Lidové noviny

„Nedůvěryho­dní“vzdělanci

- JOSEF TUČEK redaktor LN

Svým nadšeným stoupencům hlásal, že přírodní léčba je mnohem lepší než užívání jakýchsi chemických léků. Že nemoci sice napohled vypadají složitě a mají velice rozdílné příznaky, ale tím si netřeba lámat hlavu, protože ve skutečnost­i se za nimi skrývá jednoduchá, pochopitel­ná a zvládnutel­ná příčina. Že intuice a božská prozřeteln­ost mu odkryla účinné léky z rostlin. Ale že lékařské elity, zaslepené svým vzděláním a ovlivněné materiální­m a společensk­ým postavením, jeho poznatky odmítají, protože ohrožují jejich zisky založené na prosazován­í nesprávné léčby.

Zní vám to povědomě? Přemýšlíte, na kterém facebookov­ém profilu či webové stránce jste to už četli?

Autorem v úvodu citovaných tvrzení byl Američan Samuel Thompson, průkopník léčby pomocí rostlin. Své názory hlásal podobně působivě, jako když fanatičtí sektářští kazatelé zvěstují svou víru. Napsal o nich knihu Nový zdravotní průvodce, která se dočkala třinácti vydání a vynesla mu slušné peníze. Byl to vlastně katalog rostlin, u nichž uváděl léčivé účinky. Jenom na internet nic ze svých „objevů“nepověsil. Ani nemohl, protože ho neznal. Zemřel v roce 1843.

Úspěch Samuela Thompsona se nyní pokusil analyzovat John Charpentie­r z Michigansk­é univerzity na webu Undark. Konstatova­l, že Thompson, podobně jako jiní, méně úspěšní „lidoví doktoři“, jak se jim říkalo, neměl žádné odborné vzdělání. Posbíral zkušenosti o bylinkách a jejich účincích. Na tom by samozřejmě nebylo nic špatného. Thompson však připsal bylinám i schopnosti léčit rakovinu, pravé neštovice či spalničky, což byly (případně jsou) nemoci, na které lidi umírali – a žádné odvary z rostlin jim prostě nepomohly.

Lékaři tehdejší doby jej prohlašova­li za nebezpečné­ho podvodníka, dostal se i před soud s obviněním ze způsobení smrti. Ale ze všeho vyvázl. Jak to? Výborně navázal na nálady tehdejších běžných lidí. Ti nejenže nerozuměli městským intelektuá­lům a neuznávali jejich znalosti, ale považovali je rovnou za součást vládnoucí třídy, která je chce ovládat. Do kategorie nedůvěryho­dných vzdělanců, kteří se kvůli vlastnímu prospěchu spikli proti národu, snadno zařadili i lékaře.

Všeobecná představa osobní svobody, která tehdy mezi (bílými) Američany panovala, vedla k přesvědčen­í, že když si mohou sami vládnout, sami ovlivňovat výkon spravedlno­sti a do velké míry si i sami vykládat bibli, jsou kompetentn­í se i sami léčit. Na to přece musí stačit selský rozum…

Od té doby uplynula dvě století. Medicína prošla obrovským vývojem. Vytvořila nečekané léky, ověřila dříve úplně neznámé léčebné postupy, zachránila zdraví a život stamilionů­m, možná miliardám lidí. Zlepšily se také možnosti školního vzdělání i všeobecný přístup k racionální­m informacím. Přesto thompsonov­ské názory přežily. Šíří je další lidé a hodně jim k tomu pomáhá internet, který snese všechno. Zařadila se do nich ochota věřit v léčbu neskutečný­mi dryáky nebo naopak odmítat osvědčená očkování. Ale podstata – jednoducho­st myšlení, nedůvěra k faktům a neschopnos­t rozpoznat je – se nezměnila.

Hlásal, že intuice a božská prozřeteln­ost mu odkryla účinné léky, ale lékařské elity, zaslepené svým vzděláním a ovlivněné materiální­m a společensk­ým postavením, jeho poznatky odmítají, protože ohrožují jejich zisky

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia