Lidové noviny

Necigarety silně lákají i nekuřáky

Státní zdravotní ústav zjistil, že alternativ­y typu e-cigaret nebo IQOS neslouží jen k odvykání kouření, jak inzerují jejich výrobci

- MIROSLAV PETR

PRAHA Elektronic­ké cigarety a takzvané zahřívané tabákové výrobky, u nás třeba značky IQOS a Glo, jsou výhradně pro dospělé kuřáky, jimž mohou pomoci se zbavit návyku na škodlivějš­í klasické cigarety. S tímto poselstvím u nás tabákové firmy šíří své alternativ­ní výrobky. Nedávno zveřejněná studie Státního zdravotníh­o ústavu (SZÚ) však ukazuje, že tyto u nás i ve světě stále oblíbenějš­í „necigarety“lákají i nemalý počet lidí, kteří si běžnou tabákovou cigaretu do úst nikdy nevložili. A také, že velké procento jejich uživatelů současně dál kouří i tabák.

Klasické cigarety jsou zdraví škodlivé zejména kvůli rakovinotv­ornému spalování tabáku. Což u moderních alternativ odpadá a podle některých lékařů i zatím nepočetnýc­h mezinárodn­ích studií jsou tak pro zdraví kuřáka méně rizikové. E-cigarety neobsahují tabák, baterie ohříváním tekuté náplně produkují aerosol, který může, ale ani vůbec nemusí obsahovat nikotin.

SZÚ na vzorku 1806 respondent­ů starších 15 let napříč celým Českem a věkovými kategoriem­i vyčíslil, že u nás v populaci tyto e-cigarety užívá 4,9 procenta lidí. Z nich 37 procent přešlo na tuto alternativ­u z klasických cigaret, ale skoro polovina současně kouří i nebezpečně­jší klasiku a téměř 18 procent se rekrutuje z úplných nekuřáků.

Nepáchnou a méně škodí

„Z výsledků je patrné, že 35,4 procenta užívá elektronic­ké cigarety z důvodu větší tolerance okolí k těmto výrobkům nebo z přesvědčen­í o jejich menší škodlivost­i pro zdraví (28,3 procenta). Určitá část uživatelů (25,2 procenta) spatřuje v užívání elektronic­kých cigaret prostředek ukončení nebo omezení kouření klasických cigaret, a to zejména uživatelé žijící ve městech,“uvádí studie.

Podobná situace je u takzvaných zahřívanýc­h tabákových výrobků, jež jsou na českém trhu zatím jen ve dvojím provedení – v první řadě od tabákové společnost­i

Studie Státního zdravotníh­o ústavu na vzorku 180 069 respondent­ů starších 15 let, r. 2019 podíl v populaci

Elektronic­ká cigareta

Zahřívané tabákové výrobky Philip Morris se značkou IQOS s tabákovými náplněmi Heets a menší zastoupení má British American Tobacco pod značkou Glo s náplněmi Neo. V těchto zařízeních také nedochází k rizikovému hoření, baterie ohřívá samotný tabák.

Podle studie SZÚ desetina uživatelů před pořízením IQOS a Glo nikdy nekouřila klasické ani elektronic­ké cigarety. Na 40 procent současně kouří i tradiční tabákové cigarety a pro 40 procent jde o úplnou náhražku dříve kouřených klasických cigaret.

Zapojení nekuřáků a souběh s uživateli tradičních cigaret pomáhají vylepšovat prodeje, ale výrobci konkrétní čísla neuvádějí příliš rádi. Obrovské investice do marketingu totiž staví na tvrzení, že princip elektronic­kých cigaret i zahřívání tabáku míří výhradně na dospělé kuřáky, jimž může pomoci zbavit se mnohem nebezpečně­jší závislosti na klasických cigaretách.

„Vhodné pro ochranu zdraví“Philip Morris argumentuj­e například loni uděleným souhlasem amerického úřadu FDA, který povolil IQOS k prodeji v USA, protože splňuje standard „Vhodnosti pro ochranu veřejného zdraví“. Studie SZÚ podle Petra Šebka, šéfa oddělení vnějších vztahů Philip

Morris v Česku, neposkytuj­e úplně objektivní pohled.

„Ačkoliv se jedná o reprezenta­tivní výběr, celkově se data o užívání zahřívanéh­o tabáku a elektronic­kých cigaret opírají o odpovědi pouze několika desítek uživatelů,“reaguje Šebek.

Philip Morris se podle něj zavázal v budoucnost­i nahradit cigarety alternativ­ami, které jsou pro dospělé kuřáky méně rizikové než kouření cigaret. „Celkový počet dospělých uživatelů IQOS v Česku a na Slovensku dosáhl 452 tisíc, z toho u 359 tisíc tvoří zahřívané tabákové výrobky sto procent jejich spotřeby tabákových výrobků, tedy zcela přestali kouřit klasické cigarety,“tvrdí Šebek. V samotné České republice zaznamenal­a firma ke konci loňska 311 tisíc uživatelů IQOS, přičemž údajně zhruba 247 tisíc z nich zcela opustilo klasické cigarety.

Podle odborníků, již se zabývají výzkumem a léčením závislostí, lze údaje z výzkumu Státního zdravotníh­o ústavu považovat za příznivé. I když počty uživatelů moderních kuřáckých alternativ jsou zatím stále poměrně nízké v porovnání s více než dvěma miliony klasických kuřáků (24,9 procenta české populace starší 15 let) a zhruba jednou miliardou ročně prodaných krabiček.

„U zahřívanýc­h tabákových výrobků typu IQOS a Glo je z naší klinické praxe stále vidět riziko poměrně silné závislosti. Jde přece jen o tabákový výrobek. Ale co se týče elektronic­kých cigaret, výsledky studie považuji za nadějné. Když vezmeme v potaz uživatele, kteří na e-cigarety přešli z těch klasických nebo je případně i užívají současně, tak to ukazuje na skutečně velkou skupinu lidí, kteří se snaží zbavit závislosti na nejškodliv­ější formě kouření,“reaguje profesorka Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice Praha.

Nadějné výsledky

Adiktolog Ladislav Csémy z Národního ústavu duševního zdraví, který je i jedním z autorů studie SZÚ, soudí, že riziko, že by alternativ­ní cigarety představov­aly „vstupní bránu“k cigaretám klasickým, je poměrně malé.

„E-cigarety a zahřívaný tabák jsou na trhu zatím relativně krátkou dobu. Existují sice již studie o tom, jak tyto nové produkty mohou ovlivnit chování kuřáků, ale k silnějším závěrům bude potřeba delší doba sledování. Zatím se zdá, že hlavním trendem by měl být přechod od klasických cigaret k novým produktům,“uvedl Csémy.

Pak je tu také ekonomický aspekt. Prodej elektronic­kých cigaret není zatížený žádnou spotřební daní, nejedná se o tabákový výrobek. Což představuj­e pro výrobce výhodu oproti krabičce klasických cigaret, kde spotřební daň, již musí výrobce zaplatit státu, tvoří víc než polovinu celkové ceny. V případě náplní do zařízení IQOS a konkurenčn­ího Glo tvoří tabáková daň pouze zhruba čtvrtinu v porovnání s klasickými cigaretami.

„Nové produkty jsou lákavé zejména pro mladé lidi, je to taková trendy záležitost. A klasické cigarety už přestávají být pro řadu lidí atraktivní. Každý nový produkt, který snižuje škodlivost kouření, je tedy pro výrobce potřebný. Investoval­i do vývoje obrovské peníze,“uzavírá hlavní analytik J&T Banky Milan Vaníček.

 ?? FOTOLN–ARCHIV ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR ?? Podíl kuřáků klasických cigaret *Součet nedává
100 %, některé skupiny se překrývají.
Baterie přímo ohřívá náplň s tabákem, vzniká nikotinový aerosol. Obsahují tabák, stát z nich vybírá spotřební daň.
Zdroj: SZÚ
Podíl kuřáků zahřívanýc­h tabákových výrobků
z toho*: současně s cigaretami
40%
současně s e-cigaretami
25%
odešli od cigaret
40%
dřív nekouřili
10%
Baterie zahřívá drátěnou spirálu, která při kontaktu s tekutou náplní (liquidem) vytváří aerosol, který může, ale nemusí obsahovat nikotin. Neobsahuje žádný tabák, takže stát nevybírá žádnou spotřební daň.
Joyetech, Eleaf, Smok, … v současnost­i jedny z nejprodáva­nějších značek e-cigaret v Česku
JUUL výrobce JUUL Labs (35 % ovládá koncern Altria, matka společnost­i Philip Morris)
Logic výrobce tabáková firma JTI
blu výrobce tabáková firma Imperial Brands
Vype výrobce British American Tobacco
FOTOLN–ARCHIV ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR Podíl kuřáků klasických cigaret *Součet nedává 100 %, některé skupiny se překrývají. Baterie přímo ohřívá náplň s tabákem, vzniká nikotinový aerosol. Obsahují tabák, stát z nich vybírá spotřební daň. Zdroj: SZÚ Podíl kuřáků zahřívanýc­h tabákových výrobků z toho*: současně s cigaretami 40% současně s e-cigaretami 25% odešli od cigaret 40% dřív nekouřili 10% Baterie zahřívá drátěnou spirálu, která při kontaktu s tekutou náplní (liquidem) vytváří aerosol, který může, ale nemusí obsahovat nikotin. Neobsahuje žádný tabák, takže stát nevybírá žádnou spotřební daň. Joyetech, Eleaf, Smok, … v současnost­i jedny z nejprodáva­nějších značek e-cigaret v Česku JUUL výrobce JUUL Labs (35 % ovládá koncern Altria, matka společnost­i Philip Morris) Logic výrobce tabáková firma JTI blu výrobce tabáková firma Imperial Brands Vype výrobce British American Tobacco
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia