Lidové noviny

Rekordní omezení těžby ropy nekončí

-

DUBAJ Zástupci Organizace zemí vyvážející­ch ropu (OPEC) a jejích spojenců včetně Ruska se včera dohodli na prodloužen­í rekordního snížení těžby ropy o měsíc, tedy do konce července, informoval­a o tom agentura Reuters. Cílem opatření skupiny OPEC+ je dosáhnout vyšších cen ropy, které se propadly kvůli poklesu poptávky způsobeném­u omezeními kvůli pandemii covid-19. K dohodě se však již nepřipojí Mexico. Uvedla to mexická ministryně pro energetiku Rocío Nahleová.

Skupina OPEC+ zahrnující Organizaci zemí vyvážející­ch ropu a její spojence v čele s Ruskem se v dubnu dohodla, že sníží těžbu v květnu a červnu o 9,7 milionu barelů denně, což představuj­e zhruba deset procent světové produkce. V květnu podle Reuters desítka členů OPEC vázaných dohodou plnila tento závazek na 74 procent. Mexiko v rámci této dohody slíbilo že sníží svoji těžbu o 100 tisíc barelů denně.

Ceny vylétly na dvojnásobe­k Od července do prosince se mělo snížení těžby OPEC+ zmírnit na 7,7 milionu barelů denně. V sobotu se však skupina rozhodla prodloužit vyšší snížení až do konce července.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v pátek uvedl, že Mexiko není v pozici, aby mohlo dále snižovat těžbu. Nahleová potvrdila, že se země nezúčastní nově dohodnutéh­o snížení. „V tomto případě jsme řekli ne, budeme se držet dohody, kterou jsme podepsali v dubnu,“řekla. Neochota Mexika snížit produkci tolik jako další země OPEC+ způsobila v dubnu napětí se Saúdskou Arábií. Dohoda byla uzavřena poté, co Mexiko řeklo, že tento rozdíl by mohly pomoci vyřešit USA.

Minulý týden agentura Reuters uvedla, že těžba ropy v rámci OPEC v květnu klesla na nejnižší úroveň za dvě desetiletí. Kvůli omezování dodávek a uvolňování opatření proti šíření koronaviru se ceny ropy už více než zdvojnásob­ily poté, co v dubnu sestoupily na 21leté minimum pod 16 dolary za barel. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia