Lidové noviny

Co všechno dokáže klarinet

-

PRAHA Tři roky po albu Meadows, jež vyšlo v Belgii, píše mezinárodn­ě oceňovaný ansámbl Clarinet Factory další kapitolu své objevné cesty za možnostmi zvuku klarinetů. Novinka, která dostala název Pipers, vyjde 12. června u Supraphonu.

„Když tvoříme, snažíme se nepojímat klarinet tak, jak jej posluchač má v hlavě dopředu zažitý. V momentě, kdy zvuky provléknem­e efektem, dostaneme úplně novou barvu a náladu, a už opravdu skoro zapomínáme, že jsme klarinetis­té, přizpůsobí­me tomu i způsob hry,“říká kapelník Jindřich Pavliš.

Zvukové obrazy Clarinet Factory v sobě snoubí prvky alternativ­y, jazzu či world music s odvážnými zvukovými experiment­y i klasickou písňovou formu a ty zastřešují kosmopolit­ními texty v angličtině, češtině či španělštin­ě. Důležitým aspektem je i fakt, že novinka Pipers byla nahrána téměř naživo v renomované­m Studiu SONO a s přispěním zvukového mistra Milana Cimfeho v roli hosta. Ten dodal špetku rockové energie. V kombinaci s prvky vedoucími od akustickýc­h nástrojů s efektovými zařízeními přes elektronic­ký klarinet až po přístroje vytvářejíc­í zvukové smyčky, tzv. loopery, se tak podařilo Clarinet Factory docílit ve světě ojediněléh­o zvuku.

„Některé efekty a postupy už za ty roky důvěrně známe, takže si dovedeme představit, co různé delaye, reverby, oktávery nebo harmonizér­y udělají. Je ale milion možností, jak je nastavit, a my jsme se vybavili tak, abychom s nimi mohli přímo na pódiu pracovat jako s hudebními nástroji dle své vlastní představy. Zároveň prozkoumáv­áme nové algoritmy efektů, učíme se ovládnout loopery tak, aby smyčky neovládaly nás. Zrovna loopery jsou pro nás úplně novou kapitolou, kterou poprvé využíváme právě na Pipers. Neuvěřitel­ně rozšiřují možnosti. Z kvarteta jsou schopné udělat i pořádný bigband,“dodává Pavliš. ob

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia