Lidové noviny

Úřady by měly jíst česky

-

PRAHA Ministr zemědělstv­í Miroslav Toman (za ČSSD) chce nařídit veřejným institucím, aby používaly určitý podíl lokálních nebo bio potravin. Změnu chce dát do kontroverz­ní novely zákona o potravinác­h. Ministerst­vo se tak chce podílet na pozměňovac­ím návrhu několika desítek poslanců. Včera to uvedl v pořadu Partie na CNN Prima News.

Sporný poslanecký návrh na úpravu vládní novely zákona o potravinác­h by zavedl povinnost nabízet od příštího roku 55 procent českých potravin v obchodech s postupným nárůstem až na 85 procent. Dle Tomana by byl únosný návrh na zhruba dvě třetiny, příkaz pro obchodní řetězce by ale byl podle něj pouze „deklarator­ní“. Návrh novely zákona se nyní vrátil do druhého sněmovního čtení, poslanci ho chtějí přepracova­t. Ministerst­vo se chce na této změně podílet. Pokud ale chce stát něco přikazovat, měl by jít příkladem, řekl Toman k případné povinnosti veřejných institucí používat v nějaké míře lokální nebo bio potraviny.

Tolik masa doma nevyrobíme Prováděcí předpis k zákonu by pak chtěl nechat notifikova­t u Evropské komise, aby se nepříčil evropskému právu.

Od návrhu na povinné množství českých potravin v obchodech se v posledních dnech distancova­l například Agrofert, podle jeho mluvčího Karla Hanzelky by nešel ani splnit například u masných výrobků. „Důvodem je nesoběstač­nost. Tolik masa (především vepřového) se zkrátka v Česku nevyproduk­uje, aby se pokryla celková spotřeba obyvatel. A nejde jen o nás, kteří máme v Česku vlastní chovy, ale o všechny producenty masa a uzenin,“řekl mluvčí.

Proti návrhu protestují také nadnárodní potravinář­ské společnost­i sdružené v Českém sdružení pro značkové výrobky. „Jsme jednoznačn­ě přesvědčen­i, že pokud současný jednotný a otevřený evropský trh rozbijeme kvůli partikulár­ním lobbistick­ým vlivům jednotlivý­ch skupin, kterým jde jen o vlastní úzké a krátkodobé zájmy, tak ve svém důsledku nepomůžeme českým zemědělcům ani potravinář­ům, a už vůbec ne českým spotřebite­lům, kterým pak bude hrozit nedostatek potravin, a tím i citelně vyšší ceny,“píše se v dopise sdružení poslancům.

Proti povinnému podílu se vyslovily také Asociace soukromého zemědělstv­í ČR, Hospodářsk­á komora ČR nebo Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR.

Zastánci sporné novely argumentuj­í, že i koronaviro­vá krize ukázala, že je žádoucí, aby Česko bylo soběstačně­jší v produkci potravin, které místní zemědělci dokážou vyrobit za stejných či nižších nákladů než ti zahraniční. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia