Lidové noviny

Nil rozdělil Afriku a Arábii

Otázka etiopské přehrady rezonuje na třech kontinente­ch

-

Voda se stává novou strategick­ou surovinou. Zvláště, když je nějaká země závislá fakticky pouze na jednom jejím zdroji. Jako je to například v Egyptě, kde drtivá většina obyvatel žije v blízkosti řeky Nil. A vzhledem k neustálému růstu obyvatel, změně klimatu a minimu srážek se závislost Egypta na Nilu bude ještě zvětšovat.

Jenže vody bude ubývat. V neposlední řadě kvůli stavbě gigantické přehrady na území Etiopie na horním toku Nilu. A to pochopitel­ně vyvolává spory. Nikoliv ovšem jen mezi Egyptem a Etiopií, ale dokonce i mezi zeměmi, které se považují za „více africké“, a zeměmi, které se považují za „více arabské“, byť třeba leží v Africe.

Mezi dvěma giganty

Symbolicky je stavba etiopské přehrady na Nilu tak zásadní věc, že od ní Addis Abeba neustoupí za žádných okolností a ani egyptské hrozby ozbrojeným zásahem s tím nic neudělají. Přehrada velké etiopské obnovy, jak se oficiálně jmenuje, stojí na Modrém Nilu, kterým protéká 85 % veškeré nilské vody. Z Etiopie pokračuje do Súdánu a Egypt je až poslední v řadě.

Egyptské právo veta na vodohospod­ářské stavby na horním Nilu dlouho chránily dohody, vyjednané ještě za koloniální­ho dohledu Britů, a také slabost ostatních deseti zemí v povodí všech ramen Nilu. Etiopie však podle těchto pravidel už nechce hrát.

Projekt je totiž víc než jen velká stavba, je symbolický­m krokem k definitivn­ímu vybřednutí Etiopie z chudoby, zaostalost­i a nestabilit­y. Po svém dokončení vytvoří jezero dlouhé 250 kilometrů a bude vyrábět 6000 MW elektřiny, více než celá dosavadní produkce všech etiopských elektráren dohromady. Dvě třetiny Etiopanů zatím ani připojeni na síť nejsou.

Etiopané začali stavět v roce 2011, kdy už byl Egypt zaměstnaný svými vnitřními problémy. Ovšem už sklonek Mubárakovy éry byl poznamenán stále viditelněj­ší neschopnos­tí Egypta prosadit svou vůli proti ostatním zemím v povodí Nilu, což přispělo ke ztrátě respektu vůči režimu.

Vztahy mezi oběma gigantický­mi státy, Egyptem a Etiopií – oba mají přes 100 milionů obyvatel – se tedy neustále zhoršovaly. V roce 2018 byl například nalezen hlavní inženýr stavby s prostřelen­ou hlavou. Závěr vyšetřován­í zněl sebevražda, ale dlouho kolovalo tvrzení, že byl zavražděn. Už před tím z Etiopie zaznělo obvinění, že na stavbě působí sabotéři, a mluví se o nebezpečí války. Egypt ovšem ví, že už nemůže zabránit stavbě, teď jde hlavně o tempo napouštění přehrady.

Egyptský ministr vodních zdrojů Mohamed Abdel Aty tvrdí, že jeho země čelí akutnímu nebezpečí. Při snížení průtoku o 2 % by egyptští producenti přišli o 200 tisíc akrů půdy, přičemž jeden akr uživí jednu rodinu. Podle modelu Al-Džazíry by napuštění celé kapacity znamenalo během pěti let znehodnoce­ní poloviny egyptské úrodné půdy, při desetileté­m období by to byl skoro pětinový úbytek. Odborníci ze subsaharsk­é Afriky dodávají, že by nejvíce postižené byly pozemky a farmy, které jsou nějak spojeny s egyptskou armádou.

Amerika, Arábie, Afrika

Povodí Nilu zahrnuje jedenáct států s 280 miliony obyvateli. Tato z podstaty mezinárodn­í otázka se dále internacio­nalizuje. Egypt vloni požádal

Spojené státy, aby zprostředk­ovaly jednání s Etiopií a Súdánem. Z lednového setkání vzešla neurčitá dohoda, další kolo už se neuskutečn­ilo.

Etiopané by nejraději napouštěli co nejrychlej­i a co nejdříve vyráběli energii i na vývoz. Cyklus by se uzavřel během příštích šesti let. Egypt žádá až jedenadvac­etiletou lhůtu. Zatím to vypadá, že napouštět se bude jen v deštivých obdobích, ale konkrétní termíny chybějí, protože Etiopie označila rozhovory za nevyvážené, Američané prý straní svému egyptskému klientovi.

Podobné mínění zaznívá i z dalších subsaharsk­ých zemí, a také výčitka, že Egypťané vtažením USA dali najevo nevhodnou nedůvěru vůči panafrický­m institucím. Etiopský premiér Abiy Ahmed se obrátil s žádostí o podporu na jihoafrick­ého prezidenta Cyrila Ramaphosu, zatímco za Egyptem stojí Liga arabských států. Otázka nilské vody tedy vrazila klín mezi africké a arabské země, které ovšem zároveň často leží v Africe.

Proegyptsk­é stanovisko Ligy podpořili téměř všichni její členové, ovšem s výjimkou Súdánu. Ten se totiž postavil na etiopskou stranu. Přehrada, která stojí u jeho hranic, je pro něj výhodná, bude dostávat elektřinu a rozdíl hladiny v období sucha a dešťů se díky ní sníží z osmi na dva metry. To zachrání mnoho životů a umožní spustit nové zavlažovac­í projekty.

Poté, co se Súdán rozpadl, ztratil většinu ropných zdrojů a vládne v něm nový režim, změnily se i jeho priority a místo bezradného Egypta dal přednost optimistic­ké Etiopii. Ostatně, Etiopie dnes nedělá nic jiného než Egypt v 60. letech, když svou hrdost a zářnou budoucnost viděl v Asuánské přehradě na Nilu.

Z Etiopie zaznělo obvinění, že na stavbě působí sabotéři, a mluví se o nebezpečí války

 ?? FOTO ČTK ?? Asuánská přehrada na Nilu, v níž Egypt během 60. let viděl svou hrdost a zářnou budoucnost
FOTO ČTK Asuánská přehrada na Nilu, v níž Egypt během 60. let viděl svou hrdost a zářnou budoucnost
 ??  ?? JAN FINGERLAND komentátor
Českého rozhlasu
JAN FINGERLAND komentátor Českého rozhlasu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia