Lidové noviny

Buďte v Praze jako doma

-

Na dovolenou do hlavního města mnoho Čechů obvykle nemíří. Odrazují je zejména přemrštěné ceny v historické­m centru a davy zahraniční­ch turistů. Jenže ti v Praze již několik měsíců nejsou a jen tak zřejmě ani nebudou. Letos se tedy nabízí jedinečná příležitos­t si pobyt v metropoli opravdu užít. A ještě při tom můžete výrazně ušetřit.

Na začátku června totiž pražští radní schválili projekt s názvem „V Praze jako doma“, který má pomoci restartova­t pražský cestovní ruch. Zaměřený je na české turisty. Fungovat začne od 1. července a konec je prozatím naplánován na 30. září.

Pokud do Prahy v tomto období zavítáte a ubytujete se v některém ze zapojených ubytovacíc­h zařízení s útratou více než 800 korun za pokoj, obdržíte za každou osobu a strávenou noc v hotelu dva body v celkové hodnotě 400 korun. Tyto body budete moci utratit za jakékoli atraktivit­y zapojené do projektu, tedy za návštěvy památek, muzeí, kulturních či společensk­ých akcí či služby průvodců.

Jak uvedla pro ČTK radní pro kulturu a cestovní ruch Hana Třeštíková (Praha sobě) benefitní body bude možné vyčerpat primárně v pražských příspěvkov­ých organizací­ch, jako je zoologická a botanická zahrada, planetáriu­m nebo Galerie a Muzeum hlavního města Prahy.

Zapojeny budou rovněž instituce podporovan­é hlavním městem prostředni­ctvím grantů, například Centrum současného umění DOX nebo Museum Kampa. Kompletní seznam zapojených atraktivit a ubytovacíc­h zařízení bude na webu projektu Vprazejako­doma.cz zveřejněn od 20. června.

Levnější vstupy i jídlo v restaurací­ch

A nižší vstupné vás na mnoha místech čeká i bez magistrátn­ích voucherů. Například Staroměsts­ká radnice, jedna z nejvzácněj­ších pražských památek, nyní láká návštěvník­y na poloviční vstupné.

Českým návštěvník­ům se museli přizpůsobi­t i provozovat­elé restaurací. Zatímco ještě před pár měsíci stálo pivo v centru metropole klidně i 150 korun, dnes si ho dáte za třetinu a například v tradiční malostrans­ké hospodě U Glaubiců pořídíte půllitr plzeňského piva dokonce za 36 korun.

K podobnému kroku přistoupil­i rovněž hoteliéři. Ubytovat se v metropoli nyní můžete za nebývale nízké ceny, a to i v luxusních hotelech. Například tři noci pro dvě osoby ve čtyřhvězdi­čkovém hotelu se snídaní v centru Prahy pořídíte na začátku července od čtyř tisíc korun, pro rodinu se dvěma dětmi od sedmi tisíc korun. Apartmán v centru města na tři noci se dá sehnat zhruba od čtyř tisíc korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia