Lidové noviny

Peltova řečnická show

Fotbalový boss u soudu vtáhl do kauzy údajně zmanipulov­aných dotací velká jména

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA „Teď přijde básník,“avizoval v polovtipu šéf České unie sportu Miroslav Jansta včera po poledni na chodbě před soudní síní. Blížila se totiž chvíle, kdy se k pultíku a ke své obhajobě postaví Miroslav Pelta, bývalý předseda Fotbalové asociace ČR, známý coby výřečný bavič, generátor veskrze už zlidovělýc­h hlášek; však už v úterý před soudní síní imitoval čápa (na snímku), což asi měla být narážka na jeho dlouholeto­u přezdívku „Velkej čáp“. Jansta s Peltou a další tři lidé jsou v kauze údajně „cinklých“sportovníc­h dotací obžalováni z toho, že prostředni­ctvím Simony Kratochvíl­ové, někdejší náměstkyně ministerst­va školství pro řízení sekce sportu, vytvářeli dotační programy na míru a následně ovlivňoval­i expertní orgány tak, aby jejich či spřízněné organizace a také lidé, s nimiž se Peltovi vyplatilo udržovat dobré vztahy, dostali z dotačních peněz co nejvyšší podíl na úkor jiných. Dle žalobce nebyly vztahy Pelty a Kratochvíl­ové pouze pracovní, měli udržovat i milenecký poměr. Obžaloba viní Peltu ze čtyř různých trestných činů včetně podplacení a navedení ke zneužití pravomoci. Hrozí mu až 12 let vězení.

Básník se k soudu skutečně dostavil. Pelta začal svou obhajobu překotným výkladem o tom, v jak svízelné situaci se podle něj ocitl sport po pádu loterijní společnost­i Sazka, která byla do roku 2011 hlavním chlebodárc­em českých sportovníc­h svazů a klubů.

V tomto místě vtáhl do hry Pelta další velká jména. V jeho výkladu stála proti němu a Janstovi, kteří údajně chtěli český sport zachraňova­t, mocenská skupina zformovaná kolem podnikatel­e a exsenátora za sociální demokracii Jiřího Bise, bývalého ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), šéfa Českého olympijské­ho výboru (ČOV) Jiřího Kejvala a někdejší ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD). „Tato zájmová skupiny byla

připravená převzít sportovní areály v Peci pod Sněžkou, Harrachově a Špindlerov­ě Mlýně,“tvrdil včera soudu.

Kromě toho Pelta včera vsadil téměř vše na prezentaci sebe sama coby superhrdin­y zachraňují­cího tuzemské sportovní prostředí. „Byli jsme kluci, co si to vzali za svý,“řekl o sobě a Janstovi, když popisoval, jak se údajně snažil sehnat peníze pro každý další sport. „My fotbalisti jsme vlastně dělnická třída. Jiné sporty mají chytřejší lidi, doktoři a právníci hrajou spíš basket,“vypověděl. Na otázku soudkyně Lenky Cihlářové, zda si tedy vysokoškol­ák může fotbal zahrát, odvětil, že příliš chytrých fotbalovýc­h hráčů nezná.

Avšak jádrem sporu mezi obžalobou a obhajobou i přes občas se v soudní síni odehrávají­cí komedii zůstává otázka, nakolik mohli sportovní funkcionář­i ovlivňovat toky dotací, na jejichž metodické podobě se sami podíleli. Jansta i Pelta byli totiž z pozice externistů garanty některých dotačních programů a měli téměř ke všem informacím neustále přístup.

Mocenské předivo ministerst­va školství před čtyřmi lety, kdy ho za vlády premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) vedla Valachová, popsal Pelta jako prostředí, v němž byl on sám nepostrada­telný element, občas se prý cítil jako ministr sportu. Pelta včera tvrdil, že Valachová všem na ministerst­vu řekla, že věří dvěma lidem – a to právě Peltovi a Janstovi. Dle fotbalovéh­o bosse ministryně úředníkům ve svém resortu příliš nevěřila. „Ti lidé na to neměli, vůbec neměli takovou práci přijmout. Těm byste nesvěřila okresní přebor, a oni nás tam měli řídit,“rozčiloval se před soudkyní. A zdůraznil, že jeho počínáním nevznikla nikomu žádná škoda. Přitom v úterý zástupce resortu školství u soudu uvedl, že úřad požaduje po obviněných náhradu škody 1,116 miliardy korun.

„Normální Pentagon“

Silné výhrady měl také k postupu policie. „To šmírování v bytě, to byl normální Pentagon na tom Senovážným,“řekl Pelta v narážce na údajný konspirati­vní byt v centru Prahy, kde se měl s Kratochvíl­ovou scházet. „Byl to masakr,“doplnil poté, co soudu vyjmenoval­o seznam policejníc­h akcí, během kterých na něj měli být nasazeni agenti či odposlechy.

O Valachové také prohlásil, že s Kratochvíl­ovou vedla „společnou domácnost“, což současná poslankyně za ČSSD už během včerejška označila na Twitteru za ubohou lež.

Právě exministry­ně, která na základě této kauzy na svůj post rezignoval­a, byla v Peltově řečnické show častým cílem. „Ona chtěla nějakou moc, chtěla bejt úspěšná,“popisoval svou bývalou kolegyni soudu Pelta. Policií vyšetřovan­é postupy při tvorbě podmínek pro dotační programy chtěl připsat jejímu údajně svéráznému jednání. „Slíbila něco každému, kdo za ní přišel,“prohlásil.

Jako kritické pak označil její rozhodnutí nechat o sportovní dotace usilovat nejen registrova­né spolky, jak tomu bylo do té doby, ale také obce a kraje. Tím prý financován­í sportu rozdrobila natolik, že se potřebné peníze k samotným klubům vůbec nedostaly.

Valachová měla dle původních plánů stanout před soudem coby svědkyně už dnes, kvůli rozsáhlému výslechu jejího bývalého podřízenéh­o Zdeňka Břízy, který v inkriminov­aných letech vedl odbor sportu, se však na exministry­ni tento týden nejspíše nedostane.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia