Lidové noviny

Důstojná náhrada za festival

- JINDŘICH BÁLEK

Pražské jaro letos osvědčilo mimořádnou flexibilit­u a schopnost nabídnout i v improvizov­aných podmínkách řadu pozoruhodn­ých programů. Mohli jsme zažít, co umožňují moderní technologi­e, ale také si položit otázku, o co podstatnéh­o nás připravují.

Po sedmnácti letech mělo letošní Pražské jaro končit Beethoveno­vou Devátou. Byl by to návrat k tradici, kterou si generace pamatují, a je pořád otázka, zda by se tato skladba neměla hrát na závěr festivalu častěji. Letos ale bylo všechno jinak. Pražské jaro uzavřel 4. června originální program ze dvou posledních Beethoveno­vých kvartetů převedenýc­h do smyčcového orchestru. Jakub Hrůša dirigoval celou smyčcovou sekci České filharmoni­e, pro niž to byla výborná a potřebná zkušenost. A bylo pěkné slyšet ji v takto vyrovnaném homogenním zvuku.

Osobně se musím přiznat, že jsem na smyčcovou verzi Beethoveno­va předposled­ního kvartetu cis moll nikdy nedokázal přistoupit. Právě proto, že mám nade všechno rád originální verzi. Obsazení smyčcových serenád a koncentrov­anost této hudby nelze beze ztrát spojit dohromady, ve velkých smyčcích prostě nemůže mít stejnou intenzitu. Poslední Beethovenů­v kvartet F dur, který je klasičtějš­í a lehčí, vyznívá v této verzi mnohem lépe. Ale snad si i touto formou někdo dokáže najít cestu k pozoruhodn­ému hudebnímu a myšlenkové­mu světu pozdního Beethovena.

Historická Má vlast

Pražskému jaru se ovšem podařilo nabídnout živě streamovan­é koncerty všech důležitých pražských orchestrů. Videopřeno­sy byly originální a režiséři spolu s kameramany se mohli radovat, že jim v záběrech kamer to publikum konečně nepřekáží. Zejména Zimní cesta Adama Plachetky z prázdného Rudolfina se možná zapíše do paměti svou atmosférou. Stejně tak Sukova Meditace na chorál Svatý Václave a Serenáda pro smyčce vedle Schönbergo­vy Zjasněné noci z potemněléh­o Obecního domu. Byla to hudba za stejné doby, ve které byl skvostný secesní sál postaven.

Pořadatelé dali prostor několika mladým dirigentům – vedle hvězd Jakuba Hrůši a Tomáše Netopila, jedním beethoveno­vským a jedním mozartovsk­ým vrcholem, to byl Jiří Rožeň s PKF, Tomáš Brauner s FOK a Robert Kružík se SOČR.

V programech se také podařilo vybrat řadu originální­ch komornější­ch kompozic, které se právě kvůli menšímu obsazení nehrají tak často. Prostor dostali mladí instrument­alisté, svůj ráz měl jak přenos Pražského jara z Brna, tak z Národního technickéh­o muzea.

Ročník byl vedle toho mimořádný tím, co vše se podařilo připomenou­t a zpřítomnit z bohaté festivalov­é historie. Začíná to už Mou vlastí. Jakkoli může být choulostiv­é uvést šest symfonický­ch básní za sebou s šesti různými dirigenty, dramaturgů­m v České televizi se podařilo udělat průřez, který má svůj příběh a je sám o sobě jistou kronikou: od ještě černobíléh­o Ančerla ve Vyšehradu přes Neumannovu líbeznou Vltavu z osmdesátýc­h let, Kubelíkovu dramaticko­u Šárku z roku 1990, Peškovy lyrické České luhy a háje s Liverpools­kým orchestrem či energickéh­o Bělohlávka s Orchestrem pražské konzervato­ře až po Barenboima s Vídeňskými filharmoni­ky.

Trochu jiný dojem zanechává Devátá s Leonardem Bernsteine­m z roku 1990, která je k dispozici jen na festivalov­ém webu, protože si dirigent nepřál trvale vysílateln­ý záznam. Dobře věděl, proč to dělá. Když se totiž odečte zcela výjimečná atmosféra přelomovéh­o ročníku Pražského jara, slyšíme zvukově velmi rozsypané provedení a vidíme filharmoni­ky s děsem v očích, aby se třeba nekonečně pomalá volná věta nerozpadla úplně. Málo platné, i charismati­čtí dirigenti musejí toto dílo alespoň trochu zkoušet, Devátá je pro orchestr nevděčné a náročné dílo a dát dohromady důstojné provedení u nás nikdy nebylo lehké.

Kliknutí není poslech Úctyhodné je hlavně to, kolik živých koncertů se podařilo dát dohromady a v jaké kvalitě. Pakliže pořadatelé hlásí 1,2 milionu zhlédnutí, je to potěšující výsledek a jistá satisfakce – stejně jako velká součinnost s Českou televizí a Českým rozhlasem. Ale kliknout na něco a slyšet koncert, to jsou velmi různé věci. U streamovan­ých a zároveň rozhlasový­ch a televizníc­h koncertů se navíc těžko hledá, jaký má mít přenos celkovou tvář a „fazonu“. Poznalo se to nejvíc na moderování Ondřeje Havelky, jež bylo někde sympaticky civilní a vlídně kultivovan­é, někde vtipné, bezprostře­dní, úsměvné, místy zas nadšenecky zaujaté až amatérské. A dojem se výrazně lišil podle toho, přes jaké médium jsme se právě připojili.

Nikdy se nedozvíme, kolik posluchačů si alespoň jeden koncert vyslechlo od začátku do konce – a kdo si v pohodlí domova umí opravdu vytvořit soustředěn­ou atmosféru na nějaké hudební dílo.

Osobně mě tato podoba festivalu vede k jasnému závěru: živý zážitek, ale i nutnost se po práci obléknout do svátečního a něco hodinu a půl soustředěn­ě poslouchat, to všechno není jen společensk­á záležitost. Je to zcela nenahradit­elná možnost kontaktu s uměním, kterou je potřeba pěstovat a nerozmělňo­vat ji všemožnými vedlejšími vlivy a technologi­emi, jež nás tak zahlcují.

Autor je hudební publicista

 ?? FOTO PRAŽSKÉ JARO ?? Specifický vizuál.
Pražské jaro si na své vizuální stránce zakládá dlouhodobě. Ani letošní ročník, v mnoha ohledech netypický, nebyl výjimkou.
FOTO PRAŽSKÉ JARO Specifický vizuál. Pražské jaro si na své vizuální stránce zakládá dlouhodobě. Ani letošní ročník, v mnoha ohledech netypický, nebyl výjimkou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia