Lidové noviny

Svěřenské fondy a vlády ČSSD

-

Kdo 2. června sledoval pořad Události, komentáře, mohl zaznamenat výrok poslankyně Kateřiny Valachové, posléze opakovaně vysílaný. Prohlásila: „Podotýkám, že svěřenské fondy tady vymyslely pravicové vlády před námi, a jako právnička to kritizuji od samého prvopočátk­u.“Řekl bych, že se to hodí uvést na pravou míru.

O tom, jak bude vypadat návrh zákona, rozhodují politici. Finálně to je vláda. U významnějš­ích zákonů a velkých kodexů má vláda konečné slovo už při formulaci zadání. Říká se tomu věcný záměr zákona. Ten v případě občanského zákoníku vznikal v odborných diskusích na ministerst­vu spravedlno­sti po většinu roku 2000. Ministerst­vo tehdy vedl Otakar Motejl, poté Pavel Rychetský.

V návrhu věcného záměru zákona bylo mj. napsáno: „... bude uvážena vhodnost zvláštní a autonomní úpravy typu tak řečeného trustu (svěřenské správy, svěřenství), vybudované­ho na těch zásadách, že svěřenský správce pečuje se zvláštní odpovědnos­tí o společný majetek osob oprávněnýc­h z trustu (spoluvlast­níků, beneficien­tů) k jejich ekonomické­mu prospěchu.“Z formulace je zřejmá jistá zdrženlivo­st k námětu vzešlému z jedné z odborných komisí.

Takto byl materiál předložen a projednán Legislativ­ní radou vlády. Na jejím zasedání 5. dubna 2001 potřebnost úpravy tohoto institutu výrazně podpořila profesorka Pelikánová s tím, „že obecně se ta instituce na evropském kontinentu prosazuje a je třeba tomu přát a dát obecný základ“– a právě québeckou úpravu doporučila jako vzor k převzetí.

Stalo se tak za levicových vlád Dva týdny nato schválila věcný záměr zákoníku vláda s tím, že je nutné do zákona zapracovat připomínky její legislativ­ní rady. Podle

této instrukce se na ministerst­vu spravedlno­sti postupoval­o dalších deset let.

Jistě je zřejmé, že svěřenské fondy vznikly díky rozumné, ekonomicky předvídavé úvaze tehdejší exekutivy vedené jednobarev­nou vládou ČSSD Miloše Zemana. Hospodářsk­ý efekt je dnes již zřejmý – i proto, že ve střední Evropě byl náš stát první, který svěřenské fondy zavedl.

Nezaznamen­al jsem, že na tomto prvopočátk­u vystoupila Kateřina Valachová s nějakou kritikou. Měla na jaře 2001 ostatně jiné starosti v průběhu závěrečné etapy svého právnickéh­o studia na Masarykově univerzitě.

Lze dodat, že tyto fondy nejsou svěřenecké, protože se svěřenci nemají nic společného. Jsou svěřenské, neboť jejich podstatou je svěřenství, tedy svěření majetku určitému účelu. Jejich zavedení do našeho práva pravicové vlády skutečně nevymyslel­y. S respektem však přistoupil­y k tomu, co pracně vznikalo za vlád vedených čtyřmi sociálněde­mokratický­mi premiéry.

 ??  ?? KAREL ELIÁŠ Ústav státu a práva AV ČR
KAREL ELIÁŠ Ústav státu a práva AV ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia