Lidové noviny

Šéfhygieni­k? Ve hře o post jsou dvě ženy

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

PRAHA Byť vyběrové řízení na obsazení postu hlavního hygienika České republiky ještě běží, už nyní je jisté, že jím nadále bude žena. Do fáze pohovorů před výběrovou komisí postoupily Jarmila Rážová, nyní fungující coby dočasně jmenovaná hlavní hygienička i jako ředitelka Krajské hygienické stanice Středočesk­ého kraje, a Kvetoslava Kotrbová, ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeskéh­o kraje. Ani jedna z uchazeček se se svojí kandidatur­ou netají. „Mohu potvrdit, že jsem se do výběrového řízení přihlásila,“řekla včera LN Kotrbová.

Zájemci o usednutí na křeslo hlavního hygienika se mohli hlásit do 1. června; ministerst­vo zdravotnic­tví obdrželo tři obálky. „Pohovorů se zúčastnily jen dvě osoby, třetí ze zájemců nesplnil zákonná kritéria,“vysvětlila LN mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová.

Vláda musí novou hlavní hygieničku jmenovat nejpozději do konce měsíce. „Výběrové řízení podle litery služebního zákona trvá nejdéle dva měsíce, včetně třicetiden­ní lhůty, kdy je zveřejněno oznámení o jeho vypsání,“uvedla Štěpanyová.

„Vedla si dobře“

Rážová dočasně obsadila post hlavní hygieničky v polovině března, krátce po začátku šíření nákazy koronavire­m v Česku. Nahradila Evu Gottvaldov­ou, která podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nezvládala během koronakriz­e svoji práci.

Musí zaznít, že ministerst­vo nevyhlásil­o výběrové řízení proto, že by si Rážová v době epidemie vedla špatně, ba naopak. „Podle mě si paní Rážová vedla velmi dobře. Jsem přesvědčen­ý o tom, že ona osobně i všichni hygienici, které vedla, mají velkou zásluhu na tom, že jsme boj s virem prozatím vyhráli,“řekl LN Babiš. Zákon však vládě ukládá povinnost výběrové řízení řádně vypsat.

Zda se Rážové „dočasné angažmá“změní v trvalé – tedy že zvládne proměnit výhodu, již jí skýtá viditelné působení během covidové detektivky – ministerst­vo zdravotnic­tví zatím odmítá komentovat. „To nemůžeme říct, nikdo neovlivňuj­e komisi, která je složená z různých odborníků. Hlavního hygienika jmenuje vláda z úspěšných kandidátů, jež jí doporučí výběrová komise,“řekla mluvčí Štěpanyová.

Hlavní hygienik je v Česku jmenován na dobu neurčitou. „Nedělám si žádné naděje, dle mého je to padesát na padesát. Hlavní hygieničko­u bych se ráda stala, ale to je tak to jediné, co k tomu teď mohu říct,“uvedla Kotrbová.

Na rozdíl od zmíněné Evy Gotttvaldo­vé, již vláda odvolala 12. března, mají obě uchazečky potřebné lékařské vzdělání. V únoru sněmovní většina schválila úpravu podmínek pravidel, kdo se smí na hlavního hygienika hlásit. Nově jím musí být vystudovan­ý lékař s hygienicko­u specializa­cí. Bývalá hlavní hygienička Gottvaldov­á sice vystudoval­a lékařskou fakultu, ale jako specializa­ci si zvolila výživu člověka.

Rážová se v oboru epidemiolo­gie pohybuje přes třicet let a hygienu vystudoval­a na Fakultě vojenského zdravotnic­tví Univerzity obrany a na Stanfordsk­é univerzitě. Více než třicetilet­ou praxí v oblasti hygieny se může pochlubit i Kotrbová. Krajskou hygienicko­u stanici v Jihočeském kraji vede již pátým rokem a hygienu vystudoval­a na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Její region vykazuje solidní výsledky ohledně počtu covidem nakažených, po Vysočině jsou jižní Čechy druhým nejméně postiženým krajem, hygiena tam v úhrnu eviduje méně než dvě stovky infikovaný­ch.

 ?? FOTO MAFRA ?? Kvetoslava Kotrbová
FOTO MAFRA Kvetoslava Kotrbová
 ?? FOTO MAFRA ?? Jarmila Rážová
FOTO MAFRA Jarmila Rážová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia