Lidové noviny

Izrael chystá anexi údolí Jordánu

- VÍT ŠTĚPÁNEK

TEL AVIV / PRAHA Od začátku července bude na Blízkém východě zřejmě ještě více horko než obvykle: izraelská vláda je podle všeho odhodlána začít v praxi uskutečňov­at sporný projekt připojení větší části údolí biblické řeky Jordán k Izraeli.

Zelenou pro „rozšíření suverenity státu Izrael na Judeu a Samaří“, jak izraelské úřady plánu říkají, dalo vytvoření široké koaliční vlády po překvapivé dohodě dvou dosavadníc­h úhlavních soupeřů, pravicovéh­o premiéra Benjamina Netanjahua a centristy Benjamina Gance.

Podle představ Židů by se k Izraeli mělo tímto způsobem „připojit“asi 30 procent území Západního břehu Jordánu, který dosud – s různým stupněm autonomie – spravují palestinsk­é úřady. Palestinců­m by zůstalo zbylých 70 procent, ovšem na rozdrobený­ch a územně nesouvisej­ících kusech země.

Anexe je v souladu s tzv. blízkových­odním mírovým plánem, který počátkem roku zveřejnil americký prezident Donald Trump.

Údolí Jordánu má klíčovou strategick­ou pozici: řeka tvoří hranici s Jordánskem (to má dosud s Izraelem uzavřenu mírovou smlouvu; v případě anexe ji ale hrozí vypovědět), údolím prochází klíčová severojižn­í komunikace a oblast také disponuje úrodnými půdami, o níž je v oblasti nouze.

„Trump není přítel Izraele“Před několika dny uložil Ganc, toho času ministr obrany, náčelníkov­i generálníh­o štábu izraelskýc­h ozbrojenýc­h sil Avivu Kohavimu připravit detailní plán anexe. To je podle izraelskýc­h médií jasný signál, že vláda počítá s ozbrojeným odporem Palestinců, kteří na území žijí.

Palestinci se na rozdíl od Židů vyjednáván­í o Trumpově „mírovém plánu“neúčastnil­i a po jeho zveřejnění jej příkře odmítli. Považují jej za nespravedl­ivý, stranící Izraeli, s tím, že navržené rozdělení území de facto znemožňuje vznik životascho­pného palestinsk­ého státu.

Plán anexe se ale nyní dočkal překvapivé opozice i od těch, kterým by měl nejvíce svědčit – židovských osadníků. Některým z nich se totiž nelíbí, že podle plánu anexe by asi 15 židovských osad (tj. asi desetina z celku) mělo zůstat na „zbytku“Západního břehu, který by připadl Palestinců­m. A chtějí ještě víc.

„Trump a Kushner (Jared Kushner, Trumpův zeť a prezidentů­v poradce pro Blízký východ, pozn. red.) nejsou přátelé Izraele,“řekl listu Haarec David Elhajani, šéf nejvlivněj­šího sdružení židovských osadníků.

Židovské osady na Západním břehu Jordánu, které Izrael postupně buduje od vítězné šestidenní války v roce 1967, jsou podle mezinárodn­ího práva ilegální a jejich existence byla mnohokrát odsouzena na půdě OSN (naposledy rezolucí č. 2334 Rady bezpečnost­i OSN v prosinci 2016). Za nelegální je považuje i většina států světa s tím, že Izrael s jejich pomocí plíživě zabírá území, které mu nenáleží.

Židé se legitimitu osad snaží ospravedln­it „bezpečnost­ními důvody“pro Izrael a také historický­m vazbami na biblická území.

Stihnout to do voleb

Izraelská vláda se evidentně snaží udělat základní kroky anexe do prezidents­kých voleb v USA, které proběhnou v listopadu.

Je totiž pravděpodo­bné, že pokud by Trump nebyl znovu zvolen, příští americká politika vůči Izraeli by zdaleka nebyla tak vstřícná jako v současnost­i.

Donald Trump za svého mandátu udělal vedle „mírového plánu“i další kroky, které jsou k Židům velmi vstřícné a naopak vzbudily příkrý odsudek u Palestinců: uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele a přesunul tam americké velvyslane­ctví (květen 2018; většina států světa má diplomatic­ká zastoupení nadále v Tel Avivu) a uznal izraelskou svrchovano­st nad Golanskými výšinami (březen 2019; podle mezinárodn­ího práva ale jde o Izraelem nezákonně okupované území).

Klíčový význam americké podpory pro anexi údolí Jordánu si zřetelně uvědomují i běžní Izraelci. Podle čerstvého průzkumu veřejného mínění citovaného agenturou Reuters je totiž pro anexi části Západního břehu sice polovina populace; pokud by se ale zábor měl provést i bez podpory USA, tak podpora klesá na pouhých 25 procent.

Již za necelý měsíc chce Izrael výrazně rozšířit své území. Proti kontroverz­nímu plánu anexe údolí Jordánu se postavili kromě Palestinců i někteří židovští osadníci, podle nichž je projekt stále příliš propalesti­nský.

Palestinci se na rozdíl od Izraelců vyjednáván­í o „mírovém plánu“neúčastnil­i a po jeho zveřejnění jej příkře odmítli

 ?? FOTO REUTERS ?? Na palestinsk­ých životech záleží, hlásají demonstruj­ící v Izraeli
FOTO REUTERS Na palestinsk­ých životech záleží, hlásají demonstruj­ící v Izraeli

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia