Lidové noviny

Expedici Tatra 2 zadrželi v Íránu

-

PRAHA Perné chvíle zažili o víkendu v Íránu členové expedice Tatra kolem světa 2. Na několik hodin je zadržela tamní policie. Podle vedoucího expedice Marka Havlíčka k tomu došlo poté, co tým pořizoval záběry dronem na místě, kde to íránské předpisy zakazují. Dva cestovatel­é už jsou volní, svůj podíl na tom má úspěšné vyjednáván­í české diplomacie s úřady v Teheránu.

„Probudili jsme se u Araratu na íránské hranici. Udělali jsme krátký záběr z dronu a přitom nevěděli, že jsme blízko nějaké přehrady, kde se v těchto oblastech nesmí létat,“řekl Radiožurná­lu Havlíček s tím, že policisté je následně odvezli na zhruba 25 kilometrů vzdálenou policejní stanici. „V polovině výslechu nám zabavili telefony, jež prolustrov­ali. Z dronu pak vymazali veškerá data,“dodal.

Situaci podle Havlíčka komplikova­la domluva s policisty. „Snažíme se komunikova­t, ale nikdo z nich pořádně neumí rusky, anglicky ani německy. Přes mobily a překladače vysvětluje­me, proč jsme tam natáčeli, že jenom projíždíme a že v tom rozhodně nebyla žádná špionáž,“uvedl za cestovatel­e Havlíček.

„Důvodem pro zadržení bylo nepovolené použití dronu. Už v minulosti s tím v Íránu měli turisté z jiných států problémy,“řekl ministr zahraniční­ch věcí Tomáš Petříček (ČSSD), jehož úřad pomáhal celý incident urovnat. Radiožurná­l uvedl, že české velvyslane­ctví v Teheránu expedici před použitím dronů v Íránu varovalo, protože tamní úřady si hodně hlídají vojenské základny i takzvané strategick­é cíle. Havlíček k tomu poznamenal, že se kameraman týmu jen spletl: „Náš kameraman Michal se nechal unést krajinou a tou krásou, protože jsme měli nádherný výhled na Ararat, tak chtěl udělat záběry. Nevěděli jsme, že jsme poblíž nějaké přehrady.“

Výprava navazuje na expedici Tatra kolem světa z konce 80. let. Při svém únorovém odjezdu z Prahy plánovali cestovatel­é za tři roky ujet asi 270 tisíc kilometrů přes šedesát devět zemí pěti kontinentů. Koncem března však kvůli koronaviro­vým opatřením uvázli v Turecku. Jedním z hlavních cílů akce má být šíření dobrého jména České republiky ve světě.

První expedice vyrazila do světa v roce 1987. Z cesty měly mimo jiné vzniknout dva celovečern­í filmy a televizní seriál. Do Prahy se však výprava vrátila až v květnu 1990 po pádu komunistic­kého režimu, kdy zájem lidí opadl.

 ?? FOTO FACEBOOK TATRA KOLEM SVĚTA 2 ?? Putování kolem světa zkomplikov­al expedici z Česka incident při natáčení dronem v Íránu v místě, kde je to zakázané
FOTO FACEBOOK TATRA KOLEM SVĚTA 2 Putování kolem světa zkomplikov­al expedici z Česka incident při natáčení dronem v Íránu v místě, kde je to zakázané

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia