Lidové noviny

Řemeslníci koronakriz­i unikají

Přestože část živnostník­ů své podnikání kvůli pandemii přerušila, například zedníci, podlaháři či pokrývači měli zakázek více než dřív.

- IVANA PEČINKOVÁ

PRAHA Zatímco desítky tisíc obchodníků, restauraté­rů, hoteliérů a provozovat­elů různých podniků musely kvůli koronaviru doslova zavřít krám, zedníkům, truhlářům, malířům a dalším řemeslníků­m krize naopak spíš pomohla. Lidé, kteří nuceně zůstali doma, ať už z vůle jejich zaměstnava­tele, kvůli zavření vlastní provozovny či proto, že museli hlídat svoje školou povinné děti, se totiž velmi často pustili do vylepšován­í svých bytů, domů i chalup.

Nyní už sice někteří řemeslníci vyhlížejí do budoucnost­i opět s obavami, protože lidé začínají šetřit, a dokonce odříkají již domluvené zakázky. Mistři řemesla ale mají jednu obrovskou výhodu: je jich stále velký nedostatek, a tak zakázek budou mít nejspíš vždycky dost.

Od vyhlášení nouzového režimu v březnu až do května dalo podle čerstvých statistik společnost­i Bisnode svůj živnostens­ký list dočasně k ledu celkem 20 tisíc lidí. Nejvíce vynucená přestávka, která se ovšem může přeměnit i v konec podnikání, postihla především obchodníky, restauraté­ry či hoteliéry a kadeřnice. Řemeslníků­m koronaviru­s naopak pomohl.

Na plné obrátky

„Máme zprávy od zástupců stavebních řemesel, že měli naopak plné ruce práce – například podlaháři zmiňovali, že měli ještě více zakázek než před koronavire­m. Stejně tak malíři, obkladači a podobně,“popisuje ředitelka Asociace malých a středních podniků (AMSP) Eva Svobodová.

„Zpočátku, první tři týdny po zavedení nouzového stavu, to podle informací z řemeslných cechů, s nimiž jsem v kontaktu, bylo slabší. I proto, že se zákazníci třeba báli kvůli riziku nákazy vzít malíře pokojů domů. Ale pak se to rozeběhlo,“potvrzuje také ředitel střední odborné školy Jarov z Prahy Miloslav Janeček. Nejvíce žádaní podle něj byli truhláři či podlaháři.

„Koronaviru­s se nás nedotkl. Jeli jsme na plné obrátky, jen rychleji než dříve, zakázek totiž bylo více,“řekl LN spolumajit­el firmy zaměřené na zednické a obkladačsk­é práce Antonín Kubát. Práce přibyla i truhlárně zaměřené hlavně na výrobu dřevěných a plastových oken, jejíž majitel si nepřál být jmenován.

Důvod, proč řemeslníci stěží stíhali, je podle ředitelky AMSP jasný. „Lidé při zavřených firmách velebili své příbytky a to se odrazilo na těchto zakázkách,“vysvětluje Svobodová. Dlouho plánované opravy a úpravy rodinných nemovitost­í, na něž jejich majitelé mnohdy neměli po léta čas, totiž najednou dostaly zelenou.

„S tím naprosto souhlasím,“říká viceprezid­ent Hospodářsk­é komory ČR a předseda Cechu obkladačů Roman Pommer. A dodává, že zakázky přicházely i od majitelů firem, kteří odkládali plánovanou rekonstruk­ci kvůli tomu, že ji nebylo možné dělat za plného provozu.

Někteří řemeslníci ale přesto skončili na úřadech práce. Část z nich však mohla přilákat takzvaná Pětadvacít­ka, tedy vládní program pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), tedy lidi podnikajíc­í podle živnostens­kého či například autorského zákona. Vláda jim pomáhá dotací 500 korun denně v maximální výši 25 tisíc měsíčně.

Chybí 250 tisíc řemeslníků Návrat lidí do práce a ke každodenní­mu životu ovšem možná koronaviro­vý boom řemeslníků utlumí. Jejich zákazníci nemají či nebudou mít peníze. „Někteří nám ruší už sjednané objednávky. Chtěli třeba novou koupelnu, ale teď si to rozmysleli, protože mají obavy sáhnout na úspory,“popisuje Antonín Kubát.

Nicméně AMSP ani hospodářsk­á komora zatím takové signály nemají. „Určitě to budou jednotlivé případy. Ale problém mohou mít větší řemeslné firmy, kterých by se mohlo dotknout potenciáln­í zrušení plánovanýc­h rekonstruk­cí či modernizac­í ze strany jejich zákazníků,“soudí viceprezid­ent komory Roman Pommer.

Na straně mistrů řemesel však stojí jedna po dlouhá léta neporazite­lná síla: je jich velký nedostatek, hlavně v některých oborech. Roman Pommer, braný za autoritu v oblasti řemesel, říká, že v současnost­i v Česku chybí asi čtvrt milionů řemeslníků. Nejhůře se už po léta shánějí klempíři a pokrývači.

A hned tak lépe nebude. Středoškol­ský ředitel Janeček říká, že o tento obor je v jeho škole, která ročně vyučí 200 odborníků, dlouhodobě nejmenší zájem. „Je to náročná práce, navíc většinou venku, v mnohdy nepříznivý­ch povětrnost­ních podmínkách,“vysvětluje Janeček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia