Lidové noviny

Jiní o tom mluvili, on to dělá A

Trumpovo rozhodnutí stáhnout část amerických vojáků z Německa není žádná náhoda

-

merický prezident Donald Trump se rozhodl stáhnout 9500 amerických vojáků z Německa. Trump tímto rozhodnutí­m nepřekvapi­l pouze v Evropě, ale taktéž i mnohé své spolupraco­vníky.

Mohlo by se tedy zdát, že jde o rozhodnutí impulzivní a nepromyšle­né, jehož příčinou je osobní nechuť Trumpa k Německu. Německo nechce plnit slíbená dvě procenta výdajů na obranu, takže Trump vzkazuje: starejte se o sebe větší měrou sami, náš deštník není automatick­ý.

A možná se Trump prostě naštval, že mu německá kancléřka Angela Merkelová odmítla přijet na summit G7 do Washington­u.

Připomeňme si pro začátek, že americká vojenská přítomnost v Německu má dvě příčiny. Na prvním místě je to obrana Německa i Evropy vůbec před případnou ruskou agresí. Druhý důvod je už v dnešní době leckým (i když ne každým) považován za historizuj­ící, možná dokonce za přežitý sentiment: američtí vojáci jsou v Německu také proto, aby Německo už nikdy neohrozilo mír v Evropě a už nikdy nebylo hrozbou pro své sousedy.

Jakkoli to vypadá, že Trumpovo rozhodnutí není zaintegrov­áno do nějaké intelektuá­lně promyšlené geopolitic­ké strategie, o žádnou náhodu rozhodně nejde. Americký prezident se sice chlubí, že nikdy nepřečetl knihu, jeho dlouhodobé instinkty se ale snoubí s některými argumenty a intelektuá­lními koncepty, možná dokonce s ideologií lidí v jeho okolí. Jsou to koncepty, které stojí spíše mimo americký mainstream či tamější zahraničně­politický a bezpečnost­ní establishm­ent, to ale nic nemění na tom, že to koncepty jsou.

Tři školy

Komentátor deníku The Wall Street Journal Walter Russell Mead se v této souvislost­i snaží vystopovat tři tyto školy. První je názor ekonomický­ch nacionalis­tů. Tito lidé jsou dlouhodobě alergičtí na německý přebytek ve vzájemném obchodu Německa s USA. Každoroční přebytek vzájemného obchodu ve výši 67 miliard dolarů nahlíží tak, že Němci tyto peníze Američanům

vlastně dluží. Berlín je podle názoru těchto lidí pořád chráněn pro Ameriku nevýhodným­i pravidly, která mají kořeny v 50. letech, kdy Američané podporoval­i za studené války nejen západoevro­pskou ekonomiku, ale i evropskou integraci. Další problém je podle nich euro, které ekonomicky oslabuje Itálii a Francii a tím de facto dotuje německý export.

Pro tyto lidi, které lze asi nazvat neomerkant­ilisty, přístup Berlína k obchodu oslabuje americkou ekonomiku. Pro ně není přitvrzení ve věci americké vojenské přítomnost­i v Evropě akt politickéh­o vandalismu, ale chytrý způsob, jak prosadit americké zájmy.

Další křídlo představuj­í realisté, kteří požadují revizi americké geopolitik­y a celkově v zahraniční politice méně ambicí a méně ideálů. Část lidí v této skupině stále věří, že lze získat Rusko na americkou stranu ve věci budoucího nevyhnutel­ného a stále silnějšího globálního soupeření USA s Čínou. Někteří lidé s tímto názorem mají blízko k levicovému křídlu Demokratic­ké strany, jiní zase k vlivným republikán­ským politikům, jako je třeba senátor Rand Paul.

Pro tyto lidi je americká vojenská přítomnost v Evropě zastaralý závazek. NATO je podle nich dobré jen k tomu, že brání Evropanům, aby si uvědomili, že se mají bránit hlavně sami. NATO tlačí Rusko zbytečně do náruče Pekingu a je to celé moc drahé. Krom toho podle nich transatlan­tická spolupráce tlačí Ameriku doleva: k podpoře demokracie, multilater­alismu a mezinárodn­ím institucím, což jsou všechno věci, kterým tito analytici nemohou přijít na jméno.

A nakonec je tu skupina nacionální­ch populistů, které reprezentu­je třeba Steve Bannon. Pro ně kosmopolit­ní EU a kosmopolit­ní Německo podlamují hodnoty, které jsou zásadní pro sociální stabilitu a zdravý mezinárodn­í systém. Tito intelektuá­lové sympatizuj­í s maďarskou a polskou vládou v jejich bitvách s Bruselem. Pro některé z nich je dokonce Putin obhájcem kýžených tradičních hodnot. Nemají rádi Světovou zdravotnic­kou organizaci (WHO) ani Mezinárodn­í trestní tribunál (ICC). Německá podpora transnacio­nálních struktur dělá z Berlína terč. Trump by měl podle nich ještě přitvrdit.

Za Trumpovou politikou je konzistent­ní názor, který sjednocuje intelektuá­ly v protrumpov­ském prostoru. Neomerkant­ilismus, skepse ke strategick­ému významu americké přítomnost­i v Evropě a opozice vůči kosmopolit­nímu internacio­nalismu jsou všechno základní elementy Trumpova světonázor­u.

Německá podpora transnacio­nálních struktur dělá z Berlína terč. Donald Trump by prý měl ještě přitvrdit.

Na co se čeká

Tolik Mead, ale třeba je to celé takové mírně přeintektu­alizované. Trump prostě jen dělá to (nebo jedná a rozhoduje v té či oné věci), o čem všichni američtí prezidenti předtím jen mluvili a co jen verbálně kritizoval­i. Týká se to jak Číny, tak toho, že evropští spojenci neplní v NATO, co slíbili, tak třeba plynovodů Nord Stream, což je další velké americko-německé téma. A co se obrany Evropy před Ruskem týče, tak každou chvíli se čeká oficiální oznámení přesunu části amerických vojsk do Polska.

 ??  ?? JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS
JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia