Lidové noviny

Slavia udržela klíčový náskok

- TOMÁŠ KUBÁNEK ŠIMON TITTEL

Základní část ligy fotbalové vyhraje Slavia. Díky remíze 0:0 s Plzní si v čele udržela osmibodový náskok a míří za obhajobou titulu.

PRAHA Zdá se to být jasné. Slavia nedovolila Plzni, aby ve vzájemném duelu snížila její osmibodový náskok, a přestože se ji z několika šancí v Edenu skórovat nepodařilo, remízou 0:0 v klíčovém šlágru 28. kola splnila svůj hlavní cíl. Nyní má jistotu vítězství v základní části a stále dostatečný odstup od západočesk­ého rivala.

Oba týmy vtrhly do souboje naplno, žádné spekulován­í. „Nebyli tady fanoušci, ale byl to dobrý fotbal, hrálo se nahoru dolů. Zápas měl úroveň,“pochválil aktéry slávistick­ý kouč Jindřich Trpišovský.

Úplně bez atmosféry duel nebyl, na hřiště doléhalo skandování hloučku sešívaných příznivců fandících za stadionem, k nimž se občas přidaly i desítky diváků, kteří mohli na tribuny. Dokonce i dýmovnici si fanoušci neodpustil­i...

Několikrát to divoce zahučelo také přímo na trávníku při řadě domácích šancí. Slavia byla přece jen aktivnější, dobře se prosazoval­a po pravé straně a nejlépe rychlým přenesením hry na pár doteků. Časté byly přihrávky do vápna na hráče z druhé vlny. Takhle pálil třeba těsně nad šibenici Provod, Masopustův pokus z otočky mezi nohy vychytal Hruška a po přestávce se plzeňský gólman zaskvěl také proti Stanciovi. Tecl zase před odkrytou brankou těsně nedosáhl na Masopustův centr. „Měli jsme víc možností, i když úplně vyloženou ne,“podotkl Trpišovský.

Viktoria tolik šancí neměla, ale například Čermákova hlavička v 68. minutě jen těsně minula tyč. „Stál proti nám kvalitní soupeř, bod musíme vzít,“dodal plzeňský protějšek Adrian Guľa.

Ten až v osmém utkání po zimním nástupu do funkce nebodoval naplno. Plzeňské šance na titul však spadly do oblasti teorie, i když kdo ví, jak to bude vypadat po druhém díle pětikolové nadstavby, kdy se v Edenu oba celky střetnou ještě jednou.

Sparta kousek od třetí příčky Lepšící se Sparta zvítězila potřetí v řadě a z pátého místa ztrácí na třetí příčku už jen dva body. Její výhru 1:0 na půdě Bohemians však doprovázel­y pořádné emoce.

Hlavní arbitr Proske měl v 85. minutě co dělat, aby se vymanil z rozohněnéh­o hloučku klokanů. Křičeli na něj hráči, halekal snad celý realizační tým, jenže verdikt nezměnili. Přestože pomezní rozhodčí Kotík signalizov­al před gólem sparťana Tetteha ofsajdové postavení, video odhalilo, že jediný zásah padl v rámci regulí. Praporek byl nahoře, jenže píšťalka hru předčasně nepřerušil­a. A proto mohla Sparta přes nešťastné okolnosti slavit vítězný zásah.

„Viděli jsme praporek pomezního nahoře, ale hlavní rozhodčí pískal, až když byl míč v brance. VAR to vyřešil,“komentoval spornou situaci sparťanský trenér Václav Kotal. „Radši bych hodnotil fotbal, nad tímhle by se měli zamyslet spíš na Strahově,“odvětil jeho protějšek Luděk Klusáček z Bohemians. Správnost finálního výroku sudího posléze posvětila i komise rozhodčích, která bleskově zareagoval­a. Sparta se tak přiblížila třetímu Liberci na dvoubodový rozdíl. Severočeši totiž remizovali 2:2 s Mladou Boleslaví.

Prvním nešťastník­em zmíněného duelu byl liberecký stoper Karafiát. Nejprve špatnou rozehrávko­u nabídl gól Klímovi, poté zahrál rukou a zavinil pokutový kop. Snad ještě smutnější však musel být po závěrečném hvizdu mladoboles­lavský Tatajev, který v nastaveném čase smolně poslal míč do vlastní sítě. Že v Liberci nepadaly normální góly, podpořil i hostující brankář Šeda, jenž daroval branku soupeři pro změnu odrazem výkopu od útočníka Kuchty. K tomu byly k vidění dvě červené, na každé straně jedna.

Bohemians Praha 1905 0 AC Sparta Praha 1

SK Slavia Praha FC Viktoria Plzeň 0 0

SK Sigma Olomouc FC Baník Ostrava 2 3

FC Slovan Liberec FK Mladá Boleslav 2 2

Branka: 83. Tetteh. Rozhodčí: Proske Kotík, Dresler - Rejžek (video). ŽK: Mosquera, Hronek, Osmančík, Ljovin, Koubek (vedoucí mužstva), Vaníček, Miller (trenér brankářů) - Štetina, Dočkal.

Bohemians: Valeš - Dostál, Köstl, Bederka, Bartek - Květ (56. Vodháněl), Ljovin, Jindřišek, Hůlka - Hronek (70. Vaníček) - Mosquera (46. Osmančík). Trenér: Klusáček.

Sparta: Heča - Sáček (75. Vindheim), Štetina, Hancko, Frýdek - Trávník (89. Karabec) - Hložek, Kanga, Dočkal (89. Mandjeck), Karlsson (78. Hanousek) - Kozák (46. Tetteh). Trenér: Kotal.

Rozhodčí: Franěk - Vlček, Flimmel - Marek (video). ŽK: Provod, Bořil - Hejda, Řezník, Kopic, Chorý.

Slavia: Kolář - Coufal, Kúdela, Zima, Bořil - Ševčík, Holeš (90. Frydrych) - Masopust (86. Hellebrand), Stanciu, Provod - Tecl (86. Musa). Trenér: Trpišovský.

Plzeň: Hruška - Řezník, Hejda, Brabec, Limberský - Bucha, Kalvach, Čermák - Kayamba (90. Havel), Beauguel (90. Chorý), Kovařík (71. Kopic). Trenér: Guľa.

 ?? FOTO MAFRA - MICHAL ŠULA ?? V jedné z šancí mířil slávista Lukáš Masopust mezi nohy Aleše Hrušky, plzeňský gólman však zvládl střelu zlikvidova­t
FOTO MAFRA - MICHAL ŠULA V jedné z šancí mířil slávista Lukáš Masopust mezi nohy Aleše Hrušky, plzeňský gólman však zvládl střelu zlikvidova­t

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia