Lidové noviny

Další uvolnění. Rouška zůstává

-

Ode dneška si lidé mohou zkoušet oblečení už i na tržištích. A platí také, že pracovníci v domovech pro seniory či v zařízeních pro osoby se zdravotním postižení již nemusejí podstupova­t pravidelné testovaní na přítomnost protilátek proti nemoci covid-19.

Už od uplynulého pátku je možné cestovat mezi Českem a spolkovou zemí Sasko, a to třeba i jen na výlet či na nákup například do turisty oblíbených Drážďan. K plnému otevření hranic má Německo přistoupit v polovině června.

Byť se život po virové „výluce“ vrací zpátky k normálu a například kulturní představen­í je možné navštěvova­t už od začátku května, některá kina a divadla se vlny rozvolnění restrikcí rozhodla nevyužít a v této sezoně, jež končí posledním červnem, už neotevřou. Hlavně proto, že se jim fungování v omezeném režimu nevyplatí.

Například na webových stránkách sítě multikin Cinema City i včera visela informace, že otevření prozatím odkládají. Dveře jsou dál zavřené i v Divadle na Vinohradec­h, v Divadle Na Fidlovačce či v Divadle Kalich. Jiná naopak přikročila k tomu, že ještě do letních prázdnin uspořádají alespoň několik představen­í. K takovým patří i Národní divadlo, kde jeviště ožije od 10. do 14. června.

Podobně se rozhodla i Městská divadla pražská a pár představen­í v této sezoně ještě odehrají. „Jsme samozřejmě rádi, že se restrikce dále uvolňují, pro divadla však není tak snadné na tyto změny reagovat ze dne na den. Do předprodej­e jdou vstupenky vždy několik měsíců předem a diváci tak rychle nezareaguj­í. Proto budeme pokračovat v omezeném režimu a naplno začneme ve všech třech divadlech, jež pod Městská divadla pražská spadají, až od začátku nové sezony, tedy od září,“ sdělil LN uměleckých šéf Městských divadel Michal Dočekal.

Ani sportovní akce zatím nebudou úplně takové, na jaké je našinec zvyklý. Limit 300 lidí, který platil do včerejška, byl ve finále vlastně poloviční, protože tentýž díl z něj ukrojila armáda osob potřebných na zajištění zápasu.

Na nový strop počtu lidí na stadionu zareagují kluby nejvyšší tuzemské fotbalové soutěže rozšířením svých pořadatels­kých týmů a na tribuny pustí i víc diváků; až dosud tam mohly nejvýš desítky fanoušků. „Další opatření se však prakticky nezmění. Stále zůstává povinnost udržet rozestupy na lavičkách i v hledišti, nástupy týmů bez podání rukou, povinnost nosit roušky mimo hřiště či rozdělovat týmy do několika šaten,“řekl pro LN mluvčí Ligové fotbalové asociace Štěpán Hanuš.

Už žádná plošná opatření Zatímco křivka nákazy v posledních týdnech nijak nedivočí, někteří odborníci varují před možnou druhou, podzimní vlnou epidemie. Premiér Andrej Babiš (ANO) v souvislost­i s tím v pátek vzkázal, že žádné další plošné omezení vláda už nikdy nezavede. Pokud by případná druhá vlna přišla, stát je podle něj připravený sledovat epidemii v jejích ohniscích, jakým je v současnost­i například Karviná a tamní uhelný důl Darkov.

K eventuální druhé vlně nákazy koronavire­m se včera v České televizi vyjádřil i ředitel Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislav Dušek. „Věřím, že žádný masakr se na podzim u nás odehrávat nebude. Chystáme systém, který by umožnil případnou vlnu v podstatě rozkládat, to znamená včas podchytit lokální ohniska šíření, trasovat nakažené lidi, umožnit jim se vyléčit a nedovolit viru, aby si vytvořil nekontrolo­vatelnou infekční nálož v populaci,“řekl Dušek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia