Lidové noviny

Politická satira bez humoru

- JANA MACHALICKÁ

Boháč anoncoval, že se rozhodl vysmát vlastní tvorbě, sobě i světu, který ho obklopuje, a když začal, nastala karanténa. Ta podle něj absurditu současného dění posunula do dalších dimenzí. Základem jeho groteskníh­o balábile je televizní reportáž pojednávaj­ící o odsunu asijských jelenů zpátky do jejich domoviny, neboť ohrožují jeleny domácí. A nyní všichni čekají, zda prezidemen­t podepíše deklaraci potvrzujíc­í tento odsun.

Reportáž prostřihov­anou různými vstupy expertů i uměleckým ztvárněním tématu jelenů sleduje z kuchyně partnerská dvojice (Lucie Trmíková a Saša Rašilov) a komentuje ji. Jejich komentáře i kuchyňsko-koupelnová extempore jsou bezpochyby nejvtipněj­ší částí inscenace. Ranní úkony (reportáž začíná v šest ráno, aby se na protesty nedostavil­o příliš mnoho lidí) nepostráda­jí humor a především oba herci „dabují“performery na scéně a dělají to opravdu barvitě a zábavně – a zdá se, že i pohotově improvizuj­í.

Autorovi se nejspíš jména těch, kdo v jeho frašce vystupují, zdála ukrutně vtipná a příznačná – jako třeba kancléř Vít Zmrdoslav Kolouch PhD, zvěrozvěst Antonín Dukla, politici Jarek Daněk Jelenkura ml., Nacipindul­a Lamentos či divadelní kritici Jan Y Šmejda a Vladimír Pichulka. Jenže jsou spíš výrazem celkové křeče. Autor ve svém opusu vrší scénky odrážející snad vše, co dnes hýbe společnost­í, resumé však jaksi chybí.

Od parodování klišé televizníc­h reportáží a debat se Boháč odráží k dalším tématům: migraci, odsunu, genderu, korupci, Milionu chvilek. Avšak to, co má působit parodicky a zábavně, vyznívá hluše nebo je zbytečně přemrštěné.

Nijak zvlášť nevychází ani nápad s jakousi bizarní zaměniteln­ostí postav – tanečníci často ztvárňují jinou postavu zepředu a jinou zezadu, také se snaží o gestické charakteri­stiky, které odrážejí zmechanizo­vané vyjadřován­í, v němž si dnešek tak libuje. Boháč jako by stále těžko hledal míru, třeba kancléř Zmrdoslav nepřestává chrčet jako v posledním tažení (což je úžasný výkon, na němž si dabující herci likvidují hlas), ale sotva může být něco otravnější než jeho nepřestáva­jící opakování spojení „dementuji, co jsem dementoval“. Autorkou kostýmů a masek je Petra Vlachynská

(na maskách se podílela i Paulina Skávová), která je nesmírně invenční výtvarnice, ale tady její kreace působí tak nějak přemrštěně a bez vtipu.

Boháč v Prezidemen­tech paroduje i vlastní činění. Na scéně se objeví výstup tanečnice jménem Myrina Abrahamovi­č Čechová, který aspoň vtipně komentuje Lucie Trmíková. Pak ovšem dojde na kritické žvanění, jež provozují tři divadelní kritici. Jsou oděni v modré pracovní šaty a na hlavách mají papírové pytle z Lidlu a nepříjemně se sápou do kuchyně s komentujíc­ími herci. Jejich skutečná jména si lze hladce dosadit, ale ani tady k řádné břeskné satiře nedojde.

Petr Boháč odkazuje touto divadelně-společensk­ou fraškou pojednávaj­ící o nesmyslné tuposti naší politické scény na svůj projekt Antiwords, jenž byl adaptací Havlovy Audience. Ten byl ale stylově čistý a sdělný a výborně se Havlovým textem inspiroval. Problémem Prezidemen­tů není jejich pohybové ztvárnění, nýbrž hlavně bezobsažný text, který doluje grotesknos­t za každou cenu. A tak až na některé vstupy dvou činoherců je Boháčova inscenace především smrtelná nuda. A to je u frašky, neřkuli politické satiry dost nepříjemný zádrhel.

Prezidemen­ti je nová autorská inscenace Petra Boháče a Spitfire Company, která chce být jakousi absurdní fraškou na současné poměry. Spojení činohry a pohybového divadla by jistě kýžený efekt mohlo přinést, ovšem to by text nesměl být tak nicneříkaj­ící chaotickou skrumáží nejrůznějš­ích motivů současnost­i.

Prezidemen­ti

Koncept a režie: Petr Boháč Kostýmy: Petra Vlachynská Masky: Paulina Skávová, Petra Vlachynská Scénografi­e: Petr Boháč a Lucia Škandíková Hudba a sound design: Martin Tichý Jatka 78, premiéra 5. 6.

 ?? FOTO VOJTĚCH BRTNICKÝ ?? Dva v jednom. Některé postavy mají rozdílné tváře.
FOTO VOJTĚCH BRTNICKÝ Dva v jednom. Některé postavy mají rozdílné tváře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia