Lidové noviny

EU chystá ochranu před cizími šampiony

-

BRUSEL Státem podporovan­ým firmám ze zemí mimo Evropu mohou při podnikání či ve snaze o nákup evropských podniků nastat složitější časy. Evropská komise totiž včera zveřejnila zatím nezávazný návrh, který počítá s možností pokutovat cizí firmy, jež jsou proti konkurenci z Evropské unie zvýhodněny různými formami státní pomoci. Unijní exekutiva jim chce i ztížit možnost získání kontroly nad evropskými firmami.

Brusel tato pravidla navrhuje zejména s ohledem na posilující globální vliv čínských firem, které těží z podpory Pekingu. Pravidla však mohou postihnout i velké podniky z dalších asijských zemí, ale také například ze Spojených států či Británie, jež na konci roku přestane být součástí jednotného unijního trhu.

„Evropská ekonomika je otevřená a úzce propojená se zbytkem světa. Pokud to má být i nadále její předností, musíme zůstat ostražití. Proto potřebujem­e ty pravé nástroje, které zajistí, aby zahraniční subvence nenarušova­ly náš jednotný trh,“komentoval­a návrh místopředs­edkyně eurokomise pro hospodářsk­ou soutěž Margrethe Vestagerov­á.

Komise navrhuje, že jestliže firmy ze zemí mimo EU získají za tři roky od státu pomoc převyšujíc­í 200 tisíc eur (asi 5,4 milionu korun), mohl by Brusel zahájit kontrolu jejich aktivit na společném trhu a v krajním případě je potrestat pokutou. Komise tím hodlá srovnat podmínky pro zahraniční firmy s pravidly, která znemožňují těžit ze státní pomoci podnikům evropským. Mezi nedovoleno­u podporu řadí návrh například úvěry s nulovými úroky, státní garance či daňové úlevy.

Druhá část opatření má ochránit unijní trh před snahou státem podporovan­ých firem přebírat kontrolu nad evropskou konkurencí. Zahraniční firmy, které kupují větší než 35procentn­í podíl ve firmě z EU s ročními tržbami přes sto milionů eur, budou podle návrhu muset komisi informovat, zda v posledních třech letech obdržely státní podporu za více než deset milionů eur. Pokud toto pravidlo poruší, mohou rovněž dostat pokutu, případně jim Komise může nákup zablokovat.

Schválený návrh je základem pro veřejnou debatu, která potrvá do září a v níž se navrhovaná kritéria mohou změnit. Poté chce Komise přijít s právně závaznou normou, již by předložila ke schválení členským státům a Evropskému parlamentu. Část členských zemí EU ale může mít obavy, že nová pravidla omezí tok investic do podniků stižených koronakriz­í nebo že se mohou stát terčem odplaty dotčených zemí, především Číny.

„Evropská ekonomika je otevřená a úzce propojená se zbytkem světa. Pokud to má být i nadále její předností, musíme zůstat ostražití.“

MARGRETHE VESTAGEROV­Á eurokomisa­řka pro hospodářsk­ou soutěž

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia