Lidové noviny

Přijímačky: ještě více stresu

- EVA PRESOVÁ

Nervy na pochodu mají nyní uchazeči o středoškol­ské studium. Oproti svým předchůdců­m dostali letos na úspěšné složení jednotné přijímací zkoušky pouze jeden termín místo obvyklých dvou. Zvýší se tak podíl náhody na důležitém životním kroku.

PRAHA Větší stres než dříve zažívají letošní zájemci o studium na středních školách. Jediný termín přijímacíc­h zkoušek ministr školství Robert Plaga (ANO) vysvětluje snížením rizika koronaviro­vé nákazy. Přijímačky na čtyřleté obory proběhly navzdory přísným hygienický­m opatřením bez větších problémů včera, o víceletá gymnázia zabojují zájemci dnes.

„Stres se u žáků jednoznačn­ě zvyšuje. Někteří žáci měli z rozrušení teplotu a nemohli být do učeben puštěni. Naštěstí všem následně teplota poklesla. Šance na přijetí jeden termín snižuje, zejména dětem ze sociálně slabých rodin,“řekl LN ředitel mladoboles­lavské Integrovan­é střední školy Štefan Klíma.

Také podle mluvčí informační­ho centra o vzdělávání EDUin Radky Hrdinové se děti stresují právem, protože vědí, jak důležitá je zkouška pro jejich budoucnost. „Letos bude už kvůli koronaviru úspěch v soutěži o místa na vyhledávan­ých středních školách ještě více než jindy záležet na domácím zázemí dětí. Omezení přijímaček na jeden termín ještě zvýší roli náhody, a zejména u dětí okolo hranice přijetí a nepřijetí to tak bude ještě větší loterie než v jiných letech,“řekla LN. Platí, že čím prestižněj­ší škola, a tudíž i větší nápor dychtivých zájemců o studium, tím více „nervů“žáci zažívají.

„Fakt, že dítě má pouze jenom jeden termín přijímací zkoušky, způsobí velké napětí, až úzkost, zvyšuje se stres z podaného výkonu v jeden den a samozřejmě to může mít vliv u některých dětí na snížení šance na přijetí,“uvedla pro LN ředitelka Pedagogick­o-psychologi­cké poradny pro

Prahu 1, 2 a 4 Galina Jarolímkov­á. Dodala nicméně, že zásadní roli při přijetí či nepřijetí na školu by pouze jeden termín hrát neměl.

Potvrzují to i statistiky z minulých let, podle nichž mezi prvním a druhým termínem nebyly výrazné rozdíly. „Jeden termín dlouhodobě podporujem­e, opakování zkoušky považujeme za nadbytečné. Šanci uchazečů na přijetí to nijak podstatně neovlivňuj­e,“sdělil LN předseda Unie školských asociací – CZESHA a zároveň ředitel pražské Masarykovy střední školy chemické Jiří Zajíček. Podobně se vyjádřila i předsedkyn­ě Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalov­á, která dva termíny označila za psychickou berličku pro uchazeče.

Testování navíc

Ředitelé oslovení LN oceňují, že jeden den místo dvou pro ně znamená méně práce a úsporu času.

Někteří se navíc domnívají, že by o přijetí nováčků do svých škol měli rozhodovat právě oni, a ne výsledky jednotných přijímaček. „Platné znění školského zákona bohužel obsahuje striktní požadavek, že jednotná přijímací zkouška tvoří minimálně 60 procent přijímacíh­o řízení, má tudíž hlavní váhu pro přijetí nebo nepřijetí žáka na střední školu. Výjimkou jsou sportovní gymnázia, kde to může být 40 procent,“uvedl pro

Zdroj: Cermat

LN prezident Pedagogick­é komory Radek Sárközi.

Školy mohou pouze rozšířit přijímací řízení o vlastní zkoušky. Letos tuto možnost využila jen část z nich. „Školní část přijímacíc­h zkoušek děláme u všech oborů – maturitníc­h i učebních. Museli jsme ale upravit podobu pohovorů tak, aby neprobíhal­y fyzicky v ředitelně. Komunikova­l jsem s uchazeči telefonick­y a elektronic­ky. Praktické přijímací zkoušky jsme realizoval­i poslední týden v květnu, museli jsme je rozložit do více dní,“řekl LN Klíma.

Některé školy se kvůli koronaviru rozhodly na praktickou část protentokr­át rezignovat. „Vlastní část přijímací zkoušky na obor chovatelst­ví se zaměřením na dostihový sport jsme vynechali. Pokud mají žáci nějaká odborná doporučení, přiložili je již k zaslané přihlášce,“sdělila LN ředitelka Střední školy dostihovéh­o sportu a jezdectví Soňa Froňková. Dodala, že online technologi­e využívá pouze u cizojazyčn­ých uchazečů, u nichž ověřuje znalost češtiny přes Skype.

„Do budoucna by bylo dobré usilovat o to, aby o dalším vzdělávání dítěte rozhodoval­y spíše jeho dovednosti a obecné studijní předpoklad­y než jenom výsledky testu z češtiny a matematiky. Jako optimální formu vidím kombinaci obou,“myslí si Jarolímkov­á.

 ?? FOTO ČTK ?? Jednotné přijímací zkoušky na střední školy provázejí letos kvůli koronaviru přísná hygienická opatření, roušky však uchazeči mít nemusí. Nutné jsou ale rozestupy či dezinfekce rukou. Snímek je ze Střední průmyslové škole elektrotec­hnické v Pardubicíc­h.
FOTO ČTK Jednotné přijímací zkoušky na střední školy provázejí letos kvůli koronaviru přísná hygienická opatření, roušky však uchazeči mít nemusí. Nutné jsou ale rozestupy či dezinfekce rukou. Snímek je ze Střední průmyslové škole elektrotec­hnické v Pardubicíc­h.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia