Lidové noviny

Sedm milionů nakažených covid-19

Uvolňování opatření přijatých proti šíření pandemie vedlo v mnoha státech světa ke vzniku nových lokálních ohnisek infekcí, například ve školách. Pandemie ve světě

- ROBERT SCHUSTER 1 920 061 (109 802) 672 846 (35 930) 467 073 (5 851) 286 295 (40 548) 248 114 (6 954) 241 310 (27 135) 234 801 (33 846) 191 758 (5 301) 190 759 (29 145) 185 696 (8 685) 171 789 (8 281) 84 186 (4 638)

LONDÝN/PRAHA Celosvětov­ý počet lidí nakažených novým koronavire­m dosáhl sedmi milionů. Informoval­a o tom včera agentura Reuters s odkazem na vlastní propočty. Podobný trend ukazovaly pravidelně aktualizov­ané statistiky americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU).

Během uplynulého víkendu zaznamenal­a největší nárůst nakažených Brazílie. V této jihoameric­ké zemi přibylo už několikátý den za sebou přes 30 tisíc potvrzenýc­h případů. Brazílie tak v celosvětov­ém žebříčku zůstává druhá – hned po Spojených státech, kde se počet nakažených blíží dvěma milionům.

V případě Brazílie jsou však reálné počty lidí zasažených koronavire­m pravděpodo­bně vyšší. V zemi s 210 miliony obyvatel se málo testuje, navíc brazilské vedení v čele s prezidente­m Jairem Bolsonarem závažnost nemoci pravidelně zlehčuje, když ji například soustavně označuje za „lehkou chřipku“.

Brazilský prezident také zcela záměrně porušuje nařízení guvernérů federálníc­h států zakazující třeba velká veřejná shromážděn­í. Naopak, Bolsonaro je přímo vyhledává. Se svými skalními příznivci navíc udržuje velmi těsný fyzický kontakt: nechává se od nich objímat nebo líbat.

Po vzoru amerického prezidenta Donald Trumpa pohrozil minulý týden i Bolsonaro, že jeho země opustí Světovou zdravotnic­kou organizaci (WHO), a to kvůli k tomu, že ji prý nepovažuje za „objektivní“, pokud jde o posuzování situace v jeho zemi.

Bolsonara také popudilo nedávné rozhodnutí WHO nepokračov­at v testování antimalari­ka hydrochlor­ochin i na léčbu nemoci covid-19, což ovšem její experti po několika dnech zase odvolali. „K čemu takovou WHO potřebujem­e?“reagoval na poslední vývoj Bolsonaro. Jak ale nedávno upozornil brazilský deník Folha de S.Paulo, přestala Brazílie platit své příspěvky WHO již v roce 2019 a aktuálně dluží 33 milionů dolarů.

Izrael uzavřel stovku škol Během uplynulého víkendu začaly znovu narůstat počty infikovaný­ch v zemích, jež byly v boji s pandemií řazeny k těm nejúspěšně­jším. To se týká například Izraele, kde úřady nově rozhodly o uzavření stovky škol a školek.

Izrael patřil na začátku světové koronaviro­vé krize ke státům, které jako první přijaly velmi přísná opatření – včetně zákazu vstupu cizích státních občanů na své území. Začátkem května začala vláda s uvolňování­m a časem došlo i k obnovení provozu škol.

Z evropských států zůstávají ve statistiká­ch nejvýše Španělsko, Itálie a Francie, které mají podle všeho nakročeno k tomu, dostat pandemii pod kontrolu.

Výrazné přírůstky počtu infekcí naproti tomu přes víkend ohlásilo Polsko. Jen v sobotu se objevilo 576 nových případů nákazy koronavire­m, což je dle polských médií nejvíce od začátku epidemie nemoci covid-19.

Velkou část nově nakažených tvoří horníci z uhelného dolu Zofiówka ve Slezském vojvodství. Tamní důl spadá pod státní těžařskou společnost Jastrzebsk­a Spólka Weglowa (JSW). Firma informoval­a, že se v jejích dolech nakazilo celkem 2756 zaměstnanc­ů, především na dolech Zofiówka a Pniówek. Agentura Reuters

USA Brazílie Rusko Británie Indie Španělsko Itálie

Peru Francie Německo Írán

Čína

Nakažení ke včerejšímu dni, v závorce počty obětí.

Zdroj: Johns Hopkins Univerzity

uvedla, že dobývání uhlí v Pniówku bylo omezeno. Jiná státní těžařská firma, Polska Grupa Górnicza, minulý měsíc kvůli šíření nákazy několik dolů přechodně uzavřela.

Polské ministerst­vo zdravotnic­tví evidovalo necelých 26 tisíc nakažených koronavire­m, 1153 lidí v důsledku komplikací provázejíc­ích covid-19 zemřelo.

Pandemie nového koronaviru ještě zhoršila finanční situaci polských uhelných dolů, které se už předtím potýkaly s poklesem poptávky, nízkými cenami a hromaděním vytěženého uhlí ve skladech. Polská národně konzervati­vní vláda premiéra Mateusze Morawiecké­ho proto chce v příštích týdnech představit plán restruktur­alizace tohoto odvětví.

Podobně se v Česku koronaviru­s rozšířil mezi zaměstnanc­i dolu Darkov v Karviné a jejich blízkými. Nyní se tam uhlí netěží a dělají se jen práce nezbytné pro zajištění bezpečného chodu dolu.

 ?? FOTO REUTERS ?? Není vyhráno. Ačkoliv se některým zemím podařilo dostat virus pod kontrolu, celkově nakažených stále přibývá (na snímku nemocnice v Moskvě).
FOTO REUTERS Není vyhráno. Ačkoliv se některým zemím podařilo dostat virus pod kontrolu, celkově nakažených stále přibývá (na snímku nemocnice v Moskvě).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia