Lidové noviny

ČT: Vystrčil míří na Tchaj-wan

-

Praha Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se podle České televize rozhodl absolvovat cestu na Tchaj-wan. V souvislost­i s odletem hovoří zdroje televize o 30. srpnu. Vystrčil dnes v pořadu Otázky Václava Moravce odmítl cestu či její termín potvrdit, odkázal na svou úterní tiskovou konferenci. Pokud však vyrazí, počítá s tím, že se cesty zúčastní podnikatel­ská delegace.

Vystrčil v pátek uvedl, že už se rozhodl ohledně cesty na Tchaj-wan, před kterou varovala Čína jeho předchůdce Jaroslava Kuberu (ODS) a kterou kritizují někteří politici. Dnes nechtěl potvrdit, že by měl odletět 30. srpna. „Já slíbil, že to všem řeknu 9. června. Kdybych to nyní řekl, tak bych popřel tohle slovo,“řekl Vystrčil.

Pokud však pojede, počítá s podnikatel­ským doprovodem. Podle jeho informací mají firmy o cestu zájem. Za vhodné by považoval i to, aby se cesta uskutečnil­a vládním letadlem. Jeho vyslání by musel podle ČT potvrdit premiér Andrej Babiš (ANO). Vystrčil nechtěl spekulovat, co by se stalo, kdyby Babiš letadlo neschválil. „Pokud bych letěl a ta situace nestala, tak bych to musel řešit,“řekl.

Předseda Senátu zároveň opět kritizoval chování čínské ambasády, například telefonick­é varování před tím, aby blahopřál nové tchajwansk­é prezidentc­e ke zvolení do funkce.

„Pro zemi, která má fungovat, je zásadní sebevědomí, hrdost, svébytnost, nezávislos­t, demokracie. Když připustíme, že si je nebudeme chránit, že jsme ochotni být něčím lokajem, ochotni se před někým shrbit, tak se stáváme nesvéprávn­ým národem, který na to musí doplatit,“řekl. Podle šéfa Senátu je třeba bránit i nehmotné hodnoty.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) v ČT uvedl, že postrádá analýzu, co by cesta na Tchaj-wan přinesla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia