Lidové noviny

Dětských kuřáků pomalu ubývá

Výzkum Univerzity Palackého ukazuje pokles zájmu o tabák u nezletilýc­h do 15 let. Výrobci se od nežádoucí praxe distancují

- MIROSLAV PETR

PRAHA Pohled na hloučky nezletilců s cigaretou v ústech před základními školami není v Česku ojedinělý. Kuřáků mezi dětmi do 15 let ale ubývá. Zatímco v roce 2010 zkusilo cigaretu aspoň jednou za svůj krátký život přes 70 procent českých školáků a minimálně jednou týdně po cigaretě tehdy sáhl každý čtvrtý patnáctile­tý teenager, je nyní situace příznivějš­í.

Podíl dětí, které aspoň jednou kouřit zkusily, nyní klesl pod 40 procent a „pouze“11 procent kouří pravidelně minimálně jednu cigaretu týdně. Vyplývá to z podrobného výzkumu rizikového chování, který na vzorku 14 tisíc dětí (anonymně vyplňovaný­ch dotazníků) z 230 základních škol po celém Česku provádí pro mezinárodn­í projekt Světové zdravotnic­ké organizace – The Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) – tým z Univerzity Palackého v Olomouci. Nyní zveřejněné výsledky vycházejí po podrobné analýze ze šetření provedenéh­o v roce 2018.

Už nejsme evropská špička Zatímco výrobci se od kuřácké praxe dětí distancují a trvají na tom, že tabákové výrobky nabízejí v souladu se zákonem výhradně dospělým a poučeným lidem, je evidentní, že ne zrovna zanedbatel­ná část jejich produkce u dětí končí.

„Ještě v roce 2010 patřila česká mládež v pravidelné­m kouření cigaret k evropské špičce. Údaje z let 2014 a 2018 ale přinesly výrazný obrat trendu a, řečeno sportovní terminolog­ií, posun do klidných vod středu evropských tabulek. Snížení počtu kuřáků je dobrou zprávou především z toho důvodu, že pravidelné kouření je rizikovým faktorem pro vznik závislosti,“komentují výsledky autoři studie.

Kouření byla a je pro mnohé školáky jakási frajeřina. A skutečnost, že takové frajeřiny poněkud ubývá, platí podle odborníků nejen v Česku. Příčiny zkoumají sociologov­é i psychologo­vé. „Zdá se, že jde o souběh více faktorů. Často se odklon od kouření u adolescent­ů vysvětlova­l přesunem k zájmu o sociální média, což se potvrzuje, ale samo o sobě nevysvětlu­je propad kuřáctví,“reaguje Ladislav Csémy, vedoucí Centra epidemiolo­gického a klinického výzkumu závislostí při Národním ústavu duševního zdraví.

Kuřáctví ztrácí pozitivní image

Má k dispozici i další důvody. „Působí zde kulturní proměna obrazu kuřáctví, kdy kuřáctví ve společnost­i ztrácí pozitivní image. Dále zde hrají roli vyšší úroveň zdravotní gramotnost­i rodičů i dětí, přinejmenš­ím co se týká kouření a jeho dopadů na zdraví, vliv výchovy ke zdraví na školách, ale také omezení reklamy a vyšší cena cigaret,“připomíná Csémy.

Novým zjištěním je i vyrovnaný podíl dívek a chlapců ve skupině pravidelný­ch kuřáků. Ve všech předchozíc­h sledovanýc­h letech (2006, 2010 a 2014) převládaly dívky.

Poněkud děsivě ale působí fakt, že podle tohoto skutečně reprezenta­tivního průzkumu poměrně velká skupina mladých lidí kouří každý den. V roce 2018 šlo o téměř osm procent chlapců a sedm procent dívek ve věku patnáct let. „Přesto i zde je od roku 2010 patrný významný pokles z 15 procent u chlapců a ze 20 procent u dívek,“uvádí studie.

Tabákové firmy dávají od této praxe ruce pryč. „To je hodně špatně, tabákové výrobky do rukou dětí nepatří,“reaguje Tomáš Tesař, mluvčí společnost­i British American Tobacco, dvojky tuzemského trhu. „Máme vlastní

Experiment­y s kouřením – alespoň jednou v životě si zapálili chlapci dívky mezinárodn­í marketingo­vý kodex, který je leckdy přísnější než legislativ­a řady zemí. Důsledně cílíme výhradně na dospělé a poučené uživatele,“dodává.

Podle jednatele společnost­i Imperial Tobacco v Česku Kamila Provazníka nemají výrobci a prodejci příliš mnoho další možností, jak kouření dětí zabránit. „V každé prodejně jsou cedule o zákazu prodeje mladistvým, ověřením věku se hlídá i dálkový prodej přes internet, důsledně prezentuje­me, že cigarety jsou určeny výhradně pro dospělé. Každý, kdo je dětem prodá, zásadním způsobem porušuje zákon,“uvedl Provazník.

Děti a cigarety Výzkum Univerzity Palackého v Olomouci na vzorku 14 tisíc dětí do 15 let z 230 škol všech krajů ČR

Méně se kouří i mezi dospělými

Pokles počtu nezletilýc­h kuřáků pravděpodo­bně souvisí i poklesem kouření v celé české populaci. Z výzkumu, který nedávno zveřejnil Státní zdravotní ústav (SZÚ), vyplývá, že ze skupiny 1800 zkoumaných respondent­ů bylo loni 24,9 procenta kuřáků. V roce předchozím jich bylo 28,5 procenta.

„Ve srovnání s předchozím rokem došlo tedy k mírnému poklesu kuřáctví, ale spíše se jedná o projev náhodného meziroční kolísání, které již pozorujeme několik let. Přesto trend kuřáctví od roku 2012 sleduje trvalý pokles. Prevalence kuřáctví v roce 2019 je proti prevalenci v roce 2012 významně nižší,“uvádí se ve studii SZÚ. Ve zmíněném roce 2012 zaznamenal výzkum ústavu, že v Česku kouří (nárazově i pravidelně) 31,3 procenta lidí.

SZÚ vyhodnocuj­e respondent­y starší 15 let, ale výzkumníci zdravotníh­o ústavu dokládají i riziko toho, když lidé začínají kouřit v mladistvém věku. Ze současných kuřáků i těch, kteří už našli vůli přestat, začalo 6,7 procenta kouřit před svými čtrnáctými narozenina­mi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia