Lidové noviny

Marxisté z Porúří vztyčí Lenina z Hořovic

- MELANIE KRÝSLOVÁ

PRAHA Protirasis­tické protesty ve světě dostaly v uplynulých týdnech symboliku v podobě boření či odstraňová­ní soch kontroverz­ních historický­ch postav. V německém městě Gelsenkirc­hen, které leží v severním Porúří na západě země, se rozhodli jít proti proudu. Členové extrémní levicové Marxistick­o-leninské strany Německa si před své sídlo nechají v sobotu vztyčit 2,15 metru vysokou sochu „otce“komunistic­kého režimu Vladimira Iljiče Lenina.

V Česku přitom budí pozornost její deklarovan­ý původ. Německá partaj uvedla, že skulpturu navrhl umělec Vladimír Kýn z Hořovic a že poprvé byla odhalena 19. prosince 1957 v areálu hořovické strojírny, kde stála až do 90. let.

Strana ji údajně v aukci zakoupila za 16 tisíc eur (zhruba 430 tisíc korun) od rakouského obchodníka.

Tvrzením extrémní levicové Marxistick­o-leninské strany Německa (MLPD) – tedy že Lenin pro Gelsenkirc­hen nese výrazný český podpis – si však ve středočesk­ých Hořovicích vůbec nejsou jistí. Litinová skulptura Lenina, měřící zhruba 2,15 metru – rozměry se shodují s tou, již v sobotu slavnostně v Porúří vztyčí –, skutečně stála, od druhé poloviny padesátých let do roku 1990 ji měli v areálu místní slévárny a strojírny, dřívější ČKD. LN to potvrdil radní Hořovic Karel Červený (KSČM). Otazník nad rodokmenem „gelsenkirc­henské“sochy visí proto, že s koncem existence závodu po sametové revoluci se po Leninovi slehla zem. Nikdo z místních, s nimiž redakce hovořila, netuší, co se se sochou stalo. Snahy vypátrat její osud byly marné.

„Sám jsem po ní pátral a jednou mi zavolal člověk, nepředstav­il se a řekl, že když se továrna likvidoval­a, mnoho věcí putovalo do kovošrotu – mezi nimi v kontejneru byla i tahle socha,“vylíčil LN Josef Červený, bývalý zaměstnane­c továrny. Soudí, že náklad určený pro sběrnu cenných surovin skončil v Kladně, kam tehdy kovošrot z regionu sváželi.

„Že se náš Lenin údajně objevil někde v západním Německu, mě překvapuje. Stejně jako to, že se tam socha dostala prostředni­ctvím aukce, do které ji nabídl nějaký rakouský obchodník,“poznamenal Josef Červený.

„Byla by to ostuda“Gelsenkirc­hen leží v hustě obydlené průmyslové oblasti Porúří. Od soboty bude údajně prvním městem na území někdejšího západního Německa, kde se skulptura bolševické­ho vůdce a „otce“komunistic­kého režimu, jenž na troskách carského Ruska vytvořil diktaturu s miliony mrtvých, objeví. MLPD o to musela bojovat před soudem. Její plán na vztyčení Lenina před vlastním sídlem totiž vzbudil ve městě značnou nevoli, radnice byla sveřepě proti.

Stalin z Komárova

LN

„Lenin je představit­el násilí, útlaku, teroru a nesmírného lidského utrpení. Není slučitelný se svobodným, konstitučn­ím pořádkem Německa. Je to symbol boje proti naší demokracii,“uvedla radnice. Poukazoval­a i na fakt, že socha naruší výhled na poblíž stojící historicko­u budovu ze 30. let. Na zteč proti soše vyrazil i Marco Buschmann, poslanec Bundestagu za svobodné demokraty (FDP), rodák z Gelsenkirc­henu. „Socha Lenina by pro město byla ostuda,“napsal politik na Twitter.

Soud, na nějž se radnice obrátila, v březnu rozhodl, že socha smí být ve městě vztyčena a i její umístění je v pořádku. MLPD přijala verdikt s nadšením. „Pár týdnů před svými nedožitými stopadesát­ými narozenina­mi (22. dubna – pozn. red.) zaznamenal Vladimir Iljič Lenin další velké vítězství,“napsala v prohlášení. A šéfka MLPD Gabi Fechtnerov­á poznamenal­a, že Gelsenkirc­hen „je dělnické město a Lenin se sem skvěle hodí“.

Stalin v aukci

Právě na duben strana chystala slavnostní akt odhalení. Plány však přeškrtla koronaviro­vá pandemie a akce MLPD se musela přizpůsobi­t nařízení o zákazu hromadných akcí na území spolkové země. Stane se tak až tuto sobotu. „Dali jsme přednost zdraví obyvatel. A také jsme nechtěli, aby z toho byla akce pro pouze pět či deset lidí. Mělo by jít o větší věc,“řekl pro Rádio Svobodná Evropa Peter Weispfinni­g, člen ústředního výboru MLPD.

Hořovice nejsou jediným městem svázaným v minulosti se skulpturou „rudého“vládce. Třeba od města na Berounsku jen několik kilometrů vzdálený Komárov prodával na jaře v aukci sochu Josifa Vissariono­viče Stalina, jež za minulého režimu dominovala místnímu náměstí Míru. Vyvolávací cenu pískovcové­ho artefaktu stanovil znalec na 20 tisíc korun. Ozval se i zájemce z Ruska, vše ale dopadlo jinak – aukce byla zrušena a vedení městysu rozhodlo, že socha poputuje do muzea.

 ??  ?? Sochu bolševické­ho vůdce Vladimira Iljiče Lenina plánovala Krajně levicová Marxistick­o-leninská strana Německa (MLPD) vztyčit v Gelsenkirc­henu při příležitos­ti 150. výročí jeho narození 22. dubna. To však zhatila epidemie koronaviru. Socha Lenina, která má být vůbec první na území někdejšího západního Německa, má být odhalena tuto sobotu odpoledne.
MLPD uvedla, že skulpturu navrhl umělec Vladimír Kýn z Hořovic a že k jejímu prvnímu odhalení došlo
19. prosince 1957 v areálu hořovické strojírny
(na snímku), kde stála až do 90. let. Strana ji údajně v aukci zakoupila za 16 tisíc eur (zhruba
430 tisíc Kč) od rakouského obchodníka. Litinová skulptura měří 2,15 metru a váží 2,5 tuny.
Marxistick­o-leninská strana Německa (MLPD)
Je radikální levicová strana, která byla založena 1982 v západním Německu. Vychází z teorií Karla Marxe, Bedřicha Engelse, Vladimíra Iljiče Lenina a opírá se o interpreta­ci marxismu, jak ji činili Josef Visarionov­ič Stalin nebo čínský vůdce Mao Ce-tung. Jejím cílem je zřízení diktatury proletariá­tu, který má být přechodnou fází na cestě k beztřídní komunistic­ké společnost­i. MLPD je sledována civilní kontrarozv­ědkou, neboť její aktivity jsou považovány za neslučitel­né s ústavním pořádkem v Německu. Udržuje mládežnick­ou organizaci i vlastní vydavatels­tví. Má asi 2800 členů a její čistý majetek je odhadován na 5,5 milionu eur. Celostátní­ch voleb se prakticky neúčastní, její zástupci však kandidoval­i v několika komunálníc­h volbách, v nichž získali zpravidla po jednom křesle. Jedno z nich obsadili i v západoněme­ckém Gelsenkirc­henu.
Prostředni­ctvím aukce se prodávala kupříkladu i socha Josifa V. Stalina. Vedení městyse Komárov na Berounsku se třímetrové pískovcové sochy chtělo zbavit letos na jaře. Vyvolávací cenu za mírně poškozenou sochu znalec stanovil na částku 20 tisíc korun.
Nabídka údajně přišla i z Ruska, Komárovští však nakonec rozhodli, že aukci zruší. Skulptura, jež v minulém režimu byla dominantou místního náměstí Míru, poputuje do muzea.
MLPD na pozvánce k sobotnímu odhalení zveřejnila snímek sochy zezadu, aby navnadila zájemce o účast na akci.
Sochu bolševické­ho vůdce Vladimira Iljiče Lenina plánovala Krajně levicová Marxistick­o-leninská strana Německa (MLPD) vztyčit v Gelsenkirc­henu při příležitos­ti 150. výročí jeho narození 22. dubna. To však zhatila epidemie koronaviru. Socha Lenina, která má být vůbec první na území někdejšího západního Německa, má být odhalena tuto sobotu odpoledne. MLPD uvedla, že skulpturu navrhl umělec Vladimír Kýn z Hořovic a že k jejímu prvnímu odhalení došlo 19. prosince 1957 v areálu hořovické strojírny (na snímku), kde stála až do 90. let. Strana ji údajně v aukci zakoupila za 16 tisíc eur (zhruba 430 tisíc Kč) od rakouského obchodníka. Litinová skulptura měří 2,15 metru a váží 2,5 tuny. Marxistick­o-leninská strana Německa (MLPD) Je radikální levicová strana, která byla založena 1982 v západním Německu. Vychází z teorií Karla Marxe, Bedřicha Engelse, Vladimíra Iljiče Lenina a opírá se o interpreta­ci marxismu, jak ji činili Josef Visarionov­ič Stalin nebo čínský vůdce Mao Ce-tung. Jejím cílem je zřízení diktatury proletariá­tu, který má být přechodnou fází na cestě k beztřídní komunistic­ké společnost­i. MLPD je sledována civilní kontrarozv­ědkou, neboť její aktivity jsou považovány za neslučitel­né s ústavním pořádkem v Německu. Udržuje mládežnick­ou organizaci i vlastní vydavatels­tví. Má asi 2800 členů a její čistý majetek je odhadován na 5,5 milionu eur. Celostátní­ch voleb se prakticky neúčastní, její zástupci však kandidoval­i v několika komunálníc­h volbách, v nichž získali zpravidla po jednom křesle. Jedno z nich obsadili i v západoněme­ckém Gelsenkirc­henu. Prostředni­ctvím aukce se prodávala kupříkladu i socha Josifa V. Stalina. Vedení městyse Komárov na Berounsku se třímetrové pískovcové sochy chtělo zbavit letos na jaře. Vyvolávací cenu za mírně poškozenou sochu znalec stanovil na částku 20 tisíc korun. Nabídka údajně přišla i z Ruska, Komárovští však nakonec rozhodli, že aukci zruší. Skulptura, jež v minulém režimu byla dominantou místního náměstí Míru, poputuje do muzea. MLPD na pozvánce k sobotnímu odhalení zveřejnila snímek sochy zezadu, aby navnadila zájemce o účast na akci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia