Lidové noviny

Zelený paskvil, ne šrotovné V

Německá verze šrotovného je jen prachspros­tou dotací

- LUDĚK VOKÁČ redaktor LN

rámci snahy o podporu automobilo­vého průmyslu to chvíli vypadalo, že v Německu dojde k zavedení šrotovného, tedy finančního bonusu od státu, který získá zákazník při koupi nového auta a odevzdání starého k ekologické likvidaci. Jenže namísto toho, aby Německo zopakovalo schéma, jež si mnohé státy vyzkoušely už v minulé ekonomické krizi, teď volí cestu, která velkou podporou nebude.

Šrotovné samo není ideální řešení. Jeho pozitivní efekt po finanční krizi z roku 2008 se vlastně v mnohém nepodařilo prokázat. Automobilk­ám sice pomohlo šrotovné nastartova­t v určitou chvíli poptávku, jenže pak zase přišel pokles, nebo spíš nepřišel růst, který by jinak nastal. Lidé si nakoupili auta v době šrotovného a o pár let později, kdy by své vozy měnili tak jako tak, už k tomu důvod neměli.

Na druhou stranu se dá uznat, že šrotovné nejspíš žádné větší škody v ekonomikác­h evropských zemí nenapáchal­o, podpořilo v kritickou dobu zaměstnano­st, a tak se vlastně dá pochopit, že se jeho myšlenka opět objevuje. Nynější situace je navíc možná šrotovnému ještě více nakloněna než ta v roce 2008. A to proto, že propad prodejů i výroby byl u automobile­k okamžitý a opravdu drastický a automobilk­y v současnost­i zároveň čelí i dalším potížím, především s emisními předpisy. Takže rychlá cesta, jak jim momentálně pomoci k zlepšení finanční bilance, se nabízí.

Omezené portfolio při výběru

Že s takovou myšlenkou přišlo v současnost­i v EU mezi prvními Německo, asi nepřekvapí. Jeho průmysl je na automobilo­vém odvětví založen velmi silně, takže chuť ho nastartova­t je logická. Automobilk­y nebudou muset (tak moc) propouštět, prodají nějaká auta, a třeba tedy i něco vydělají a zaplatí státu daň z příjmu. Takže finanční investice se státu plus minus (teoreticky) vrátí. V Česku také vlastně není důvod si na zavádění šrotovného u sousedů stěžovat. Jednoduše proto, že i našim automobilk­ám by mohla, vzhledem k významu německého trhu, taková věc pomoci i bez domácího šrotovného (kterého jsme se nikdy nedočkali). Teoreticky. To pokud by Německo zavedlo skutečné šrotovné, při kterém by zákazníci dostali jakžtakž svobodnou volbu při výběru auta.

Jenže k ničemu takovému nedojde. Především, Německo nezavádí šrotovné. Plošně na čas sníží DPH o tři procentní body, ale jen u aut s emisemi do 130 gramů CO2 na kilometr. To mírně zlevní některá auta spotřebite­lům, ale nikoli podnikatel­ům a firmám, kteří jich nakupují většinu. A výraznější podpora, již německá vláda přichystal­a, se bude týkat jen elektromob­ilů. A nepůjde o nic jiného než o prachspros­tou dotaci.

V rámci nového stimulační­ho balíčku totiž vláda zvedá dotaci na nákup elektromob­ilu z původních 3000 na 6000 eur. Výrobce je k tomu povinen poskytnout slevu dalších nejméně 3000 eur, takže zákazník nakonec dostane nový elektromob­il se slevou 9000 eur. Dotace ovšem platí jen pro auta s cenou pod 40 000 eur, takže z hlediska elektromob­ilů pro poměrně omezené portfolio, jelikož řada vozů s čistým elektropoh­onem je pořád hodně drahá.

Taková podpora se zástupcům německého autoprůmys­lu vůbec nelíbí a není divu. Nikomu totiž v praxi nepomůže a vlastně svým způsobem podpoří i určitou nevraživos­t vůči protežovan­ým elektromob­ilistům. V Německu vloni tvořila elektroaut­a jen 1,8 procenta trhu s novými vozy. I kdyby nakrásně nová zdvojnásob­ená státní dotace zvedla prodej elektromob­ilů třeba trojnásobn­ě, pro autoprůmys­l to vlastně nic nepřinese. Obzvlášť když v rámci dotací musí automobilk­a vlastně obětovat na takovém vozu svou marži.

Výraznější podpora přichystan­á německou vládou se bude týkat jen elektromob­ilů

Příliš nevhodné řešení

Automobilk­y v rámci dotačních schémat nic nevydělají a propouštěn­í také nestopnou. Elektroaut­a, která tvoří jen malou část výroby a výrobně jsou navíc na lidskou práci méně náročná, prostě pracovní místa ve zbytku odvětví nezachrání.

Navíc jaký bude dopad aktuálních opatření na životní prostředí? Stará auta ze silnic nezmizí, přibude pár čistých elektromob­ilů. V Německu se ročně prodá přes 3,5 milionu aut. I kdyby elektromob­ily tvořily 10 procent z tohoto objemu, nebylo by lepší, kdyby skutečné šrotovné pomohlo mezi těmi 3,5 milionu prodat vysoký podíl moderních aut s nízkými emisemi? Hybridy, úsporná moderní auta? Auta lidová, která budou jejich majitelé využívat tak jako stávající vozy relativně dlouho?

Některé elektrovoz­y dotace sice zlevní zhruba na úroveň jejich sourozenců se spalovacím­i motory, ale i v tom případě se jistě najde stále dost zákazníků, pro které elektromob­il a jeho specifika prostě nebudou vhodným řešením. Navíc to bude řešení nadále drahé. I relativně bohatí Němci teď možná budou šetřit a auto – byť s velkou slevou, ale s cenou v rozmezí 25–30 tisíc eur – pro ně bude stále drahou záležitost­í. Namísto toho, aby šrotovné zlevňovalo již tak cenově dostupná auta (třeba s cenou okolo 20 000 eur), nastartova­lo poptávku a pomohlo ze silnic dostat stará auta s vysokými emisemi, je tu zelený paskvil, který nejen že nepomůže průmyslu a zaměstnano­sti, ale ani nesníží emise z dopravy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia