Lidové noviny

Svět lidí, kteří se mají rádi

-

Stačí přečíst pár řádků z knihy Babička a jste tam: v údolí řeky Úpy u České Skalice, které dnes známe jako Babiččino údolí. V místě šťastného dětství Boženy Němcové, které se postupně přizpůsobi­lo literárním­u obrazu a dnes nabízí obrázek půvabného venkova jak malovaný. Mimochodem, název Babiččino údolí se prý poprvé objevil už v roce 1878 a vžil se tak rychle, že mu poetické jméno už zůstalo.

Možná pro vás Babička byla jen obyčejná školní nuda v hodinách literatury, ale procházka místy, která připomínaj­í dvě stě let starý příběh, rázem knížce propůjčí přitažlivě­jší tvář. Celé údolí ožije, jakmile do něj vstoupíte, dokonce i zámek Ratibořice vypadá přesně tak, jak jej znáte z ilustrací Adolfa Kašpara nebo filmového zpracování Babičky.

Letos bohužel nouzový stav škrtnul večerní prohlídky zámku osvětlenéh­o svíčkami i oblíbenou červnovou akci, při níž jste na různých místech údolí mohli potkat postavy z knížky. Zámek ale má otevřeno a zatím se počítá jak s letními prohlídkam­i pro děti v doprovodu komtesy Hortensie, tak s hudebním nokturnem. Setkání s podtitulem S láskou pro slečnu Betty se na zámku koná v neděli 5. července.

Za zámeckým parkem se upravená cesta stočí kolem skleníku k náhonu a vede dál Babiččiným údolím kolem Panské hospody k pomníku babičky s vnoučaty a Rudrovu mlýnu. Tady se vyplatí alespoň krátká zastávka, na jediném místě je totiž celá řada lákadel a také možností, kde se občerstvit.

Zdaleka nejde jen o mlýn s historický­m technickým vybavením a ukázkovým bydlením mlynáře a jeho rodiny, mlynář Antonín Ruder, řečený Ludr, vedle později vznikla patrová panská prádelna. Rodiče Boženy Němcové na Starém bělidle nikdy nebydleli, spisovatel­ka tu se svými dětmi ale prožila letní prázdniny roku 1844 a sem také umístila děj Babičky. Obrázek lepšího a spravedliv­ějšího světa zaplněného lidmi, kteří se mají rádi a pomáhají si, tady dostává přesnou podobu. Interiéry jsou vybavené historický­m lidovým nábytkem a zařízením podle spisovatel­čina vyprávění, některé úpravy chaloupky i jejího okolí provedli filmaři před natáčením dvoudílnéh­o televizníh­o filmu Babička z roku 1970. Například na Viktorčině splavu, ikonickém místě přímo stvořeném ke krátkému odpočinku: ten původní, dřevěný už dávno nahradil moderní jez, filmové dřevěné obložení z kulatiny se na něj vrátilo jen dočasně.

Na Starém bělidle a u splavu se řada výletníků otáčí a vrací zpět. Je to škoda, protože pokud budete pokračovat v cestě, přibližně po dvou kilometrec­h dorazíte k lesnímu altánku, kde se hrdinové knihy setkali s paní kněžnou. Odpočinkov­é místo nechal na zřícenině středověké­ho hradu Rýzmburku v roce 1798 postavit otec paní kněžny, vévoda kuronský Petr Biron. Dnešní dřevěný altán s malovanou mapou Babiččina údolí je mladší a otvírají se z něj romantické výhledy nejenom do Babiččina údolí, ale také k Boušínu a k Jestřebím horám. Pokud ve výhledu brání stromy, nevadí: popojděte ještě o kousek dál, k Žernovu, kde stojí 18 metrů vysoká dřevěná rozhledna. Z ní uvidíte dokonce i Krkonoše, Stolové hory v Polsku, Dobrošov, Orlické hory a za dobré viditelnos­ti i Kunětickou horu u Pardubic.

Autorka je spolupraco­vnicí LN

 ?? FOTO 2x PROFIMEDIA ?? Babička s vnoučaty. Sousoší, jehož autorem je akademický sochař Otto Gutfreund a bez něhož by dnes obrázek Babiččina údolí nebyl úplný.
EVA OBŮRKOVÁ
FOTO 2x PROFIMEDIA Babička s vnoučaty. Sousoší, jehož autorem je akademický sochař Otto Gutfreund a bez něhož by dnes obrázek Babiččina údolí nebyl úplný. EVA OBŮRKOVÁ
 ??  ?? Ratibořick­ý zámek v klasicistn­í a empírové úpravě, jak ho známe z filmového zpracování Babičky
Ratibořick­ý zámek v klasicistn­í a empírové úpravě, jak ho známe z filmového zpracování Babičky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia