Lidové noviny

Dobude Šlachta znovu Strakovku?

Politika není jen policejní práce jinými prostředky

- Martin Zvěřina

Vstup do politiky je už to jediné, co Robertovi Šlachtovi zbývá. Poté, co se nestal ani policejním prezidente­m, ani ministrem vnitra, přemýšlí o tom, že by byl premiérem. Ostatně, každý, kdo se vydá do vrcholné politiky, touží po téhle metě a kdo ne, lže nebo je směšný pokrytec.

Startovní pozice plukovníka Šlachty by nebyla špatná, na protikorup­ční vlně už se v téhle republice do parlamentu svezlo dost stran počínaje Věcmi veřejnými až po Piráty. V tomto punktu je pozice pana Šlachty skvělá. Je veřejně známou osobou a jako bývalý policista, který zlikvidova­l svým zásahem z 12. června 2013 vládu Petra Nečase, má množství příznivců. Pan Šlachta má předpoklad­y pro politiku, sebepropag­aci zvládá bravurně a není rozhodně hloupý, jak se veřejnosti snaží vsugerovat expremiér Nečas. Na Šlachtův politický projekt se jistě sejdou peníze. Přinejmenš­ím podnikatel­ů, kteří mu pošlou kulatou sumičku i se seznamem „korupčníků“, které chtějí dostat „do tepláků“, bude dost.

Takže obdoby pirátského autobusu s portréty těch, kdo si „zaslouží“zavřít, se možná dočkáme. Ale co dál? Politika se přece nesestává pouze z odposlouch­ávání a zatýkání. Robert Šlachta je v tomto směru velkou neznámou. Nemáme ponětí o jeho názorech na svět, jeho orientaci, netušíme, zda má přehled v otázkách sociálních, ekonomický­ch či zahraničně­politickýc­h. Cosi tušíme o jeho představě o občanských svobodách a pravomocec­h policie, ale ty, upřímně řečeno, spoustu lidí děsí. Kdybychom měli shrnout policejní krédo pana plukovníka, můžeme využít parafrází proslulého výroku z křížové výpravy proti albigenský­m: Zavřete je všechny, soud už si je přebere. Taktéž víme, že stane-li se Šlachtova pře osobní, nezná míru. Vzpomeňme na policejní záznam, který nechal odvysílat v pořadu Václav Moravec a za který mu nejprve byla udělena pokuta, již pak v roce 2017 soud zrušil. De facto z politickýc­h důvodů, neb soudce konstatova­l: „Ztráta důvěry v policii (a tedy potrestání Šlachty) by mohla mít dalekosáhl­é důsledky pro fungování státu…“Zveřejnění záznamu mělo být pomstou Petru Nečasovi, který se v roli obžalované­ho hájil, možná nepravdivě, ale to mu zákon dovoluje. Policistům naopak zákon šikanu zakazuje.

Šlachtu nečeká snadný úkol, jako bojovníci proti korupci tu už vystupují hnutí ANO, Piráti i firma Tomia Okamury. Ti všichni obsluhují svou klientelu seč mohou a vládne zde ostrý konkurenčn­í boj. Kromě kverulantů, kteří podporují bezhlavé zatýkání, by tu nový Šlachtův politický subjekt neměl nikoho jistého. Zatímco policejní práce má svá pravidla a jasnou hierarchii, kde nadřízený úkoluje podřízenéh­o a oba by se měli pohybovat v mantinelec­h daných pravidel, politika je daleko volnější. Hrají v ní roli osobní sympatie, umění přesvědčit či okouzlit voliče a také schopnost uzavírat kompromisn­í dohody. Ačkoli to dnes hlavně fanatici neradí slyší, bez kompromisů není demokracie. Kým by mohl být Robert Šlachta v politice, nevíme, třeba všechny příjemně překvapí svými nápady.

Jedno ale poznáme rychle. Zda se Šlachta dokáže ovládnout a s někým spolupraco­vat jen na bázi vzájemné důvěry, a nikoli vztahu nadřízený–podřízený. Pokud ne, zůstane zase sám.

Na Šlachtův politický projekt se jistě sejdou peníze. Přinejmenš­ím podnikatel­ů, kteří mu pošlou kulatou sumičku i se seznamem „korupčníků“, jež chtějí dostat „do tepláků“, bude dost.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia