Lidové noviny

Stát chce do škol více místních potravin

Ministr zemědělstv­í navrhne, aby veřejné instituce upřednostň­ovaly lokální či regionální suroviny

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Děti z brněnské základní školy Gajdošova si zítra pochutnají na jáhlové polévce se zeleninou a krůtím mase na paprice s těstovinam­i. Jídelna běžně pracuje se surovinami, o jakých devadesátk­ové děti ani nesnily. Co víc, jídelna dává přednost regionální­m potravinám a surovinám z Česka. Škola objednává ovoce a mošty ze sadů Střílky kousek od Brna, králičí maso z farmy Litovany, bio mléko z Kunína.

Ve využívání toho, co vyrostlo za humny, je ZŠ Gajdošova pořád spíše výjimkou. Změnit by to měla novela zákona o potravinác­h, která je nyní ve sněmovně. Ministr zemědělstv­í Miroslav Toman (za ČSSD) navrhne, aby veřejné instituce preferoval­y potraviny místní či regionální provenienc­e, a stát tak šel příkladem.

„Státní instituce by měly přednostně nakupovat do nemocnic, škol nebo školek od lokálních či regionální­ch výrobců, respektive od těch, kteří mají certifikát kvality Klasa, označení Regionální potravina, značku Česká cechovní norma nebo kteří mají evropské značení garance kvality. Podobně to mají upravené v zákonech i v jiných zemích,“řekl LN Toman.

Pokud by na místním trhu školy či nemocnice nesehnaly všechno, co potřebují, mohly by objednat i zboží odjinud.

Tomana k akci motivoval kontroverz­ní návrh skupiny poslanců, aby řetězce měly na pultech až 85 procent českého zboží. Ministr

jej sice podporuje, předloha ale v rámci sněmovního kolečka patrně ještě dozná změn, protože má řadu odpůrců.

Tomanův návrh je v souladu s linií, kterou nyní razí i dotuje EU. Spočívá v podpoře místních podnikatel­ů, aby nebyl starý kontinent tolik závislý na dovozech. Navíc jde o „zelené“opatření.

Evropskou podporu krátkých dodavatels­kých řetězců umocnila koronaviro­vá krize, která pomohla ukázat, jak moc je kontinent nesoběstač­ný. Čína stojí za více než čtvrtinou globální výroby a je také hlavním dovozcem zboží do sedmadvací­tky. Kvůli covidu-19 zastavila v lednu a únoru výrobu, což se projevilo na dodávkách do celého světa.

Tím vším hodlá nyní také argumentov­at Toman, který zároveň chce, aby Evropská komise předpis notifikova­la, tedy aby posvětila, že není v rozporu s unijními pravidly. Zákon proto bude pracovat s formulací místní, lokální nebo regionální potraviny, protože případná specifikac­e, že jde o zboží české, by v Evropě mohla narazit jako diskrimina­ční.

Opatření bude mít podle Tomana menší dopad na životní prostředí – zboží nebude cestovat za devatero hor a devatero řek, bude lokální, tím pádem i s nižší uhlíkovou stopou.

Preferován­í českých potravin veřejnými institucem­i by zároveň znamenalo, že je musí být odkud brát. Stát už nějakou dobu podporuje pěstování plodin na jídlo namísto těch technickýc­h, například pro výrobu biopaliv. Přispívat chce na takové plodiny i nadále, na což dává miliardy ročně, přidávat na podobné dotační tituly zamýšlí i Evropa, což se nepochybně projeví také v nové společné zemědělské politice EU.

Cíleně stát podpoří pěstování ovoce, zeleniny, chmele, vinné révy a brambor. Právě tyto plodiny mají v Česku tradici, zároveň jich ale nyní nepěstujem­e tolik, aby to pokrylo tuzemskou poptávku. Plus je v tom, že to pomůže krajině – tím, že bude rozmanitěj­ší, bude také odolnější.

Na dětech nešetřme

Tomanův návrh má pozitiva i podle Potravinář­ské komory ČR. Přehled, kolik škol nebo nemocnic se už nyní snaží nakupovat místní produkci, komora nemá, podle jejího ředitele pro programová­ní a strategii Miroslava Koberny ale rozhodně nejde o běžnou praxi.

„Nakupuje se výhradně podle ceny, tedy to nejlevnějš­í na trhu, a podle toho to také vypadá: polské zboží často s problemati­ckým původem a dosledovat­elností, tedy i potenciáln­ě nebezpečné. Beze změny zákona není možné ve výběrových řízeních upřednostn­it místní dodavatele, krátké dodavatels­ké řetězce nebo ekologické produkty,“sdělil LN Koberna. I on dodává, že to všechno EU nyní umožňuje.

Pro samotné instituce by podle něj neměl nastat problém. „Pokud budou vypisovat dobře připravená výběrová řízení a oslovovat místní dodavatele, nebude to nijak složité. Jednoznačn­ě by to pomohlo českým potravinám i českým zemědělcům, a to hlavně těm malým regionální­m, kteří těžko hledají své místo v konsolidov­aném maloobchod­ě,“tvrdí Koberna. Dodává sice, že by to mohlo mít vliv na cenu, mluví ovšem o mírném zdražení. „Kvalitní regionální produkty ale současně budou zdravější. A v tom bychom asi ani na dětech, ani na nemocných šetřit neměli,“míní.

Místní potraviny i na pulty

O dost problemati­čtější je naopak návrh, aby se určitý podíl místních potravin objevil i na pultech obchodů. Byť ministr je i v tomto případě pro. Podle Tomana má návrh pro spotřebite­le řadu výhod a na ceně by se nepodepsal.

„Myslím, že to nepřinese zdražení, ale pestrost ve výběru, protože v každém regionu by si řetězce mohly nasmlouvat okolní farmáře. Přinese to i čerstvost. Ano, biopotravi­ny jsou dnes dražší, ale tohle bude znamenat širší sortiment, lidé si budou moci vybírat a výrobci mezi sebou budou soutěžit nejen co do kvality, ale i ceny,“uvádí Toman.

Ministra ale s největší pravděpodo­bností přebijí odpůrci návrhu. Kritizuje ho Hospodářsk­á komora i Svaz obchodu a cestovního ruchu. Podle nich by vedl nejen ke zdražení, ale i ke snižování kvality zboží. Proti návrhu protestují také nadnárodní potravinář­ské společnost­i pod hlavičkou Českého sdružení pro značkové výrobky, kteří sepsali otevřený dopis poslancům. Kromě zdražení by opatření podle nich vedlo i k nedostatku potravin.

Sněmovna by se novelou zákona měla znovu zabývat v polovině července a definitivn­ě rozhodnout v září.

Myslím, že to nepřinese zdražení, ale pestrost ve výběru. Přinese to i čerstvost.

Miroslav Toman ministr zemědělstv­í

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia