Lidové noviny

Hilsnerův případ se neotevře

-

PRAHA Ministryně spravedlno­sti Marie Benešová (za ANO) nepodá k Nejvyššímu sodu (NS) stížnost pro porušení zákona v případu Leopolda Hilsnera. Bez zásahu NS tak jeho 120 let stará trestní kauza, jež počátkem minulého století dala průchod antisemits­kému šílenství, „hilsneriád­ě“, zůstane nadále pravomocná. Přestože je pochybné, zda to byl právě tento židovský tovaryš, kdo v Polné v březnu 1899 zavraždil Anežku Hrůzovou.

Advokátu Lubomíru Müllerovi se na konci května nepodařilo Benešovou přesvědčit k přehodnoce­ní postoje z loňského listopadu. Tehdy poprvé odmítla Müllerův podnět, aby si u NS stěžovala, že soudy v Hilsnerově trestní věci porušily zákon. „Uváděné skutečnost­i svědčí spíše o zájmu historické­m a celospoleč­enském než o dostatečně intenzivní­m konkrétním a individuál­ním zájmu,“píše se ve vyrozumění ministerst­va spravedlno­sti o definitivn­ím odložení Müllerova podnětu.

Ani Benešová však nepochybuj­e, že tehdejší trestní řízení proti Hilsnerovi bylo ovlivněno i mimoprávní­mi (tedy antisemits­kými – pozn. red.) okolnostmi a nebylo tak v souladu se zásadami spravedliv­ého procesu.

Stěžovat si u NS na porušení zákona v této kauze odmítli před Benešovou před 20 lety již ministři spravedlno­sti Vlasta Parkanová (1998) a Otakar Motejl (1999).

„Konečné rozhodnutí v Hilsnerově kauze vydal vídeňský soud, a proto se domnívali, že byl-li konečný rozsudek nad ním vynesen tam, musí to dnes řešit rakouská justice. Toto dohadování je už ale bezpředmět­né. NS totiž loni akceptoval stížnost proti rozsudku vojenského soudu v Brně, přestože konečné rozhodnutí padlo na Slovensku,“argumentov­al Müller na podporu ministersk­é stížnosti v Hilsnerově kauze jiným svým klientským případem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia