Lidové noviny

Tíha německo-polské minulosti

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Když se před několika dny ve Varšavě sešli ministři zahraniční­ch věcí Polska a Německa Jacek Czaputowic­z a Heiko Maas, usmívali se do kamer skoro jako o život. A vůbec nešetřili velkými slovy. Šéf polské diplomacie ocenil, že Maas je prvním zahraniční­m kolegou, který ho ve Varšavě po vypuknutí koronaviro­vé pandemie navštívil. Německý ministr ve Varšavě podepsal dohodu, že jeho vláda přispěje 60 miliony eur na správu areálu nacistické­ho koncentrač­ního tábora Osvětim-Březinka.

Co se může jevit jako gesto, které sluší letošnímu půlkulatém­u výročí konce druhé světové války, má ve skutečnost­i daleko hlubší souvislost­i. Přepadení Polska nacistický­m Německem 1. září 1939 totiž vrhá několik posledních let stále větší stín na vztahy obou států.

Zdaleka to nesouvisí pouze s tím, že někteří politici současné národně-konzervati­vní vlády už před lety vrátili do hry otázku německých reparací za druhou světovou válku. Někteří z nich vyčíslili jejich výši v rámci „hrubého nástřelu“až na v přepočtu 22 bilionů korun. Pro srovnání: výdaje německého státního rozpočtu za rok 2019 činily 9,5 bilionu korun.

Pozice Berlína je řadu let neměnná: tvrdí, že téma není aktuální a je po právní stránce vyřešeno. Odkazuje přitom na odpovídají­cí prohlášení tehdejší polské komunistic­ké vlády z roku 1953.

V případě reparací ovšem zdaleka nejde pouze o nějaká více či méně reálná čísla, jimiž se někteří politici na sebe snaží strhnout pozornost. Shodou okolností to není tak dávno, co byly zveřejněny výsledky reprezenta­tivního průzkumu, jak na sebe Němci a Poláci nahlížejí. Takzvaný německo-polský barometr pravidelně monitoruje vzájemné vztahy od roku 2000.

K hlavním poznatkům posledního výstupu patří, že polská veřejnost na svého západního souseda pohlíží zřejmě stále častěji optikou druhé světové války. Jestliže v roce 2016 bylo téma důležité pro pětinu respondent­ů, aktuální čísla naznačují, že klíčový význam mu přikládá téměř třetina Poláků.

Je to paradoxní. Pokud věnovali Němci po pádu železné opony v roce 1989 někomu ve střední a východní Evropě pozornost, byli to Poláci. Původní ambicí Berlína bylo dosáhnout takové úrovně důvěry a míry spolupráce, jak se to povedlo po roce 1945 v případě Francie, která byla po řadu staletí německým úhlavním nepřítelem. V roce 1991 dokonce vznikla snaha o společnou iniciativu s Francií v rámci takzvaného výmarského trojúhelní­ku, který se měl stát novým hnacím motorem evropské integrace. Dopadlo to jinak.

Dnes naopak stojí Němci a Poláci u velkých evropských témat proti sobě: když jde o klimaticko­u politiku, migraci, stejně jako o pohled na nezávislos­t justice.

K hlavním poznatkům posledního výstupu tzv. německo-polského barometru patří, že polská veřejnost na svého západního souseda pohlíží zřejmě stále častěji optikou druhé světové války

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia