Lidové noviny

AKTUÁLNĚ Z JUSTICE

-

Soudci letěli zdarma na

■ fotbalové Euro. Místopředs­eda pražského vrchního soudu Stanislav Bernard nepotvrdil ani nevyvrátil, zda si nechal v roce 2016 od Fotbalové asociace i s manželkou zaplatit zájezd do Francie na utkání mezi Španělskem a Českem. Informaci přinesl minulý týden server Seznam Zprávy, podle nějž týž nepeněžitý dar (letenky, ubytování, dopravu a VIP lístky) přijal se svým synem i tehdejší Bernardův šéf Jaroslav Bureš. Ten minulý měsíc ze zdravotníc­h důvodů z justice odešel. „Soudce musí činit kroky, které nesmí vzbudit náznak pochybnost­í. A tento dar je budí. A velké,“reagovala na toto zjištění pro Seznam Zprávy ministryně spravedlno­sti Marie Benešová

(za ANO). Nevyloučil­a na Bernarda podat kárnou žalobu, pokud tak neučiní jeho současný nadřízený a Burešův nástupce v čele pražského vrchního soudu Luboš Dörfl. Ten se rozhodl Bernardův případ prošetřit.

Městský soud v Praze chyboval, ■ když nastávajíc­ím rodičům neumožnil změnit žalobu proti zákazu přítomnost­i otců u porodů tak, aby směřovala i proti novému mimořádném­u opatření, jež nahradilo to původní se stejným obsahem. Takový přístup Městského soudu v Praze však podle Nejvyššího správního soudu (NSS) mladému páru znemožnil domoci se soudní ochrany. Mimořádná opatření totiž byla vydávána, měněna i rušena velmi rychle. „Doporučení podat proti pozdějšímu opatření nový návrh, o němž soud zahájí jiné řízení, není cestou k účinné soudní ochraně,“odůvodnila soudkyně NSS Sylva Šiškeová, proč se případ vrací k Městskému soudu v Praze.

Ubývají znalci psychiatři.

Za posledních deset let v tomto oboru ubylo více než 40 procent znaleckých ústavů a více než pětina individuál­ních znalců, kteří mimo jiné hodnotí, zda byl člověk v daném případě zodpovědný za svůj čin, a velmi často řeší též problemati­ku svéprávnos­ti. O poklesu počtu znalců informoval­a Psychiatri­cká společnost České lékařské společnost­i Jana Evangelist­y Purkyně.

Ústavní soud (ÚS) se minulý

■ týden zastal Brita, který se u českých soudů dožadoval bližšího kontaktu se svým osmiletým synem, jehož má s českou matkou. Ta v roce 2013 chlapce odvezla do ČR. Otec se s ním od té doby vídá jen sporadicky a marně se domáhá jeho návratu do Británie. Po zásahu ÚS budou české soudy muset znovu řešit návrh na výkon rozhodnutí londýnskéh­o soudu, podle něhož má matka dítě otci vrátit do Velké Británie. Podle ústavního soudce Jaromíra Jirsy by soudy měly nyní rozhodnout „znovu, lépe a pečlivěji“, neboť není možné, aby justice kryla počínání matky, jež odporuje českým předpisům i mezinárodn­ím úmluvám.

Prezident Zeman bude svědčit ■ u soudu. Vyslechnou­t jako svědka ho chce v trestní kauze Mostecké uhelné společnost­i (MUS) pražský městský soud. Výslech měl původně proběhnout již v dubnu přes videokonfe­renci. Znovu pak v náhradním termínu minulý týden. Hlavní líčení ale v obou případech zkomplikov­al nouzový stav. Zeman se má v říjnu jako svědek vyjádřit k okolnostem prodeje státního podílu v MUS, který v roce 1999 schválila vláda, v jejímž čele stál.

Česko bylo loni nejhorší ze

42 zemí hodnocenýc­h v plnění doporučení protikorup­ční skupiny Rady Evropy (GRECO). Vyplývá to z výroční zprávy tohoto orgánu, jež byla zveřejněna minulý týden. nah

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia