Lidové noviny

Léto v lázních nebude nuda

Speciální pobytové balíčky v kombinaci s příspěvkem od státu dělají z lázní ideální místo pro dovolenou

- DANA JAKEŠOVÁ

Propad v cestovním ruchu je značný a na lázně dolehl zvlášť citelně. V rámci krizového akčního plánu pro cestovní ruch, který vláda schválila 8. června, proto cílí primární podpora právě sem. Stát přispěje na minimálně šestidenní pobyt s proceduram­i v tuzemských lázních 40 procenty, maximálně čtyři tisíce korun.

Jak uvedla ministryně Klára Dostálová pro ČTK, program by měl začít fungovat od července, možná i zpětně od 1. června a zatím je plánován do konce letošního roku. Další detaily zatím nejsou známy. Díky těmto voucherům a speciálním pobytovým balíčkům, které většina lázní na léto připravuje, se tak z lázní stává atraktivní místo pro letní dovolenou, a to i pro rodiny s dětmi.

Luhačovice, nebo Poděbrady? A na rezervacíc­h pobytů je to znát. „Vysokou poptávku vidíme u Luhačovic,“říká Richard Šipoš, ředitel portálu Spa.cz. Oblibu pobytů v lázních Luhačovice potvrzuje také web Hotely.cz či cestovní kancelář Invia. „Na letní měsíce jsou kapacity obsazeny zhruba z poloviny,“uvedl Dalibor Chrastina, marketingo­vý manažer lázeňské skupiny Spa & Wellness Nature Resorts, pod niž Luhačovice spadají.

V nabídce zde mají speciální pobyt Letní dovolená, a to aktivní. V rozlehlém lázeňském parku si hosté mohou zahrát frisbee, pétanque, kroket, vyzkoušet si nordic walking nebo objevovat okolí na kole. Potřebné vybavení si lze zapůjčit. V náplni nechybějí ani relaxační procedury. A lákadlem je i nově zrekonstru­ovaná kolonáda a hala Vincentka.

Možnosti ubytování jsou velmi široké, od penzionů přes vily až po čtyřhvězdi­čkové hotely. „Čtyřčlenná rodina může strávit týdenní Letní dovolenou ve vile uprostřed lázeňského parku s polopenzí a proceduram­i za cenu 35 až 40 tisíc korun,“říká Chrastina. Cena za pobyt by ale měla jít (stejně jako v jiných lázních) ponížit o státní příspěvek. „A to až čtyři tisíce korun na osobu,“dodává Chrastina.

Cestovní kancelář Firotour potvrzuje vysoký zájem také o Třeboň a Poděbrady. Zvýšenou poptávku po pobytech v Poděbradec­h zaznamenáv­á také portál Hotely.cz.

I tyto lázně si připravily na letošní léto několik novinek. Vedle klasického pobytu Dovolená v Poděbradec­h s délkou od dvou do sedmi dnů a cenou od 3990 korun nabízí také Dovolenou na míru. „Novinkou je pak náš pobyt Dovolená s dětmi, kdy zajistíme rodinám pobyt na týden s hlídáním dětí a bohatým animačním programem,“popisuje Ondřej Odcházel, obchodní ředitel Lázní Poděbrady.

Pro komerční ubytování zde nabízí pět hotelů. Přímo na kolonádě jsou to hotely Libensky a Bellevue Tlapák, v němž týdenní pobyt pro dva vyjde na necelých 27 tisíc korun. Dalším je hotel Zámeček přímo u cyklostezk­y podél Labe, a je tedy ideální základnou pro nenáročné cyklovýlet­y po polabské nížině.

Pobyt za výhodnou cenu přímo na kolonádě pak získáte ve tříhvězdič­kových hotelech Zimní lázně a Libuše. Tady týdenní pobyt pro dva s polopenzí a bez procedur přijde na 17 tisíc korun. „V současnost­i jsme obsazení zhruba na 70 procent a letní termíny se začínají rychle plnit,“dodává Odcházel.

Wellness a hory v jednom Atraktivní je také nabídka lázní západočesk­ého trojúhelní­ku, kde je zatím poptávka slabší. V Karlových Varech má restartu pomoci projekt VARY°Voucher, který je možné si vygenerova­t na webových stránkách města.

Mariánské Lázně zase připravily animační klub Coolonáda. „Základna klubu je ve Společensk­ém domě Casino, ale s dětmi chceme trávit co nejvíce času venku, jelikož Mariánské Lázně vynikají nádhernou přírodou s čistým vzduchem, díky němuž jsou považovány za klimatické lázně,“říká Miroslava Tluchořová, ředitelka klubu. Zapojit se mohou děti od tří do 15 let. Program o prázdninác­h bude probíhat v blocích od 9 do 12 hodin, od 14 do 17 hodin a dvakrát týdně také od 19 do 21 hodin.

Nevšední dovolenou můžete zažít také v Lázních Jáchymov v Krušných horách. Ty připravily hned několik typů týdenních pobytů. Program Letní dovolená je zaměřený na aktivní trávení dovolené. Po fyzické námaze je možné si odpočinout v lázeňském centru Agricola. V balíčku nechybí ani vstup do bazénu, solné jeskyně či na minigolf.

Milovníky historie nebo obdivovate­le hornických oblastí může zaujmout balíček Týden na horách na vlně UNESCO. Na rodiny cílí balíček Dovolená s dětmi. „Ubytování si hosté mohou vybrat v kategorii tří- nebo čtyřhvězdi­čkový hotel,“říká Chrastina. U všech balíčků je v ceně zahrnuta polopenze. Pro čtyřčlenno­u rodinu tak vyjde na 25 až 35 tisíc korun.

Milovníky historie či obdivovate­le hornických oblastí může zaujmout balíček Týden na horách na vlně UNESCO

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Návštěva tuzemských lázní (na ilustrační­m snímku je kolonáda v Mariánskýc­h Lázních) má být letos dostupnějš­í díky státní podpoře namířené na zmírnění dopadů koronakriz­e
FOTO SHUTTERSTO­CK Návštěva tuzemských lázní (na ilustrační­m snímku je kolonáda v Mariánskýc­h Lázních) má být letos dostupnějš­í díky státní podpoře namířené na zmírnění dopadů koronakriz­e

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia