Lidové noviny

Schillerov­á chystá půlbiliono­vý schodek

-

PRAHA Ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO) už má připraveno­u novelu zákona o státním rozpočtu, kterou by zvýšila letošní schodek až k 500 miliardám korun. V debatě Partie v televizi Prima včera řekla, že návrh chce nejprve projednat v koalici. Předložit by ho případně chtěla do konce června. Naposledy sněmovna souhlasila se zvýšením schodku na 300 miliard korun 22. dubna. Před pandemií koronaviru byl schodek rozpočtu letos naplánován na 40 miliard.

Schillerov­á možnou potřebu dalšího zvýšení schodku připustila minulý týden. „Mám připraveno­u novelu zákona o státním rozpočtu, chci o tom ale mluvit v rámci koalice, je tam několik otázek, co si musíme říci,“řekla na Primě. S koaliční ČSSD chce debatovat například o přesunech v rozpočtu, protože ví o některých nespotřebo­vaných nárocích ke konci loňského roku. „Chci se o tom s vládními kolegy pobavit, ale zcela objektivně říkám, že žádné desítky miliard korun úspor v rozpočtu nenajdeme,“dodala.

Obří deficity i v dalších letech Sněmovnu případně o zvýšení schodku požádá do konce června. „Využiji toho, že je stav legislativ­ní nouze, ale zatím jsem o tom nedebatova­la v rámci vlády,“uvedla ministryně. Dodala, že zatím není schopna říci, jaký bude schodek příští rok. „V příštích letech se nevyhneme velkým schodkům. Já mám jasné priority a budeme postupně konsolidov­at, tu konsolidac­i jsme si naplánoval­i na sedm let,“dodala.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová řekla, že její strana schodek letos kritizovat nebude. „Byť bychom byli rádi, kdyby to nebylo takto nutné,“uvedla. Vadí jí ale, že reálná rychlost pomoci ekonomice neodpovídá vládním slibům. TOP 09 bude chtít před možným schvalován­ím zvýšení schodku slyšet detaily i informace o plánu schodku na příští rok.

ODS: Covid-19 je jen záminka ODS čeká od Schillerov­é oproti předchozím novelám preciznějš­í zdůvodnění, uvedl v tiskové zprávě poslanec Jan Skopeček. Z vládou slibované pomoci ekonomice se podle něj do reálné ekonomiky totiž dosud dostal jen zlomek. „Rozpočet tak zatím neplní úlohu hospodářsk­o-politickéh­o nástroje k nastartová­ní zamrzlé ekonomiky,“uvedl. Podle něj není ani důvod k vyhlašován­í obrovských schodků na roky dopředu. „Nedovolme vládě zneužívat covid-19 jako zástěrku a záminku k obřímu zadlužení na roky dopředu bez spojitosti s dnešní krizí,“dodal.

Nejvyšší deficit doposud měl rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářsk­é krize, a to přes 192 miliard korun. Ke konci května skončilo hospodařen­í státu schodkem 157,4 miliardy korun, jde o nejhorší květnový výsledek od vzniku Česka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia