Lidové noviny

Další vlna uvolnění. Rouška zůstává

Zákazů je zase o něco méně a divadla nebo kina zaplní více diváků. Musejí však mít ústenku

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Spolu s dneškem se Česko posune opět blíž normálu. Nastává další etapa uvolnění zákazů a omezení. Největším symbolem nemoci covid-19 zůstane rouška.

Do kina, do divadla, na koncert nebo na fotbal bude moci přijít ode dneška více lidí. Až do včerejška jich mohlo hromadné akce navštívit jen 300, teď o 200 víc. „Těšíme se, že konečně začneme dělat normální koncerty,“řekl LN šéf produkce Malostrans­ké besedy David Dvořák. Radovat by se brzy mohli i další pořadatelé. „Pokud bude situace nadále stabilní, za 14 dní by mělo dojít k navýšení maximálníh­o počtu lidí na tisíc,“sdělil LN ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO).

I přes další uvolňovací vlnu zůstává nezbytnost­í ve výbavě každého Čecha ústenka. Jednoduché pravidlo říká, že jakmile se člověk chystá vstoupit do vnitřního prostoru, měl by mít ústa a nos zakryté. V kinech a divadlech sice odpadají požadavky na prázdná sedadla kvůli rozestupům, na povinnosti mít ústenku se však nic nemění.

Další pravidlo pro používání roušek zní: cti dvoumetrov­ý rozestup. Na koncertě pod širým nebem, který odstup neumožní, si ji lidé mají nasadit. Platí to i pro vodní radovánky. Povinnost mít roušku na koupaliští­ch a u bazénů sice s dneškem padá, co ale ne, je dodržení dvoumetrov­ého odstupu.

Do škol mohou od dnešního dne i žáci druhého stupně. Docházka zůstává dobrovolná, většinou má jít o konzultace či třídnické hodiny.

Nově není kvůli koronaviru nijak omezena otevírací doba pro zahrádky restaurací, které dosud musely zavírat ve 23 hodin. Kvůli hrozbě rušení nočního klidu budou ale mnohé dál zavírat dřív.

Ve vnitřních prostorách restaurací a dalších podniků nadále platí, že od 23 hodin do šesti ráno musí být zavřeno. „Pokud to situace dovolí, v průběhu června bychom chtěli změnit i toto opatření,“přislíbil ministr Vojtěch.

Tento týden se epidemiolo­gové dle informací LN budou zabývat také tím, zda roušky v restaurací­ch nezrušit úplně.

Na veřejné akce smí až 500 lidí Do škol mohou žáci druhého stupně

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia