Lidové noviny

Reggae se sitárem? Proč ne?

- ONDŘEJ BEZR

Pocházíme z různých zemí a kultur, ale když zpíváme a hrajeme hudbu, mluvíme všichni stejným jazykem. Pod takovým mottem vzniklo Playing For Change, zdaleka nejen charitativ­ní projekt, nýbrž navýsost zajímavý celosvětov­ý hudební fenomén. Od základního okamžiku pro jeho vznik letos uplynulo patnáct let.

Filmovému tvůrci a producento­vi Marku Johnsonovi ležely na začátku nového století na srdci dvě věci: zachytit inspirativ­ní pouliční muzikantsk­é kolotání ve Spojených státech a podpořit hudební vzdělávání v chudých zemích. Po seznámení s filantropk­ou Whitney Kroenkeovo­u, dědičkou jedné z nejbohatší­ch rodin světa Waltonovýc­h, a po její finanční injekci založil nadaci, která obě myšlenky propojoval­a: Playing For Change.

Při cestování po Americe a sbírání materiálů o pouličních muzikantec­h procházel kalifornsk­ou Santa Monikou, když z dálky slyšel procítěně zpívat gospel Stand ByMe , který Ben E. King natočil v roce 1961 a po něm ho přezpíval kdekdo počínaje Johnem Lennonem přes Tracy Chapmanovo­u až třeba po Imagine Dragons. Tohle ale byla velmi syrová, skoro bluesová verze afroameric­kého buskera Rogera Ridleyho. Johnson se pro ni nadchl natolik, že se vrátil s nahrávacím zařízením a štábem a Ridleyho natočil. To se stalo v březnu 2005 a od té doby se začaly dít věci.

Z ulice do světa

Johnsonův nápad, jak naložit s nahrávkou Rogera Ridleyho a poté i dalšími, lze bez uzardění nazvat geniálním: na bázi jedné písně propojil hudebníky amatérské i profesioná­lní, pouliční buskery i světové hvězdy, muzikanty naprosto rozdílných kulturních okruhů i uměleckých východisek, a zavedené hudební styly okořenil instrument­acemi, které „lidské ucho ještě neslyšelo“. Dlužno dodat, že ten nápad rozhodně nepůsobí prvoplánov­ě a za každou cenu efektně, naopak, takovéhle ryzí „multikulti“dokazuje, že při troše dobré vůle se lze prostředni­ctvím hudby domluvit snad úplně na všem.

S nahrávkou Stand By Me se tedy Mark Johnson rozjel do světa a k základnímu Ridleyho partu přitočil instrument­ální a vokální příspěvky muzikantů z New Orleansu, Konga, Amsterodam­u, Ria de Janeira, Toulouse, Nového Mexika, Moskvy, Caracasu, Barcelony či Pisy. Už tahle první nahrávka vygenerova­la několik hvězd celého projektu, které se prolínají řadou dalších nahrávek: fenomenáln­ího Itala (ale spíš světoběžní­ka) Roberta Lutiho s celokovovo­u steelkytar­ou, původem surinamské­ho, ale v Nizozemsku žijícího zpěváka Clarence Bekkera a hlavně jakéhosi – v dobrém slova smyslu – maskota a doyena Playing For Change, poloslepéh­o neworleans­kého pouličního harmonikář­e a zpěváka, který si říká Grandpa Elliott.

Nahrávka Stand By Me, ke které Johnson sestříhal velmi působivý videoklip, jenž zachycuje všechny muzikanty v jejich přirozeném prostředí při nahrávání mobilním studiem, se stala hitem internetu. Na YouTube bylo video vystaveno v listopadu 2008 (mimochodem tři roky po smrti samotného Rogera Ridleyho) a už v květnu následujíc­ího roku zaznamenal­o deset milionů zhlédnutí. K dnešnímu dni se blíží počet „kliků“neuvětřite­lným 148 milionům. Nahrávka také otevírá první z řady alb, která pod hlavičkou Playing For Change vyšla. Tento debut z roku 2009 právě v těchto dnech vychází v nové remasterov­ané verzi.

Přehlídka hvězd

Přestože nápad propojit zástupce různých kultur na základě jednoho známého hitu je sám o sobě nosný, asi by tolik nefungoval, kdyby Mark Johnson svoji ideu nedotáhl ještě dál. Totiž k tomu, že do dalších nahrávek zaangažova­l řadu světových hvězd. Někteří hudebníci, třeba slavný bluesový písničkář a nástrojový všeuměl Keb´Mo´, patří k jakémusi živému inventáři projektu a objevují se v řadě nahrávek. Jiní, kalibru Bona, Keithe Richardse, Ringa Starra nebo ex-bubeníka The Doors Johna Densmorea jen „epizodně“.

Velký je ale zástup hudebníků, kteří třeba nepatří k oněm všeobecně proslulým popovým hvězdám, ale jde o skvělé, ve svém ranku velmi respektova­né instrument­alisty nebo zpěváky. Tady bychom mohli vyjmenováv­at donekonečn­a: Robbie Robertson, Lukas Nelson, Manu Chao, Los Lobos, Larkin Poe, Ivan a Cyril Nevilleové, Warren Haynes, Waddy Wachtel, Anders Osborne a mnozí další.

Řada nahrávek je skutečně velmi kuriózních. Když třeba do hitu Boba Marleyho Redemption Song, jehož hlavní part zpívá autorův syn Stephen, vestřihl Johnson jednu sloku zpívanou ze záznamu samotným Bobem Marleym a uvědomíme si, že hlasy otce a syna jsou vlastně k nerozeznán­í. Ostatně už to, že písničku začíná krátkým sólem na třístrunný japonský nástroj shamisen tokijská virtuoska Hiromitsu Agatsuma a dále tu zní třeba i indické harmonium, kudrlinky steel kytary a na konci typicky flamenkové kytarové sólo, je nejen bizarní, ale hlavně krásné. Podobně jako když se ozve v další marleyovce One Love sólo na sitár a zní to jako ta nejpřiroze­nější věc na světě.

A takové zdánlivě nesourodé kombinace jsou poznávací značkou Playing For Change. Nejen hudebně. Když do autorského podání písničky nejbohatší­ho žijícího bluesmana Buddyho Guye Skin Deep zahraje na kytaru „vyzdobenou“srpem a kladivem krajní levičák Tom Morello z kapely Rage Against The Machine, je to přirozené tak, že by si člověk, přemýšlejí­cí o politickýc­h rozdílech málem připadal jako vyvrhel. Takovou sílu ta hudba má.

 ?? FOTO PLYAYING FOR CHANGE ?? Takhle to celé začalo.
Pouliční muzikant Roger Ridley zpívá Stand By Me na svém „štaflu“v kalifornsk­é Santa Monice.
FOTO PLYAYING FOR CHANGE Takhle to celé začalo. Pouliční muzikant Roger Ridley zpívá Stand By Me na svém „štaflu“v kalifornsk­é Santa Monice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia