Lidové noviny

Dijon zasáhla válka gangů

- ROBERT SCHUSTER

DIJON/PRAHA V minulých dnech zmítala poklidným francouzsk­ým městem Dijon několik nocí za sebou vlna násilí. Barikády, hořící auta a kontejnery na odpadky byly vnějším projevem otevřené války čečenských a arabských gangů.

Hlavním ohniskem násilí se stalo dijonské předměstí Grésilles, které je již řadu let považováno za problemati­cké, neboť vykazuje vysokou míru kriminalit­y. Vše začalo minulý pátek, kdy měl na 16letého čečenského mladíka zaútočit drogový dealer arabského původu a těžce ho zranit. V reakci na to se začala šířit mezi členy čečenské komunity na internetu výzva k pomstě. Do 150tisícov­ého města ve středu Francie se následně začali sjíždět Čečenci z jiných částí země. Někteří měli dorazit i z Německa nebo Belgie. Poté se vydali na „trestnou výpravu“do Grésilles, kde žijí lidé původem ze zemí Maghrebu. Chtěli „přinutit“útočníka, aby se šel napadenému Čečenci omluvit.

Byli zamaskovan­í, v ruce měli sekery, ocelové tyče nebo samopaly, s jejichž pomocí chtěli „zjednat spravedlno­st“. Na sociálních sítích začaly kolovat záběry, jak zapalují kontejnery na odpadky.

V pátek zničila skupina ozbrojenců šiša bar v centru města, přičemž bylo zraněno dvanáct lidí. V noci ze soboty na neděli zasáhla střela jednoho majitele místní pizzerie, který musel být následně odvezen do nemocnice.

Místní policie čelí kvůli svému dosavadním­u postupu ostré kritice. Socialisti­cký starosta města François Rebsamen ozbrojeným složkám veřejně vytknul, že nedokázaly dostat situaci pod kontrolu a že podle jeho názoru zasáhly příliš pozdě. „Je to naprosto nevídané a neuvěřitel­né,“řekl v rozhovoru pro rozhlasovo­u stanici Europe 1 s tím, že si prý nikdo nedokázal představit, že dorazí 150 až 180 Čečenců z celé Francie, vpadne do města a vezme spravedlno­st do vlastních rukou.

Spekuluje se, že jedním z důvodů, proč policie postupoval­a tak defenzivně, mohou být obavy jejích velitelů, že by muži v uniformách mohli být obviňováni z rasismu vzhledem k tomu, že by museli zakročit proti arabským a čečenským bandám. I ve Francii se v minulých týdnech konaly na řadě míst demonstrac­e proti policejním­u násilí vůči příslušník­ům etnických menšin, které na celém světě vyvolala smrt amerického černocha George Floyda, jehož při zatýkání udusil bělošský policista.

Početná diaspora

Vzhledem k tomu, že ve Francii se nezaznamen­ávají u obyvatelst­va etnická nebo náboženská příslušnos­t, neexistují přesná čísla, kolik v zemi žije Čečenců. Odhaduje se, že jich je několik desítek tisíc. Většina z nich přišla do země v důsledku válek v Čečensku v devadesátý­ch letech a ve Francii požádali o politický azyl. Soustřeďuj­í se především v několika regionech, jako například v Alsasku, nedaleko města Tours a v regionu okolo Nice.

Již před nedávnem se objevily v některých francouzsk­ých denících zprávy, jak zástupci čečenské komunity v některých městech organizují sebeobranu ve snaze bránit pronikání původně arabských obchodníků s drogami do jimi obývaných čtvrtí. Oficiálně tak činili z obav, aby se nestali mladí Čečenci závislí na drogách. Bezpečnost­ní odborníci ovšem mají za to, že jde ve skutečnost­i o vymezování teritorií, kde s drogami obchodují Čečenci a kde dealeři ze severní Afriky.

Po násilí ve francouzsk­ém městě míří kritika i na místní policii, že zasáhla až příliš pozdě. Možná se tak stalo i z obav, že by mohla být nařčena z rasismu.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Spoušť za sebou zanechaly potyčky mezi arabskými a čečenskými skupinami v Dijonu
FOTO PROFIMEDIA Spoušť za sebou zanechaly potyčky mezi arabskými a čečenskými skupinami v Dijonu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia