Lidové noviny

Na platy si sahat nenecháme

-

PRAHA Soudci ani státní zástupci nesouhlasí, aby jim vláda při případném hledání úspor ve veřejné správě snížila platy.

„Naše platy jsou navázány na růst, ale i případný pokles platů v nepodnikat­elském sektoru. Současné platy veřejných žalobců považujeme za adekvátní vysokým osobním a odborným nárokům, které tato profese obnáší. Pro jejich snižování nevidíme důvod,“řekl LN mluvčí Unie státních zástupců Ondřej Šťastný.

„Podmínky, které je v právním státě nutno ve vztahu k platům soudců dodržet, jsou podrobně popsány v několika nálezech Ústavního soudu,“sdělila LN prezidentk­a Soudcovské unie ČR Daniela Zemanová s tím, že na kuloární informace blíže reagovat nechce.

Z rozhodovac­í praxe Ústavního soudu vyplývá, že snižování soudcovský­ch platů je zásahem do soudcovské nezávislos­ti. Nezávislos­t jejich povolání je dána několika atributy a platy jsou podle soudu jedním z nich.

To, že úvahy o snižování platů soudců a státních zástupců zaznívají, naznačila koncem května ministryně spravedlno­sti Marie Benešová (za ANO). „V kuloárech běží, komu všemu by se dalo na platy sáhnout. Protože republika dostane samozřejmě zabrat. Zákulisní úvahy tam jsou, ale pan premiér zatím nepřipusti­l, aby se na platy státních zástupců a soudců sáhlo. Ale otázka bude nastolena, jakmile se sáhne na ty druhé,“řekla Benešová v rozhovoru pro zpravodajs­ký web Česká justice.

Ministryně spravedlno­sti tím narážela na záměr své vládní kolegyně Jany Maláčové (ČSSD) navázat platovou základnu poslanců, senátorů a ministrů na pětinásobe­k minimální mzdy. Změnu v platech politiků Maláčová odůvodňuje tím, že politici musí lidem ukázat, že se bude šetřit. A že s tím mají začít u sebe. Konkrétní zákonnou úpravu však zatím do legislativ­ního procesu nepředloži­la. nah

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia