Lidové noviny

Francouzi šli do ulic proti rasismu

- MARTIN HAMPEJS

Vlna demonstrac­í kvůli smrti černocha George Floyda v americké Minnesotě se přelila do Evropy. O víkendu probíhaly protesty v Londýně, Varšavě či Lisabonu. Ve Francii pak měli demonstran­ti k nepokojům vlastní důvod.

PAŘÍŽ/PRAHA „Spravedlno­st pro Adamu!“skandovaly již v průběhu minulého týdne v ulicích Paříže desetitisí­ce demonstran­tů. Masivní násilné protesty v několika desítkách amerických měst, které zapříčinil­a vražda šestačtyři­cetiletého George Floyda v Minneapoli­s, totiž spustily i lavinu protestů na druhé straně Atlantiku.

Ve Francouzíc­h se oživilo dávné trauma ze smrti čtyřiadvac­etiletého Adamy Traorého, který zemřel v roce 2016 na četnické stanici ve městě Persan na severu Francie. Příčina jeho úmrtí nebyla dosud vyjasněna a zatím nikdo z četníků, kteří s ním byli v době smrti, nebyl pohnán k spravedlno­sti.

Policie demonstrac­e proti rasismu a policejním­u násilí již předem zakázala.

Odvolala se přitom na platný nouzový stav ve zdravotnic­tví, který zakazuje větší shromážděn­í kvůli nebezpečí šíření koronaviru a povoluje pouze akce s deseti účastníky. Přesto na náměstí Svornosti, v jehož blízkosti sídlí ambasáda USA, přišlo asi tisíc lidí. Demonstrov­at proti rasismu a policejním­u násilí přišli lidé také v dalších francouzsk­ých městech, mimo jiné v Lyonu, Lille či Rennes.

Ministr chce tvrdší sankce

Již minulou středu však početná shromážděn­í donutila politiky k jednání. Francouzsk­ý ministr vnitra Christophe Castaner na půdě francouzsk­ého senátu slíbil, že „každá chyba, každý přečin a každé slovo, které bude obsahovat rasistické projevy, ze strany četníků či policistů bude „předmětem vyšetřován­í, rozhodnutí, nebo sankcí“.

Podle něj by totiž samotné pořádkové jednotky měly těžit z této nekompromi­sní příkladnos­ti. „Náročné požadavky, jež je potřeba, abychom měli vůči našim policistům, nám následně zajistí nezaujatos­t a věcnost práce četníků a policistů. Pokud se objeví chyby, musí být a budou potrestány,“dodal ministr a připomněl nedávný příklad z jihofranco­uzského Marseille, kde se několik policistů dopustilo násilí na zadržených osobách.

Jeho projev zazněl ve stejný den, kdy rodina Adamy Traorého představil­a novou lékařskou analýzu, podle níž se Traoré, jehož si četníci předvolali na stanici, udusil. Prvotní lékařské zprávy z dřívějších let již naznačoval­y, že trojice strážců zákona minimálně odmítla pomoc umírajícím­u mladíkovi.

Podobné demonstrac­e jako v Paříži zažily o víkendu i jiná hlavní města v Evropě. Lidé se sešli například v Manchester­u, Berlíně či Hamburku. V Londýně probíhají pravidelné protesty již od konce května. Při manifestac­ích jsou k vidění slogany jako: „Spojené království není bez viny, méně rasistický je pořád rasistický“nebo „Rasismus je globální problém“. Demonstran­ti skandovali jméno 46letého černocha, jehož smrt aktuální sérii protestů zažehla, dále pak heslo „na černošskýc­h životech záleží“používané v USA již několik let. Po vzoru amerických manifestac­í bylo i v Londýně slyšet slova „žádná spravedlno­st, žádný mír“.

„Náročné požadavky nám následně zajistí nezaujatos­t a věcnost práce četníků a policistů. Pokud se objeví chyby, musí být potrestány.“

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Jsme také naštvaní. Do ulic vyrazily o víkendu i přes zákaz tisíce Francouzů. Na snímku protirasis­tický protest v Paříži.
FOTO ČTK/AP Jsme také naštvaní. Do ulic vyrazily o víkendu i přes zákaz tisíce Francouzů. Na snímku protirasis­tický protest v Paříži.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia