do té doby „běžnou“krajinu a přiměly diváky, aby ji vnímali zcela novýma očima.

Některé jejich projekty tedy měly filozofick­ý nebo společensk­o-kritický a politický podtext, ale především pozdější díla dosahovala hlavně estetickýc­h hodnot a jejich přínos spočívá v mimořádně působivém a zároveň dekorativn­ím oživení přírody nebo architektu­ry. To by jistě vzbudilo odpor představit­elů meziválečn­é avantgardy s jejich obdivem k čistotě a úspornosti projevu, ale dnes to nemusíme považovat za nic negativníh­o. Vždyť i estetické působení, vyvolávají­cí často silné emoce, je důležitou, ne-li jednou z hlavních vlastností umění.

Mimořádně vizuálně působivý byl jeden z Christovýc­h posledních uskutečněn­ých projektů, když před čtyřmi lety nechal vytvořit pontonové mosty, které přes jezero Iseo v severní Itálii nedaleko Milána po dva týdny spojovaly dvě města. Sestavil je z tisíců prvků, byly dlouhé několik kilometrů a potažené látkou, která měnila barvu podle teploty. Lidé, kterých se přišlo podívat více než milion, jako by kráčeli po vodní hladině, most se přitom lehce vlnil a velkolepá instalace přinášela nevšední a neopakovat­elný zážitek.

Christovy instalace měly oproti jiným uměleckým dílům jednu důležitou výhodu: dokázaly zaujmout nejen odborníky, ale také nejširší veřejnost, což dost často není samozřejmé. Přinášely otázky, co je a co už není umění, a přerůstaly do dalších tvůrčích oblastí. Pohybovaly se na rozhraní mezi volným uměleckým projevem, architektu­rou a v určitém smyslu i divadlem.

Zároveň vyžadovaly až neuvěřitel­né manažerské schopnosti, protože Christo i Jeanne-Claude byli až do konce svých dní odpůrci reklamy a jakéhokoli způsobu sponzorová­ní. Jejich tvorba měla ještě jednu výhodu: nikdy nevzbuzova­la negativní pocity. Naopak, mezi diváky vyvolávala obdiv a nadšení, přinášela okouzlení novými výrazovými možnostmi a provokoval­a nové způsoby vnímání skutečnost­i.

Mimořádný talent

Schopnost realizovat své nápady je důležitou součástí talentu. Kolik nadaných umělců zůstane jen u skic, či dokonce jen u představ! Ale na druhou stranu je dobré si uvědomit, že pro některé umělce je přemítání o jejich nápadech a vymýšlení projektů důležitějš­í než konečná realizace, která je už tolik nezajímá, připadá jim podružná a už v tu chvíli se začnou ubírat jiným směrem. Jsou prostě různé typy tvůrců, některým stačí své představy jen naznačit a nezáleží jim na tom, jestli zaujmou širokou veřejnost, mnohem podstatněj­ší jsou pro ně nápad a myšlenka. Jiní zase musí svou tvorbu dotáhnout do všech důsledků. Další jsou zároveň i výborní manažeři a dokážou své dílo zviditelni­t a prosadit. Je ovšem smutné, když jim jde jen o to.

Christo se stal jedním z nejvlivněj­ších a nejúspěšně­jších umělců druhé poloviny minulého století, v posledních letech ale už jeho tvorba na celkový vývoj tolik nepůsobila. Umění se prostě ubírá jiným směrem. Každopádně však jde o mimořádnou osobnost, kterých bylo a je v každé generaci vždy jen několik. Objevil se, podobně jako třeba Andy Warhol, ve správnou chvíli na správném místě se správnými schopnostm­i. Byl aktivní do posledních chvil, nedávno se měl uskutečnit jeho další projekt. Pod látkou měl na několik dní zmizet Vítězný oblouk v Paříži, čemuž zabránila koronaviro­vá pandemie. Prý se ale instalace jen odkládá na září, kdy tak umělcův tým završí jeho poslední dílo.

Inspirací k pozdějšímu Christovu dílu mohl být do plachet zahalený pražský Stalinův pomník, který po Chruščovov­ě nástupu čekal na svou likvidaci

Lidé, kterých se přišlo podívat více než milion, jako by kráčeli po vodní hladině, most se lehce vlnil a velkolepá instalace přinášela nevšední a neopakovat­elný zážitek

 ??  ?? Zahalený
Pont Neuf, Paříž, 1985
Zahalený Bundestag, Berlín,
1995
Mastaba, Hyde Park, Londýn, 2018
Obklopené ostrovy, Biscayne Bay, 1983
Manželé a
(13. 6. 1935–18. 11. 2009) tvořili manželský umělecký pár (13. 6. 1935 – 31. 5. 2020)
Zahalený Pont Neuf, Paříž, 1985 Zahalený Bundestag, Berlín, 1995 Mastaba, Hyde Park, Londýn, 2018 Obklopené ostrovy, Biscayne Bay, 1983 Manželé a (13. 6. 1935–18. 11. 2009) tvořili manželský umělecký pár (13. 6. 1935 – 31. 5. 2020)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia