Lidové noviny

Zeman jmenoval nové šéfy krajských soudů

-

PRAHA Prezident Miloš Zeman včera na Pražském hradě při slavnostní­m ceremoniál­u ustavil do funkce tři nové předsedy krajských soudů v Hradci Králové, Ústí nad Labem a v Českých Budějovicí­ch. Soudy povedou Vladimír Lanžhotský, Lenka Ceplová a Martina Flanderová.

Vítězné uchazeče z výběrových řízení prezidento­vi navrhla ministryně spravedlno­sti Marie Benešová (za ANO).

Ceplová a Flanderová se funkce ujaly již během včerejška, Lanžhotský až od začátku července.

Rezignace kvůli zdraví

Martina Flanderová až dosud působila jako předsedkyn­ě Okresního soudu v Písku. V čele českobuděj­ovického krajského soudu nahradí Milana Tripese, který se letos v lednu vzdal funkce ze zdravotníc­h důvodů.

Ústecký krajský soud je bez předsedy rovněž od počátku letošního roku, kdy Luboš Dörfl změnil působiště a začal řídit pražský vrchní soud. Nyní ho povede Lenka Ceplová, která ve výběrovém řízení obdržela od poroty plný počet bodů. Nejprve působila u Obvodního soudu pro Prahu 5, poté řadu let u Krajského soudu v Praze, z toho devět let jako jeho místopředs­edkyně.

Nutný spolupodpi­s premiéra Současnému předsedovi královéhra­deckého krajského soudu Janu Čiperovi vyprší mandát k letošnímu 1. červenci. Do výběrového řízení na post jeho nástupce se jako jediný přihlásil dvaapadesá­tiletý Vladimír Lanžhotský, který u tamního soudu zastává posledních sedm let post místopředs­edy.

Předsedy krajských soudů jmenuje z řad soudců prezident na návrh ministra spravedlno­sti. Jména navržených kandidátů zaslala Benešová na Hrad 2. června. Návrh projednala i vláda, a to proto, že prezidento­vo jmenování spolupodep­isuje premiér.

 ?? FOTO TWITTER JIŘÍHO OVČÁČKA ?? Slavnostní akt.
Krajský soud v Ústí nad Labem nově vede Lenka Ceplová (vlevo), kterou včera na Pražském hradě jmenoval Miloš Zeman.
FOTO TWITTER JIŘÍHO OVČÁČKA Slavnostní akt. Krajský soud v Ústí nad Labem nově vede Lenka Ceplová (vlevo), kterou včera na Pražském hradě jmenoval Miloš Zeman.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia