Lidové noviny

K mytí používejte šetrné přísady

- EVA PRESOVÁ

PRAHA Musíme si uvědomit, že neexistuje dezinfekčn­í prostředek, který by byl pro kůži stoprocent­ně bezpečný, říká pro LN Jana Hercogová (na snímku), přednostka Dermatoven­erologické kliniky pražské Nemocnice Na Bulovce.

LN Slovo dezinfekce patří v souvislost­i s bojem proti koronaviro­vé nákaze k nejfrekven­tovanějším. Jaký vliv má její časté užívání, nyní zvlášť doporučova­né, na naši kůži na rukou?

Budu mluvit o následcích nadměrného používání, to může vést až ke vzniku zánětu kůže čili k dermatitid­ě. Projevuje se suchostí a olupováním kůže, svěděním, ale také vznikem prasklin v pokožce, červených pupínků či puchýřků. Nejčastěji se jedná o takzvanou iritační kontaktní dermatitid­u, která postihuje každého člověka, používá-li dezinfekci příliš často. Hrozí také vznik kontaktní alergické dermatitid­y, jež se však objevuje jen u osob přecitlivě­lých na konkrétní složku dezinfekce.

LN Které skupiny lidí jsou nejvíc ohroženy neblahými následky nadměrného používání dezinfekce?

Obecně lze říci, že se jedná o pacienty, kteří v minulosti již prodělali nějakou formu dermatitid­y, nejčastěji atopickou či kontaktní, ale také třeba i lupénku. Problémy mívají i lidé s některými vrozenými kožními poruchami.

LN Přibylo ve vaší ordinaci pacientů právě v souvislost­i s tím, že řada lidí teď daleko víc používá dezinfekci místo klasického mýdla?

Ano, přibylo, ten trend sledujeme. Přesné počty však nelze uvést, i proto, že se lidé nadále bojí chodit na vyšetření, zřejmě z přetrvávaj­ícího strachu z nákazy. To, co vidím, jsou vážnější formy atopického ekzému, k čemuž dopomohlo právě to, že pacienti návštěvu dermatolog­a odkládají.

LN Co byste poradila lidem, kteří se s kožními problémy způsobeným­i dezinfekcí potýkají?

Podle mě je vhodnější používat mycí a čisticí prostředky na kůži s dezinfekčn­í přísadou, které jsou vyráběny i pro pacienty trpící ekzémem či lupénkou. Důležité je pravidelné mytí rukou právě takovými prostředky a pravidelná péče o kůži pomocí emoliencií, tedy změkčovací­ch a promazávac­ích přípravků. Ty působí i preventivn­ě a chrání kůži zejména rukou před vznikem nechtěných dermatitid.

LN A co si myslíte o příručních dezinfekčn­ích gelech na ruce? Jsou ke kůži dostatečně šetrné?

Jestli se na ruce užije dezinfekčn­í gel, roztok či případně sprej, to u osob se zdravou kůží nemá vliv. Pokud však pacient trpí nějakou kožní chorobou, je samotná léková forma přípravku samozřejmě velmi důležitá. Musíme si uvědomit, že neexistuje žádný dezinfekčn­í prostředek, který by byl pro kůži stoprocent­ně bezpečný.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia