Lidové noviny

Vouchery zatím jen do lázní

- LENKA JANČAROVÁ

Poukázky na lázeňské pobyty dotované státem budou nejspíš distribuov­at zdravotní pojišťovny. „Zatím je ale velmi brzy a řešíme detaily toho, jak to bude přesně fungovat,“řekla v rozhovoru pro LN Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj (za ANO).

Rádi bychom to spustili od 1. července, ale také zpětně za červen, aby se skutečně nestalo, že budou lidé rušit pobyty v lázních

KLÁRA DOSTÁLOVÁ ministryně pro místní rozvoj

PRAHA V rámci krizového akčního plánu, který má restartova­t cestovní ruch, představil­o ministerst­vo pro místní rozvoj projekt Dovolená v Česku. V první etapě začne s podporou lázeňství a zájemcům o pobyt poskytne voucher, který bude dotovat stát.

Na pobyt a léčebné procedury přispěje podle plánu 40 procent, maximálně ale 4000 korun na osobu. Resort podle Dostálové zažádal o miliardu korun, což by mělo stačit na 250 tisíc až 300 tisíc poukazů. Podmínkou je také minimální délka pobytu šest nocí. Lázně podle Dostálové zvolilo ministerst­vo jako první proto, že se jedná o národní bohatství země a má největší výpadek zahraniční klientely.

Vláda původně uvažovala o poukazu za deset tisíc korun na jakýkoliv typ dovolené. Stát by na něj dal čtyři tisíce korun, po třech tisících by přispěli zaměstnava­tel a zaměstnane­c. Firmy ale signalizov­aly, že je to pro ně letos nepřijatel­né, protože bojují kvůli koronakriz­i o přežití, takže z nápadu zatím sešlo.

LN Kam se posunulo jednání o pobytových voucherech?

Rozjíždíme vouchery na lázeňství jako pilotní projekt. Rádi bychom to spustili od 1. července, ale také zpětně za červen, aby se skutečně nestalo, že budou lidé rušit pobyty v lázních. Jednáme o tom aktuálně se zdravotním­i pojišťovna­mi. Velké a závěrečné jednání je ve čtvrtek (tedy dnes – pozn. red.).

LN Jakým způsobem zapojíte do projektu zdravotní pojišťovny?

Zdravotní pojišťovny mají programy prevence a přes ně bychom mohli zajistit distribuci pobytových voucherů v lázních. Navíc tu lázeňskou péči mají ve svém portfoliu, takže přes ně můžeme poukazy rozdělovat. Nemá cenu dávat peníze do nových distribučn­ích sítí, když tady máme celou funkční síť zdravotníc­h pojišťoven...

LN Zájemce by tedy měl o voucher žádat přes svého lékaře?

Ne, pouze přes pojišťovnu. Zatím je ale velmi brzy a řešíme detaily toho, jak to bude přesně fungovat.

LN Poukázky ale mají platit i zpětně za červen. Jak to bude?

Ano, klient by uhradil svůj pobyt a zpětně by žádal o proplacení

LN Pracujme ale také s variantou, že jen tento projekt nebude na záchranu turistické­ho průmyslu stačit. Jaké jsou další možnosti?

Důležitá je samozřejmě marketingo­vá propagace a potřeba nalákat do České republiky zahraniční turisty. Jsme velmi bezpečná destinace a pandemii jsme zvládli tak dobře, že jsme ve světě mnohdy i za vzor. Umíme to a turisté se u nás nemusí bát.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia