Lidové noviny

Soud kvůli MH17 v mlze dohadů

Mlžení a zmatky provázejí další kolo procesu s podezřelým­i ze sestřelení malajsijsk­ého boeingu nad Ukrajinou. Obhajoba požádala kvůli koronaviru o odklad jednání.

- TOMÁŠ VLACH

AMSTERODAM/PRAHA Skleněné zástěny, rozestupy a nanejvýš třicet lidí v sále. Začátek dalšího kola procesu se čtveřicí podezřelýc­h ze sestřelení letu MH17 v létě 2014 nad východní Ukrajinou se nesl v duchu opatření proti koronaviru. A karanténou argumentov­ala u soudu v nizozemské­m Amsterodam­u také advokátka jednoho z obžalovaný­ch Sabine ten Doesschate­ová při žádosti k porotě, aby proces naplánovan­ý do 3. července opět odložila. Kvůli omezením podle ní není možné obhajobu důkladně připravit.

„Nemůžete diskutovat tak velkou kriminální kauzu přes tlumočníka po telefonu,“stěžovala si ten Doesschate­ová, že kvůli uzavřeným hranicím nemohla cestovat za klientem do Ruska. Čtveřici soudí porota v nepřítomno­sti. Tři pobývají na území Ruské federace, jeden v části Ukrajiny kontrolova­né doněckými separatist­y. Advokáty – dva nizozemské a jednoho ruského – si najal jediný ze souzených, bývalý ruský výsadkář Oleg Pulatov. Ostatní tři – separatist­ický „ministr obrany“a bývalý důstojník ruské Federální bezpečnost­ní služby (FSB) Igor Girkin zvaný Strelkov, generál ruské vojenské rozvědky GRU Sergej Dubinskij a ukrajinský občan Leonid Charčenko – svého práva obhajoby nevyužili.

Nikdo ze čtveřice přitom nezmáčkl tlačítko odpalu rakety Buk, která podle závěrů mezinárodn­í vyšetřovac­í skupiny (JIT) poslala 17. července 2014 malajsijsk­ý boeing k zemi; všech 298 lidí na palubě přitom zahynulo. Systém schopný likvidovat letadla i ve velkých výškách patřil, jak tvrdí závěry JIT, 53. protiletad­lové brigádě ruské armády. První čtyři obžalovaní měli pouze vyjednat, řídit a zabezpečov­at nasazení Buku na separatist­ickém území, další obvinění zřejmě přijdou později.

„Naše domobrana boeing nesestřeli­la,“opakuje stále dokola na otázky o MH17 Strelkov-Girkin. Nedávno se ale v rozhovoru s novinářem Dmitrijem Gordonem na kanálu YouTube rozpovídal trochu víc. „Byla to pro mě velká rána, zahynulo 300 absolutně nevinných lidí. Pokud jsem se účastnil a částečně vedl bojové akce v Donbasu, i já nepřímo nesu odpovědnos­t,“prohlásil.

Přitom Strelkov-Girkin připomněl, že „stále nepochybuj­e o účasti ukrajinské strany“a v nevinu Ruska. Nikdy však neřekl, jak konkrétně bylo letadlo sestřeleno a zda za příčinu nepovažuje nedostateč­né uzavření vzdušného prostoru Ukrajinou.

Místo spolupráce chaos

V březnu zatkly úřady takzvané Doněcké lidové republiky (DNR)

Leonida Charčenka a podle ruské redakce BBC ho s chatrným obviněním umístily do vazby. Skutečným důvodem je ale podle zdrojů BBC strach z únosu. Loni v září se totiž ukrajinské tajné službě podařilo zmocnit z hloubi DNR důležitého svědka, bývalého velitele protivzduš­né obrany separatist­ů Volodymyra Cemacha, kterého nakonec Kyjev po třech měsících vrátil v rámci výměny zajatců zpátky.

Krátce před procesem se objevilo na internetu nové video na podporu jedné z ruských verzí události – sestřelení boeingu ukrajinský­m bojovým letadlem. Svědci vykládají, že v okamžiku sestřelu viděli a slyšeli létat na nebi vojenská letadla i zasažený boeing. Jenže ten letěl v desetikilo­metrové výšce a dle svědectví lidí v oblasti, s nimiž se pár měsíců po celé události bavil autor tohoto článku, padal v troskách a žádná jiná letadla u toho nebyla.

Autora videa, agenturu Bonanza Media, označuje portál StopFake monitorují­cí dezinforma­ční scénu jako šiřitele zmanipulov­aných zpráv. V Moskvě systematic­ky do kauzy vnášejí chaos a vedle sestřelu ukrajinský­m bitevníkem Su-25 (který do desetikilo­metrové výšky nedostoupá) předkládáj­í i verzi zásahu Bukem z ukrajinské­ho arzenálu či záměrným otevřením vzdušného prostoru Kyjevem.

Na mezinárodn­ím vyšetřován­í Moskva nespolupra­cuje a jeho závěry odmítá. Pravděpodo­bné tak je, že odsouzení nebudou nikdy vydáni a proces se ještě potáhne celá léta.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Moskva nespolupra­cuje na vyšetřován­í sestřelu malajsijsk­ého boeingu nad východní Ukrajinou, a viníci tak nejspíš nebudou nikdy potrestáni
FOTO ČTK/AP Moskva nespolupra­cuje na vyšetřován­í sestřelu malajsijsk­ého boeingu nad východní Ukrajinou, a viníci tak nejspíš nebudou nikdy potrestáni

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia