Lidové noviny

Komise pravdy

Jak poslanci rozliší špatné a dobré dezinforma­ce

- Zbyněk Petráček

Myslíte si, že kybernetic­ké útoky jsou skutečnou hrozbou? Tady asi většina řekne ano. Ještě je v živé paměti, co způsobil kybernetic­ký útok v jedné okresní nemocnici (Benešov). Myslíte si, že skutečnou hrozbou je i šíření cílených dezinforma­cí z ciziny? Tady je to složitější. Dezinforma­ce se z ciziny šíří. Někdo je vidí v putinovské­m duchu jistých webů (Sputnik). Jiný v propekings­kém duchu jistých aktivit (společnost Home Credit platila agentuře C&B Reputation Management za to, že zlepší mediální obraz Číny). Ještě jiný třeba ve vymáhaném duchu politické korektnost­i, která zkresluje skutečnost, potlačuje (delegitimi­zuje) kritiku a otravuje ovzduší z toho nejkultivo­vanějšího Západu.

Na tom všem něco je, ale kromě kybernetic­kých útoků těžko najdeme základní shodu. Občas se dokonce nastoluje otázka: Co má nebezpečně­jší potenciál? Cílené dezinforma­ce z ciziny? Nebo cenzurní kroky, které nás před nimi mají chránit? Toto vše by měla zohlednit komise pro hybridní hrozby, kterou v úterý ustavila Poslanecká sněmovna. Jak řekl poslanec Robert Králíček (ANO), její iniciátor, ta komise dokáže v případě potřeby okamžitě přijímat legislativ­ní rozhodnutí, aby se nebezpečí z prodlení zkrátilo na nejnižší možnou míru.

Ten krok je veden dobrými úmysly. A i když nemusí platit, že dobrými úmysly je dlážděna cesta do pekla, otázky se vynořují jaksi samy. Dnes je těžké rozlišit tradiční propagandu od cílené dezinforma­ce a hybridní hrozby. „Dezinforma­ce není lež, stačí pracovat selektivně s informacem­i, kreativně s distribučn­ími kanály,“řekl poslanec Králíček. Má pravdu, ale to, co řekl, je popis práce lobbisty, pracovníka PR, ba novináře.

Tyto problémy kladou obecné otázky. Třeba: kde leží hranice mezi ideodiverz­ními centrálami (jak se říkalo za Husáka) a centrálami dezinforma­čními (jak se říká dnes)? Ty i ony přitahují lidi, kteří režimním médiím nevěří. Může to řešit sněmovní komise, jež nepodléhá nezávislém­u soudci, ale stranickém­u klíči? Těžká odpověď, že.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia